Συνεντεύξεις

Pάνια Kοσσιώρη: «Τα μέτρα στην Αγγλία θα αξιολογούνται κάθε τρεις εβδομάδες και θα αναθεωρούνται βάσει επιστημονικών δεδομένων»

«Υπάρχει λοιπόν αισιοδοξία, ναι! Συνοδεύεται όμως από σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προσεκτικές αντιδράσεις υπό την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων και διαρκής επαγρύπνηση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην «δ» η κα Ράνια Κοσσιώρη, πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ρόδο η οποία μιλάει για την κατάσταση στην χώρα, για τον τουρισμό και πώς θα εξελιχθεί φέτος και δίνει ενδιαφέρουσες και σημαντικές πληροφορίες και για όσους Έλληνες θέλουν να ταξιδέψουν προς την Μεγάλη Βρετανία.
• Κυρία Κοσσιώρη, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία με τον κορωνοϊό; Υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία του ιού και την επιστροφή στην κανονικότητα;
H πανδημία αυτή αποτέλεσε την μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Μεγάλη Βρετανία εδώ και πολλές δεκαετίες – μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων δεν είχαν ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο. Βέβαια, δεν είναι μόνη της ως χώρα σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή. Παγκοσμίως βλέπουμε την καταστρεπτική επίδραση που έχει αυτή η αρρώστια, απειλώντας όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και τον τρόπο ζωής μας από εδώ και στο εξής σε όλες του τις εκφάνσεις.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η Βρετανία έχει καταφέρει να μειώσει την εξάπλωση του ιού. Το σύστημα υγείας της άντεξε και, παρόλο το τραγικό κόστος ζωής ως τώρα, η προσήλωση των αρχών, οι θυσίες και σκληρή δουλειά των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε σκέψεις και αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί.
Στόχος βεβαίως είναι η ανάκαμψη και επαναφορά – κοινωνική και οικονομική. Και αυτή, όπως και στην Ελλάδα, θα έλθει μέσα από προσεκτική και συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων σταδιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως συνέβη και στην Ελλάδα, όπου η απόφαση να σταματήσει η ημερήσια ενημέρωση για την πορεία των περιστατικών και της εξάπλωσης του κορωναϊού σήμανε μια αλλαγή και μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, έτσι και στη Βρετανία η τελευταία ημερήσια ενημέρωση έγινε στην αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε από τον Πρωθυπουργό του Η.Β. κ. Tζόνσον, όπου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στο εσωτερικό της Αγγλίας (η Σκωτία, η Ουαλία και η Β. Ιρλανδία θα λάβουν ξεχωριστές αποφάσεις, αλλά σε παρόμοια πλαίσια) από τις 4 Ιουλίου. Αυτά θα επιτρέπουν μία αυξημένη κοινωνική και οικονομική κινητικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Η σημασία αυτών των νέων μέτρων για την κοινωνική ευεξία αλλά και την οικονομική ανάκαμψη είναι προφανής – οι ίδιοι άλλωστε προβληματισμοί υπάρχουν παγκόσμια. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται παρά μόνο ακολουθώντας τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας – κι αυτό είναι ένας κοινός τόπος σε σχέση με την αντιμετώπιση που υπάρχει και στην Ελλάδα. Και στη Βρετανία, ο ρυθμός μετάδοσης R και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα όποια μέτρα λαμβάνονται. Η υγεία και η ασφάλεια του πληθυσμού είναι οι πρωταρχικές προτεραιότητες των κυβερνητικών αρχών – όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση σχετικά με την πορεία των δεικτών αυτών και αντίστοιχη άμεση ανταπόκριση.
Είναι δεδομένο ότι αυτός δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας – είναι αγώνας αντοχής. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα καθορίσουν τις εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο τοπικό, όσο και παγκόσμιο. Άλλωστε είμαστε αλληλένδετοι σε αυτή την κρίση. Η Βρετανία ηγείται διεθνών επιστημονικών προσπαθειών για την έρευνα και εφαρμογή αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων για τον κορωναϊό αυτό. Αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές δοκιμές για εμβόλιο με ενθαρρυντικά αποτελέσματα από δύο διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, με επικεφαλείς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (OxfordUniversity) και το Κολλέγιο Ιμπίριαλ (ImperialCollege). Ο διεθνής συντονισμός δράσεων, άλλωστε, υπήρξε πάντα στο επίκεντρο της βρετανικής ανταπόκρισης σε αυτή την παγκόσμια κρίση.
Υπάρχει λοιπόν αισιοδοξία, ναι! Συνοδεύεται όμως από σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προσεκτικές αντιδράσεις υπό την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων και διαρκής επαγρύπνηση – συν Αθηνά και χείρα κίνει, άλλωστε, έτσι δεν είναι;
Όσο για την κανονικότητα που αναφέρετε, αυτή μάλλον επαναπροσδιορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο – γι αυτό και μιλάμε για μια ‘νέα’ κανονικότητα, για νέους κανόνες κοινωνικής αλληλεπίδρασης, νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, υψηλότερη χρήση της τεχνολογίας στην εργασία και τις συναλλαγές, νέα ματιά στο τι αποτελεί ουσία και τι επίφαση και, εν τέλει, νέες αξίες και αλλαγή προοπτικής. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή – και οι Βρετανοί έτσι ακριβώς την τοποθετούν: theBigConversation, πώς θα επαναπροσδιορίσουμε την ζωή μας και πώς ορίζεται πλέον η κανονικότητα. Θα πάρει καιρό, πιστεύω, έως ότου συνολικά και συνεκτικά κατασταλάξουμε κάπου σε αυτό το θέμα.
• Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τους τουρίστες από την Μεγάλη Βρετανία που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και την Ρόδο για τις διακοπές τους;
Oι περιορισμοί στις απευθείας πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν για την ώρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς οι Βρετανοί επισκέπτες αποτελούν ποσοστιαία από τα σημαντικότερα κομμάτια της αγοράς –όχι μόνο στην Ρόδο, αλλά συνολικά στη χώρα. Σας διαβεβαιώ ότι βρισκόμαστε σε στενή και συνεχή επαφή με τις Ελληνικές αρχές για τα θέματα των μετακινήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η επιστημονική κοινότητα θα είναι εκείνη που θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις αποφάσεις μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, συνεχίζουμε την υπεύθυνη εργασία και συνεργασία για τον σκοπό αυτό και μοιραζόμαστε την προσδοκία και τον στόχο της επανέναρξης των απευθείας πτήσεων.
• Πριν το lockdown αρκετοί Ροδίτες (και φυσικά Έλληνες) έμειναν στην Μεγάλη Βρετανία. Έχουν επιστρέψει όλοι στην χώρα μας;
Η Ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που είχαν μείνει εκτός συνόρων όταν ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα. Πράγματι, απ’ όσο γνωρίζω, υπήρχε αριθμός ατόμων και από τη Ρόδο που αναγκάστηκαν να παραμείνουν στη Βρετανία – και αλλού – καθώς τα σύνορα έκλειναν στα μέσα του Μαρτίου. Στο διάστημα που πέρασε από τότε, κάποιοι επέστρεψαν μέσω άλλων χωρών, κάποιοι επέλεξαν να παραμείνουν και να μην διακινδυνεύσουν ένα ταξίδι σε αβέβαιες συνθήκες, όπως ήταν αυτές που επικρατούσαν το τελευταίο τρίμηνο. Παρόλο που δεν διαθέτω ακριβή στοιχεία, καθώς αυτά είναι στη διάθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, στην οποία και απευθύνονταν όσοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πιστεύω ότι η πλειοψηφία από αυτούς είναι πλέον εδώ.
• Tο γεγονός πως πριν από την κρίση με τον κορωνοϊό η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στο Brexit εκτιμάτε ότι θα δημιουργήσει αλλαγές στον τρόπο που θα ταξιδέψουν οι Βρετανοί προς την Ελλάδα;
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020. Από την στιγμή εκείνη και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, μια περίοδο συνέχειας των διαβουλεύσεων και προσαρμογής των όρων που θα καθορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στην νέα πραγματικότητα. Έως τότε, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο που θα ταξιδεύουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα. Βεβαίως, η Βρετανική Πρεσβεία έχει εργαστεί στενά με την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία και έχει προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Βρετανών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Βασικός στόχος όλων υπήρξε η όσο το δυνατόν απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής των Βρετανών στην Ελλάδακαι νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.Τόσο η Βρετανική Πρεσβεία όσο και οι ελληνικές αρχές έχουν επίσημες ιστοσελίδες που μεταφέρουν όλη την επίκαιρη πληροφόρηση για τις όποιες αλλαγές στους Βρετανούς, ενώ και ολόκληρο το προξενικό δίκτυο έχει εργαστεί για να ενισχύσει τα κανάλια επικοινωνίας μας με τους Βρετανούς που είτε είναι ήδη εδώ είτε πρόκειται να επισκεφθούν στην Ελλάδα. (UK in Greece Facebook page | Brits in Greece Facebook page).
• Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Μεγάλη Βρετανία;
Από τις 8 Ιουνίου, η Βρετανική Κυβέρνηση αποφάσισε μέτρα περιορισμού 14 ημερών για όσους φτάνουν στην Βρετανία από το εξωτερικό. Το μέτρο ισχύει για όλους, Βρετανούς και μη. Αξίζει να πούμε, όμως, ότι τα μέτρα αυτά θα αξιολογούνται κάθε τρεις εβδομάδες και θα αναθεωρούνται βάσει επιστημονικών δεδομένων. To ίδιο μέτρο καραντίνας εξακολουθεί να ισχύει και για Βρετανούς πολίτες που φτάνουν στην Ελλάδα. Για δυο λαούς που μοιράζονται τόσα πολλά, για ανθρώπους που ζουν, σπουδάζουν, δημιουργούν, ταξιδεύουν ο ένας στη χώρα του άλλου εδώ και δεκαετίες, αυτού του είδους τα μέτρα φέρνουν μεγάλη αναστάτωση στη ζωή τους. Ευχόμαστε πραγματικά όλοι ότι δεν θα είναι για πολύ! Η κατάσταση προς το παρόν συνεχίζει να βελτιώνεται κι αυτό μας γεμίζει ελπίδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου