Ειδήσεις

Οι λόγοι που οδήγησαν στο μπόνους για τους νέους – Δραματικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμένων

Η αγωνία της κυβέρνησης και των ειδικών να χτίσουν το ταχύτερο μέσα στο καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας», ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου με τον μεταλλαγμένο κοροναϊό, έφερε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Η κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους έως 24 ετών, μπορεί να προκάλεσε θύελλα στο twitter και σκωπτικά σχόλια από την αντιπολίτευση, επελέγη όμως από την κυβέρνηση ως το πρώτο στοχευμένο μέτρο προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο.

Είναι φανερό ότι η νέα στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων, θα περιλαμβάνει μία σειρά προνομίων, προκειμένου να επιτευχθεί το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.

Κι ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με το πακέτο προνομίων των εμβολιασμένων θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες, η αρχή έγινε σήμερα με την ανακοίνωση ενός voucher ύψους 150 ευρώ σε όλους τους νέους της χώρας ηλικίας 18-25 που θα κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου.

Τo freedom pass, όπως ονομάστηκε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από τους νέους καθώς και οι δύο κλάδοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει πρώτα από τους νέους να εμβολιαστούν δεν είναι τυχαία, καθώς όπως φαίνεται και από τους χάρτες του ECDC, το ποσοστό των εμβολιασμένων νέων στην Ευρώπη (και κυρίως στην Ελλάδα) είναι εξαιρετικά χαμηλό στα περισσότερα κράτη.

Βέβαια αυτό δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18 -24 ετών άνοιξε στις 16 Ιουνίου.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο αλλά και το γεγονός πως η πλειοψηφία των νέων βρήκε διαθέσιμο ραντεβού προς τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου δικαιολογείται από την μία πλευρά τα χαμηλά νούμερα στους πίνακες του ECDC.

Ομως, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι νέοι σε ηλικία πολίτες είτε δείχνουν μικρότερο φόβο απέναντι στον ιό και δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν, είτε αναβάλλουν τη διαδικασία για το φθινόπωρο περιμένοντας να δουν τα αποτελέσματα που έχουν τα εμβόλια στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Η μικρή μείωση στα ραντεβού τον Ιούλιο χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση
Ωστόσο παρά το καμπανάκι που έχει χτυπήσει τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, με τους ειδικούς να διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως «η μόνη ασπίδα κατά της ινδικής μετάλλαξης είναι ο εμβολιασμός», σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μικρή μείωση στα ραντεβού που είχαν κλείσει οι πολίτες στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η διαφορά στα ραντεβού σε σχέση με τον Ιούνιο δεν είναι μεγάλη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο Ιούλιος αποτελεί μήνα διακοπών για εκατοντάδες πολίτες, ωστόσο διαπιστώνεται σε μία περίοδο που κοινός σκοπός και στόχος είναι το χτίσιμο ισχυρού τείχους ανοσίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας τον Σεπτέμβρη.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι ειδικοί θεωρούν πως το επόμενο διάστημα και με δεδομένη την άφιξη περισσότερων τουριστών στη χώρα θα αυξηθούν αναπόφευκτα και τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, οπότε ο άμεσος εμβολιασμός τόσο των νέων (για τους οποίους άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα) όσο και των μεγαλύτερων που εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί είναι «αναγκαίο καλό» για την θωράκιση της χώρας από τον ιό.

Η Ελλάδα πιο χαμηλά και από το μέσο όρο της Ευρώπης στα ποσοστά εμβολιασμού των νέων
Την ίδια ώρα το ECDC έρχεται να επιβεβαιώσει τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους νέους.

Όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα που παρουσιάζουν στοιχεία σχετικά με την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των νέων στην Ευρώπης, αλλά και με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, τα νούμερα είναι ακόμη πολύ χαμηλά σε συνολικό και μη επίπεδο.

Εμβολιαστική κάλυψη (με μία δόση) στις ηλικίες 18-24 ετών και 25-49 ετών στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 18-24, οι νέοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Ελλάδα είναι μόλις 8,9%, ενώ οι πολίτες ηλικίας 25-49 ετών φτάνουν το 38,3%.

Το ποσοστό πέφτει κι άλλο, όπως είναι αναμενόμενο, στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων.

Εμβολιαστική κάλυψη (και με τις δύο δόσεις) στις ηλικίες 18-24 ετών και 25-49 ετών στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα οι νέοι 18-24 στην Ελλάδα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, είναι δηλαδή πλήρως εμβολιασμένοι, αποτελούν μόλις το 6.5%, ενώ οι 25-49 ετών το 16.1%.

Ουσιαστικά, μόλις 6 στους 100 νέους αυτής της ομάδας ανήκει θεωρητικά στο τείχος ανοσίας. Ποσοστό σχεδόν 94% είτε έχει κάνει μία δόση είτε δεν έχει εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για τα ίδια ηλικιακά γκρουπ.

Συγκεκριμένα το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 18-24 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση φτάνει το 26%, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 25-49 ετών, το 42,8%.

Εμβολιαστική κάλυψη (με μία δόση) στις ηλικίες 18-24 ετών και 25-49 ετών στην Ευρώπη

Εμβολιαστική κάλυψη (και με τις δύο δόσεις) στις ηλικίες 18-24 ετών και 25-49 ετών στην Ευρώπη
Όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους νέους ευρωπαίους, το ποσοστό στην πρώτη κατηγορία είναι 11.1%, ενώ στη δεύτερη 18.5%.

Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό το ποσοστό εμβολιασμού στους νέους παραμένει χαμηλό στην Ευρώπη, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες.


Συνολική εικόνα στην ΕΕ με όσους έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση

Στη συνολική εικόνα (με όλες τα ηλικιακά γκρουπς)  η Ελλάδα βρίσκεται στο 51% σε ότι αφορά τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση από την έναρξη του προγράμματος Ελευθερία.

Πρωτιά στην συγκεκριμένη κατηγορία έχει η Ισλανδία η οποία έχει εμβολιάσει το 82.0% του πληθυσμού της με μία δόση, ενώ τελευταία είναι η Βουλγαρία η οποία δεν έχει αγγίξει καν το 20% (15,8%).

Οι περισσότερες χώρες κυμαίνονται από το 50,2% όπως η Λιθουανία, μέχρι το 68,5% όπως η Φινλανδία.

Συνολική εικόνα με τους πλήρως εμβολιασμένους στην Ευρώπη
Ακόμη η Ελλάδα είναι κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί πάνω από 3 στους 10 πολίτες, δηλαδή το 35,8% του πληθυσμού.

Ενδεικτικά στην Γαλλία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 31,9% του πληθυσμού, στη Γερμανία το 37,2%, στην Ιταλία το 31,1%, στην Πορτογαλία το 34,4% και στην Ισπανία το 36,1%.

Αριθμός δόσεων εμβολίου που διανέμονται από τους κατασκευαστές σε χώρες της ΕΕ

Πηγή in.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου