Της Δήμητρας Καδδά
Συστάσεις για ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την συνέχιση της προσαρμογής μετά το πρόγραμμα αλλά και καμπανάκι για τα NPLs απηύθυνε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στο QE χωρίς παρεμβάσεις στο χρέος (σ.σ. κάτι με το οποίο διαφώνησε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκης ζητώντας να αλλάξει στάση), ενώ κατέγραψε 2 ασάφειες στην συμφωνία του Eurogroup: για το χρέος αλλά και για τον μηχανισμό ανάπτυξης που όπως είπε πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Κεφαλαιακοί έλεγχοι
Το στέλεχος της ΕΚΤ για τους κεφαλαιακούς ελέγχους είπε ότι για να έχουμε άρση χρειάζεται τροφοδότηση των πιστώσεων, “αυτή είναι η βασική πρόκληση και όχι τόσο το να βρει 3 ή 4 δις ευρώ μετά το πρόγραμμα”. Είπε ότι αλλά να δείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι “για την έξοδο από το μνημόνιο η υλοποίηση του προγράμματος είναι το κλειδί” αλλά και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από τον ESM
Οι ασάφειες του Eurogroup
Αναφορικά με το αίτημα του κ. Χουλιαράκη για το QE ανέφερε ότι “ήταν μία αναμενόμενη και ισορροπημένη παρέμβαση του Γιώργου”. Εξήγησε όμως ότι υπάρχουν κενά στις αποφάσεις για το χρέος.
O κ. Ντρουντι έκανε σαφές ότι “υπάρχουν ασάφειες στην απόφαση του Eurogroup αναφορικά με την εφαρμογή των παρεμβάσεων στο χρέος και τον μηχανισμό ανάπτυξης”.
“Την ημέρα του Eurogroup ειπώθηκε ότι αυτό ήταν το 1ο βήμα, ένα θετικό πρώτο βήμα. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι στη δήλωση του Eurogroup δεν υπάρχει εξειδίκευση για να καταλάβουμε ποια θα είναι η εξέλιξη των βασικών μακρομεταβλητών στη βάση σεναρίων” είπε. Εξήγησε ότι η δήλωση κάνει λόγο για την δυνατότητα αύξησης της μέσης ωρίμανσης, ενώ όταν μιλά για τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης/ανάπτυξης κάτι που είναι θετικό, αλλά δεν εξειδικεύει κάποιες παραμέτρους του μηχανισμού”.
Εξήγησε έτσι ότι “από την δική μας πλευρά είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν μετά την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχει βιωσιμότητα γιατί τα μέτρα δεν θα έχουν εξειδικευθεί”.
Σήμα κινδύνου για τις καταθέσεις
Οι καταθέσεις είναι κάτω από εκεί που βρισκόταν πριν την κρίση ανέφερε το στέλεχος της ΕΚΤ αν και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλά πεδία όπως η μείωση των επιτοκίων.
Στο ερώτημα αν τα βήματα που έγιναν αρκούν που ο ίδιος έθεσε είπε ότι “η απάντηση είναι όχι πρέπει να γίνουν πιο πολλά βήματα, πρέπει να κάνουμε σημαντικές κινήσεις στα NPLs για να μειωθούν”. Είπε ότι έχουν πάρα πολύ υψηλό ποσοστό στην Ελλάδα στο 45% στο οποίο έχει σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχει αρχίσει να μειώνεται.
Μεγάλες εκκρεμότητες
Δήλωσε πολύ χαρούμενος ειδικά για τα προαπαιτουμένα που έγιναν στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αλλά μίλησε και για μεγάλες εκκρεμότητες αναφορικά με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την αναδιάρθρωση των δανείων αλλά και για πιθανή νέα νομοθετική αναμόρφωση για το πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον”.
Αυτά τα νομοθετικά εργαλεία εντάσσονται στις απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στις τράπεζες την απαραίτητη ώθηση για να κινηθούν προς τα μπρος, επισήμανε.
Το μήνυμα που έδωσε για το μέλλον είναι “Υλοποιηση υλοποίηση υλοποίηση”. Είπε ότι χρειαζόμαστε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να κινηθούν τα πράγματα γρήγορα, ενώ ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές σε ζητήματα δικονομίας. Υπενθύμισε την υλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών από το Σεπτέμβριο καθώς “θεωρούμε ότι όταν ενεργοποιηθεί θα δώσει ώθηση στην Ελληνική οικονομία”.
“Να υπογραμμίσω ότι προκειμένου να δρέψουμε καρπούς είναι σημαντικό η κυβέρνηση και οι θεσμοί να υποστηρίξουν το πρόγραμμα. Πολύ σημαντικό είναι να δώσουμε τα θετικά σημάδια εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές” είπε.
capital.gr