Συνάντηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου»
Με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΔ, κ. Γιάννη Πάππου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκο Μπόνη, τον Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΔ, κ. Γιώργο Αντώνογλου, και το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκο Κωστάκη, συναντήθηκε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα. Κοινή συνισταμένη υπήρξε η καταστροφική πολιτική της υπερφορολόγησης στην οικονομία και στον τουρισμό.
Επισημάνθηκε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η αύξηση του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και της νησιωτικής οικονομίας.
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης πρέπει να τερματιστεί και αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των φόρων, που περιλαμβάνουν:
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, με στόχο έναν ενιαίο συντελεστή 11% για τις υπηρεσίες στον τουρισμό για να είμαστε ανταγωνιστικοί.
– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%.
– Εισαγωγή κατώτατου φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, στη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ειλικρίνειας, τέθηκε το ζήτημα της αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και της περιορισμένης εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου που δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ο κ. Πάππου παρουσίασε αναλυτικά στις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Δωδεκανήσου και όλες τις φορολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, τονίζοντας ότι: «χρειαζόμαστε αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, λιγότερους φόρους, ελάφρυνση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, κίνητρα για δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κίνητρα για την πρόσληψη προσωπικού, δίκαιο και αξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα. Απαιτείται διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα για τις δικές μας επιχειρήσεις εξισορρόπηση των μειονεξιών σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας».
Ο κ. Κόνσολας σε δήλωσή του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του ΕΒΕΔ, αναφέρει:
«Οι συναντήσεις μου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Δωδεκανήσου δεν συνιστούν είδηση, είναι πάντα χρήσιμη και ουσιαστική η επικοινωνία και η συζήτηση που κάνουμε. Η οικονομία στηρίζεται στους επιχειρηματίες και στους επαγγελματίες.
Αυτοί επενδύουν, αυτοί παράγουν, αυτοί δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Το αντιλαμβάνονται όλοι αυτό, εκτός από αυτούς που έχουν ιδεοληψίες.
Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και την ίδια την οικονομία. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική με μείωση των φόρων και με τη δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα».