Ειδήσεις

Πόσα ξοδεύει ο Βρετανός τουρίστας στην Ελλάδα

Αφίξεις και έσοδα από τη Μεγάλη Βρετανία στη χώρα μας πάνε… χέρι χέρι με τις διαφορές στην ισοτιμία ευρώ – στερλίνας διαχρονικά την τελευταία δεκαετία με το μέσο Βρετανό τουρίστα να έχει ξοδέψει στην Ελλάδα 842 ευρώ κατά το περασμένο έτος.

Πάντως, η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Βρετανών στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία ακολούθησε πτωτική πορεία, με μία αναλαμπή το 2007, για να επανέλθει το 2015 στα επίπεδα του… 2006. Με βάση τα στοιχεία του Sete Intelligence, όπως τα παρέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη του Βρετανού τουρίστα το 2006 ήταν επίσης στα 842 ευρώ για να ανέβει στα 861 ευρώ το 2007 και να ακολουθήσει η πτώση έως και το 2011 οπότε, το αντίστοιχο ποσό μειώθηκε στα 686 ευρώ. Η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών ήταν η περυσινή, με 842 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 13,5% σε σύγκριση με τα 742 ευρώ του 2014.

grafimma00_sete.jpg

sete_22.jpg

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει ως ”εντυπωσιακή” την παράλληλη σχέση της ισοτιμίας λίρας – ευρώ με αφίξεις και έσοδα από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι εκτός από την ισοτιμία στερλίνας ευρώ που θα επηρεάσει συνολικά τον τουρισμό, εντός κι εκτός Ελλάδος, είναι καίρια και η διεθνής πτώση της κρίσιμης ζήτησης της τελευταίας στιγμής, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο υψηλής ζήτησης όπως είναι η υφιστάμενη για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Από την πλευρά της πάντως οι Ενωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) έσπευσε χθές να τονίσει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία άμεση αλλαγή προς το παρόν όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα για ταξίδια εντός Ε.Ε., παρά την αυξημένη αβεβαιότητα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. “Από την στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαμηνύσει επισήμως στην Ε.Ε. την πρόθεσή του να αποχωρήσει, θα μεσολαβήσει μία περίοδος τουλάχιστον δύο ετών (εκτός κι αν οι δύο πλευρές αποφασίσουν επέκταση, πέραν της διετίας), κατά την οποία θα πρέπει να καταρτισθεί ο νέος οδικός χάρτης που θα διέπει τις σχέσεις με τις χώρες της Ε.Ε.. Στο μεσοδιάστημα δε θα υπάρξουν αλλαγές στα ταξίδια, τη χρήση διαβατηρίων, την ταξιδιωτική ασφάλιση, τα έξοδα roaming στην κινητή τηλεφωνία, τις αποζημιώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων πτήσεων κ.τ.λ..

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η μόνη, “άμεση επίπτωση έχει να κάνει με την ισοτιμία της λίρας και την αγοραστική δύναμη των Βρετανών στα ταξίδια τους στο εξωτερικό”, επισημαίνουν οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα σταθούν αρωγοί της βρετανικής κυβέρνησης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των προτεραιοτήτων για τον τουρισμό, υπό τις νέες συνθήκες.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου