Είναι προφανές, όσο και αν η χώρα προσπαθεί να βγάλει μια θετική εικόνα προς τα έξω για τον τουρισμό και όσο κι αν τουπουργείο Τουρισμού, με συνεχείς παρεμβάσεις, προσπαθεί να καθησυχάσει την τουριστική βιομηχανία και τους υποψηφίους ταξιδιώτες, φέτος θα είναι μια χρονιά κρίσης.
Οι πρώτοι στις λίστες τουριστικοί προορισμοί, με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τις πολλές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα.
Αντίθετα τα μικρά νησιά στα οποία ο τουρισμός εφέτος δουλεύει κυρίως με σταθερούς επισκέπτες που αγαπούν το μέρος και επιστρέφουν σχεδόν κάθε χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να πάνε πολύ καλύτερα, αναλογικά, με τους μεγάλους «ανταγωνιστές» τους.
Βέβαια υπάρχουν διαφορές από νησί σε νησί και αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε και να μην υποτιμούμε, είναι ότι σε αυτά τα νησιά οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και η μείωση, που πιθανόν προκύψει, στο εισόδημα να είναι πολύ σημαντική για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σίγουρα όμως, η λιγότερη δουλειά είναι καλύτερη από την «καθόλου δουλειά» κάτι που ήδη συμβαίνει για εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους.
Το CNN Greece μίλησε με δημάρχους οκτώ μικρών νησιών του Αιγαίου, κάποια από αυτά συνηθίζουμε να τα λέμε και άγονη γραμμή, και πήραμε μια εικόνα για το τι να περιμένουμε από τουρισμό εφέτος, σε αυτούς τους μικρούς επίγειους παράδεισους και τι θα βρουν οι επισκέπτες που θα τα προτιμήσουν.
Κάθε νησί φυσικά έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά όλα μαζί δίνουν τη γενική εικόνα την οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής: α) όλα τα νησιά έχουν προετοιμαστεί για πιθανό κρούσμα, β) υπάρχει ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο στα λόγια, καθώς οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών δεν έχουν καλυφθεί ακόμη, γ) οι κρατήσεις είναι προς το παρόν μειωμένες αλλά υπάρχει ενδιαφέρον -κυρίως για τον Αύγουστο – από τους εν δυνάμει επισκέπτες που τηρούν στάση αναμονής ή μεταθέτουν τις διακοπές τους δ) αισιοδοξία ότι η τουριστική σεζόν θα παραταθεί, ε) σε κάποια νησιά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια δεν θα επιτραπεί η ελεύθερη κατασκήνωση. Άλλα νησιά παραμένουν φιλικά για τους ελευθέρους campers, στ) και σημαντικό, λόγω της απόστασης, της χαμηλής τους ζήτησης τα προηγούμενα χρόνια και του χαρακτήρα τους ως προορισμών που ταυτίζεται με τις ήρεμες διακοπές, χωρίς πολυκοσμία και συνωστισμό, ίσως φέτος τα προτιμήσει και κόσμος που θα αναζητήσει αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, που σημαίνει ότι τελικά γι αυτά τα νησιά η χρονιά μπορεί να είναι από καλή ως πολύ καλή.
Θα πει κάποιος, ίσως, ότι αν τα προτιμήσει πολύς κόσμος θα πάψουν να είναι προορισμοί ήρεμοι και χωρίς συνωστισμό. Αυτό δεν ισχύει γιατί όλα αυτά τα νησάκια έχουν περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας. Αν ένα νησί έχει πχ, 300 κλίνες αυτό είναι και το όριό του. Δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο κόσμο.
Τι μας είπαν, όμως, οι δήμαρχοι;
Αντώνης Κωβάιος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων
«Το Κουφονήσι είναι ένας προορισμός που έχει θαμώνες, έχει ανθρώπους που το αγαπούν και έρχονται κάθε χρόνο.
Από τις 15 Ιουνίου που άνοιξαν τα καταλύματα, γιατί εμείς δεν έχουμε εδώ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, έχει αρχίσει να έρχεται κόσμος.
Πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Θα υπάρξει μία πτώση σε σχέση με πέρυσι αλλά υπάρχει ζήτηση.
Έχουν γίνει ήδη κρατήσεις και για το Σεπτέμβριο. Επιπλέον, εμείς έχουμε πολλούς Ιταλούς κάθε χρόνο, οι οποίοι έχουν κάνει κρατήσεις για φέτος και δεν έχουν ακυρώσει.
Από την έναρξη της κρίσης ο κόσμος στο Κουφονήσι επέδειξε πολύ μεγάλη προσοχή και τήρησε τα μέτρα.
Με τη λήξη της καραντίνας κάναμε γενική συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των επιχειρηματιών. Κάναμε ενημερώσεις με τον γιατρό του νησιού και όλοι οι επιχειρηματίες πλέον είναι προετοιμασμένοι, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Ένας προβληματισμός υπάρχει για το πώς θα λειτουργήσουν τα μπαρ και καφετέριες, εκεί δηλαδή όπου θα υπάρξει κόσμος και χρειάζεται ατομική ευθύνη.
Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μία πτώση 30% και, επίσης, είμαστε σε αναμονή για τα δωμάτια στα οποία έχει γίνει κράτηση μήπως συμβεί κάτι και ακυρωθούν.
Στο νησί έχουμε έναν αγροτικό γιατρό και μία νοσηλεύτρια. Σε περίπτωση κρούσματος είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα, έχουμε δώσει οδηγίες το πιθανό κρούσμα να μην πάει στο ιατρείο και να παραμείνει στο χώρο του. Εμείς εδώ έχουμε το πλεονέκτημα ότι στη Νάξο το νοσοκομείο έχει μοριακό αναλυτή που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα του τεστ.
Επίσης, ένα πρόβλημα που έχουμε, έχει να κάνει με τα πρωτόκολλα των ακτοπλοϊκών. Αν δεν ανέβει το ποσοστό πληρότητας των πλοίων δεν θα μπορούμε να έχουμε το γρήγορο πλοίο που έρχεται στο νησί μας, που αυτό θα είναι πρόβλημα γιατί άλλο είναι να κάνεις 8 ώρες να έρθεις στο Κουφονήσι κι άλλο να κάνεις 4.
Νομίζω ότι αν δεν αυξηθεί η πληρότητα ώστε να μπουν και τα γρήγορα πλοία στα δρομολόγια, αυτό θα είναι αποτρεπτικό για μία μερίδα του κόσμου».
Αναφορικά με το ελεύθερο κάμπινγκ στο Κάτω Κουφονήσι, ο κύριος Κωβαίος λέει ότι φέτος οι αρχές θα είναι πιο αυστηρές με την ελεύθερη κατασκήνωση και κατά τη γνώμη του από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι υποδομές καλό θα είναι να μη γίνει φέτος ελεύθερη κατασκήνωση.
«Φέτος τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Έχουμε όλοι παρακολουθήσει τα σεμινάρια από την περιφέρεια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εστίαση και για τα καταλύματα και είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε. Το νησί έχει ένα γιατρό και περιμένουμε να μας στείλουν και έναν νοσηλευτή ή νοσηλεύτρια.
Υπάρχει πάντα βέβαια ο φόβος στο πίσω μέρος του μυαλού του κόσμου μήπως συμβεί κάτι. Τώρα όσον αφορά στη ζήτηση, αυτή περιορίζεται προς το παρόν στην περίοδο 20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου. Μιλάμε για κρατήσεις μόλις για ένα μήνα δηλαδή.
Ενδιαφέρον υπάρχει, όπως, όμως, υπάρχει και πολύ παζάρι από τον κόσμο και οι τιμές έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 20 ευρώ για ένα τυπικό δωμάτιο.
Ο κόσμος στο νησί λέει ότι αν η πληρότητα φτάσει στο 50% σε σχέση με πέρυσι, θα είναι ικανοποιημένοι. Αν πέσει περισσότερο θα υπάρχει σοβαρή ζημιά καθώς το 80% του κόσμου απασχολείται στον τουρισμό.
Μέχρι στιγμής γνωρίζω ότι τρία εστιατόρια δεν θα ανοίξουν φέτος.
Όσον αφορά στην ελεύθερη κατασκήνωση μέχρι πέρυσι ήμασταν ελαστικοί με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας, αλλά φέτος επειδή το νησί είναι μικρό και έχουμε πολλές ευπαθείς ομάδες, θα γίνει εφαρμογή του νόμου.
Κατανοούμε τους ελεύθερους κατασκηνωτές που έρχονται όλα αυτά τα χρόνια, μας έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού μας αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε φέτος ότι πρέπει να προτάξουμε το θέμα της υγείας.
Θα πρέπει να σας πω ότι στο νησί μελετάμε τη δημιουργία ενός οργανωμένου κάμπινγκ σε ένα δημοτικό χώρο που να παρέχει και τις υπηρεσίες υγιεινής. Φέτος δεν προλαβαίνουμε όμως και είναι και κάτι το οποίο απαιτεί πολλή γραφειοκρατία».
Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών
«Έχουν ξεκινήσει δειλά οι αφίξεις στους Λειψούς και είναι κυρίως Έλληνες. Δεν έχει καμία σχέση η κίνηση με άλλες χρονιές. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε μια πληρότητα 60% με 70% και φέτος δεν έχουμε ούτε 20%.
Έχουμε πολλές ακυρώσεις. Μόνο ο Αύγουστος είναι πλήρης και όχι απόλυτα. Έχουμε μια πληρότητα κοντά στο 80% όταν άλλες χρονιές είχαμε 100%.
Αυτοί είναι κυρίως Βρετανοί και Ιταλοί. Οι Ιταλοί τουρίστες δεν ακυρώνουν με τη θέλησή τους αλλά οι αεροπορικές εταιρείες τους μεταθέτουν συνεχώς τα εισιτήρια».
Αναφορικά με την προετοιμασία του νησιού για πιθανά κρούσματα, ο κ. Μάγγος λέει ότι έχει γίνει προμήθεια υλικών για λήψη επιχρίσματος τα όποια θα αποστέλλονται στη Λέρο το νοσοκομείο της οποίας διαθέτει μοριακό έλεγχο ώστε να βγαίνει αμέσως αποτέλεσμα.
«Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες του νησιού έχουν εκπαιδευτεί για πιθανά κρούσματα από το ΕΚΑΒ και είναι έτοιμοι και έτοιμες να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα.
Έχουν γίνει σεμινάρια σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού, και από εκεί και πέρα είναι και η ατομική ευθύνη.
Με πληρότητα 80% εύκολα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα μιας και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης του νησιού είναι σε εξωτερικούς χώρους.
«Όλες οι επιχειρήσεις του νησιού φέτος θα ανοίξουν κανονικά καθώς είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν έχουν κόστη».
«Φυσικά όσοι έχουν σπίτι στο νησί θα έρθουν όλοι» μας είπε ο κ. Μάγγος τονίζοντας ότι «θα προτιμούσαν να τους πιάσει εκεί η καραντίνα γιατί υπάρχει και περισσότερη ασφάλεια και μάλιστα οργανώνουν να φύγουν μετά το Νοέμβρη ώστε αν υπάρξει δεύτερο κύμα να τους πιάσει στο νησί».
Ο κ. Μάγγος καταλήγει λέγοντας ότι ο κόσμος λογικά θα επιλέξει για τις διακοπές του μέρη που δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Τα μικρά νησιά έχουν περιορισμένη δυναμικότητα. Ακόμη και αν έχουν 1.000 κλίνες και γεμίσουν όλες, με 1000 επιπλέον άτομα συν τους μόνιμους κατοίκους και όσους έχουν σπίτια, συνθήκες συγχρωτισμού δεν μπορεί να υπάρξουν. «Σε αυτό ελπίζουμε φέτος και μάλιστα αυτή την υποσυνείδητη αποστροφή στη μαζικότητα την προβάλουμε στη διαφημιστική μας εκστρατεία».
Μαρία Καμμά, δήμαρχος Τήλου
Την ανάγκη ενίσχυσης των μικρών νησιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά επισημαίνει η δήμαρχος της Τήλου , κ. Μαρία Καμμά, μιλώντας στο CNN Greece, τονίζοντας ότι είναι σημαντική για την παραμονή των ανθρώπων αυτών στα νησιά.
«Οι επιχειρήσεις στα μικρά νησιά είναι μικρές οικογενειακές. Αν μια επιχείρηση κλείσει δεν χάνεις απλώς μια επιχείρηση αλλά μια οικογένεια από το νησί γιατί αυτή θα αναγκαστεί να φύγει» τονίζει.
«Το να χάσεις μια οικογένεια στους 200 μόνιμους κατοίκους είναι τεράστια ζημιά γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αυτοί που κρατούν το νησί ζωντανό το χειμώνα ώστε όταν θα έρθει το καλοκαίρι να μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές του τουρισμού».Η κ. Καμμά περιέγραψε την κατάσταση στην Τήλο ως δραματική καθώς όπως είπε θα έπρεπε ήδη να δουλεύει με «φουλ της μηχανές» για τρίτο μήνα.
«Η Τήλος είναι ένα νησί που έχει οργανωμένο τουρισμό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε με μεγάλα τουριστικά γραφεία και δώσαμε έμφαση στον ειδικό τουρισμό που είναι αυτό που λέμε ο “καλός τουρισμός” που έρχεται για πολλές μέρες και απολαμβάνει πολλές δραστηριότητες και επίσης καταφέραμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Πάνω από το 50% του κόσμου που έρχεται στην Τήλο έρχεται για πάνω από 20 χρόνια. Καταλαβαίνει κανείς τι έχουν χάσει οι επιχειρήσεις του νησιού φέτος. Φέτος οι κρατήσεις ήταν καλύτερες ακόμη και από πέρυσι που ήταν η καλύτερη χρονιά. Έχουμε πολλές ακυρώσεις και κάποια καταστήματα και καταλύματα δεν θα ανοίξουν φέτος. Έχουμε, δυστυχώς, ακυρώσεις ακόμη και για τον Αύγουστο. Το νησί διαθέτει 1.300 κλίνες και αυτή τη στιγμή η πτώση στις κρατήσεις για την τρέχουσα περίοδο σχεδόν 100% αφού το νησί μέχρι πέρυσι είχε κόσμο από τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή ζήτημα είναι να έχουμε 50 τουρίστες στο νησί».
Αναφορικά με το ελεύθερο κάμπινγκ η κ. Καμμά λέει ότι η Τήλος ποτέ δεν ήταν κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης.
«Ο κατασκηνωτές στην Τήλο έρχονται χρόνια, έχουν γίνει φίλοι μας, είναι υπεύθυνοι, φροντίζουν και προσέχουν το χώρο και πρέπει να πούμε ότι οι μοναδικές παραλίες με τις οποίες δεν ασχολούμαστε με θέματα καθαριότητας ως Δήμος, είναι αυτές οι παραλίες που πάνε οι κατασκηνωτές».
Αναφορικά με την προετοιμασία για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού η κυρία Καμμά είπε ότι έχουν γίνει σεμινάρια στους επιχειρηματίες, το νησί έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και αναμένεται να πάνε 2 γιατροί και 3 νοσηλευτές. Ο Δήμος Τήλου έχει αναστείλει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για φέτος.
Άγγελος Φραγκάκης, δήμαρχος Χάλκης
«Στη Χάλκη τα καταλύματα δουλεύουν κυρίως με τους ίδιους πελάτες οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο και ενοικιάζουν το μέρος που θα μείνουν συγκεκριμένη περίοδο.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι πελάτες μεταθέτουν τις ημερομηνίες για πιο μετά ακολουθώντας τις υποδείξεις και τα πρωτόκολλα. Με δεδομένο ότι στην Χάλκη η τουριστική περίοδος κρατά μέχρι και τέλος Οκτωβρίου, θεωρώ ότι δεν θα είναι μεγάλες οι απώλειες μας.
Επίσης, με δεδομένο ότι είμαστε κοντά στη Ρόδο, δεχόμαστε και μεγάλο αριθμό επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα οπότε και από εκεί εισπράττουμε ένα μερίδιο τουρισμού. Δηλαδή, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε πληρότητες 60% με 70%. Για αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε μεγάλη ζήτηση. Μέχρι και εμένα παίρνουν τηλέφωνο για να βρουν δωμάτιο. Βέβαια δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα τα καταλύματα λόγω των πρωτοκόλλων. Αυτά που είναι ανοιχτά όμως όλα έχουν πληρότητα.
Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα πιστεύω ότι ένα 60% θα έχουμε φέτος και τον Αύγουστο ίσως φτάσουμε και το 100%. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν αγροτικό γιατρό και μια νοσηλεύτρια. Επίσης, έρχεται ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια των Γιατρών του Κόσμου και ενίοτε βοηθά και μια νοσηλεύτρια από το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη η οποία περιθάλπει τις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε κάνει, επίσης, αίτημα στο υπουργείο Υγείας να ενεργοποιηθεί και η δεύτερη θέση αγροτικού γιατρού που προβλέπεται.
Η Χάλκη διαθέτει έναν δημοτικό ξενώνα και περίπου 450 κλίνες. Νομίζω ότι σε σχέση με άλλα νησιά είμαστε καλύτερα και ο κόσμος είναι αισιόδοξος».
Γιάννης Μαρούσης, δήμαρχος Φούρνων
«Δυστυχώς η τουριστική περίοδος που περιμέναμε όλοι φαίνεται ότι να μην πηγαίνει καλά. Οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί σε ένα ποσοστό 60% με 70% που σημαίνει έχουν πληγεί οι περισσότεροι επαγγελματίες» λέει ο κ. Μαρούσης.
«Εκτός από τους ντόπιους και τους ξένους που έχουν σπίτι στο νησί και θα έρθουν για λίγο, δεν βλέπω να έχουμε φέτος κόσμο εκτός από τον Αύγουστο. Όλα τα καταστήματα στο νησί και όλα τα καταλύματα έχουν ανοίξει αλλά δεν έχουμε κόσμο. Οι Φούρνοι είναι “η ναυαρχίδα των μικρών νησιών” με πάνω από 1.000 κλίνες και 1.500 κατοίκους.
Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, το περιστατικό θα φύγει για Σάμο και από εκεί για Αθήνα. Στο νησί προβλέπονται 4 γιατροί αλλά έχουμε 2 αυτή τη στιγμή και 2 νοσηλευτές. Έχουμε λάβει την υπόσχεση από το υπουργείο Υγείας ότι θα έρθουν άλλοι δύο γιατροί και αναμένουμε.
Αναφορικά με την ελεύθερη κατασκήνωση το νησί έχει ελάχιστους κατασκηνωτές οι οποίοι περιορίζονται σε μια παραλία και τους κρατάμε κατά κάποιο τρόπο απομονωμένους εκεί. Ο τουρίστας θα πρέπει να ξέρει πως ότι και να συμβεί στο νησί μπορεί να αντιμετωπιστεί, είμαστε πολύ κοντά στη Σάμο, υπάρχει ελικοδρόμιο και μεταφορά μπορεί αν γίνει γρήγορα».
Μαρία Κακαλή, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου
«Και μόνο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα καταλύματα ήταν ένα πρόβλημα που χρειαζόταν προετοιμασία από τους επαγγελματίες για να μπορέσουν να ανοίξουν.
Έχει αρχίσει ήδη να έρχεται κάποιος κόσμος στο νησί μας, κυρίως οι ετεροδημότες, που έχουν τα σπίτια τους στο νησί αλλά και τουρίστες για τριήμερα. Ξεκινάμε καλά δεδομένων των συνθηκών.
Το νησί έχει 180 κλίνες αλλά έρχονται πολύ περισσότεροι συγγενείς και φίλοι κατοίκων οι οποίοι φιλοξενούνται.
Τον Δεκαπενταύγουστο φτάνουμε τα 600 άτομα όλοι μαζί στο νησί.
Ο κόσμος τώρα έχει ξεκινήσει να παίρνει τηλέφωνο για δωμάτιο αλλά θα πρέπει να πούμε ότι σε σχέση με πέρυσι είμαστε πολύ πίσω. Τα τελευταία χρόνια το νησί μας ακούστηκε πολύ και είχαμε μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα, κρατήσεις από πολύ νωρίς και παράταση της τουριστικής περιόδου. Ερχόταν κόσμος για να κάνει Πάσχα και ερχόταν κόσμος μέχρι και τον Οκτώβριο.
Η καραντίνα μας γύρισε πολύ πίσω και ακόμη δεν είναι γεμάτα τα καταλύματα για τον Αύγουστο. Αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, είμαστε έτοιμοι και αν ο μη γένοιτο έχουμε κάποιο κρούσμα ο ασθενής θα φύγει για Λήμνο.
Στον Άγιο Ευστράτιο δεν υπάρχει κάμπινγκ αλλά κάποιοι έρχονται με τη σκηνή τους σε δύο παραλίες. Εφέτος δεν ξέρουμε ακόμη τι θα κάνουμε με τους κατασκηνωτές. Είναι όμως άνθρωποι που έρχονται πολλά χρόνια, τους γνωρίζουμε και σέβονται απόλυτα το περιβάλλον.
Μανωλία Στεφανάκη, δήμαρχος Γαύδου
«Η Γαύδος είναι ένα ιδιαίτερο νησί που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχουν τουριστικές μονάδες. Έχουμε μικρά μαγαζιά και λίγα καταλύματα. Το πολύ να υπάρχουν 30 επιχειρήσεις σε όλο το νησί και 250 κλίνες.
Τη Γαύδο την προτιμούν άνθρωποι που κάνουν κάμπινγκ στην παραλία.
Έχει ξεκινήσει δειλά η κίνηση και τα δρομολόγια είναι τακτικά πλέον. Υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρυσι αλλά στη Γαύδο πάντα ξεκινούσε λίγο καθυστερημένα η τουριστική περίοδος.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί εμείς δεν δουλεύουμε με μεγάλα γκρουπ και οργανωμένο τουρισμό. Είναι περισσότερο ζευγάρια ή μικρές παρέες οι επισκέπτες μας. Επειδή έχουμε λίγα δωμάτια, οι κρατήσεις μας γίνονται από το χειμώνα. Φέτος ακύρωσαν πάρα πολλοί, όταν ανακοινώθηκε η καραντίνα, αλλά τώρα αυτή η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει.
Έρχονται καινούργιες κρατήσεις και οι περισσότερες είναι από Έλληνες. Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι συνδεδεμένο με τη Γαύδο, ο κόσμος γι’ αυτό έρχεται και δεν θέλουμε να του το στερήσουμε. Επιπλέον, δεν έχουμε και καταλύματα για να εξυπηρετήσουμε τόσο κόσμο. Οι κάτοικοι είναι όλοι θετικοί με το ελεύθερο κάμπινγκ.
Στο νησί υπάρχει ένας γιατρός και ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών μας στέλνουν και δεύτερο γιατρό για Ιούλιο και Αύγουστο. Η Γαύδος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός και ειδικά φέτος που όλοι θέλουν να αποφύγουν το συνωστισμό γίνεται ακόμη πιο ελκυστικός.