Αποφασισμένος να εισπράξει τις οφειλές από τα δημοτικά ακίνητα που ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι πλέον ο Δήμος Ρόδου. Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, χτες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς ξεκαθαρίζοντας πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα… μέσα.
«Με αφορμή την παρουσία στην Ρόδο του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω σχετικά με την υλοποίηση μίας ακόμη ενέργειας, από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Πρόκειται για την πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων. Αυτή είναι μια εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ με τη συνεργασία και υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή, πιλοτικά, πέντε δήμοι στην χώρα, κάνουν χρήση αυτής της εφαρμογής ενώ ο Δήμος Ρόδου θα είναι ο πρώτος από τους υπόλοιπους, όπου θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Φυσικά, για να πραγματοποιήσουμε όλο αυτό το εγχείρημα θα προβούμε σε συνεννόηση – ενημέρωση με τους λογιστές και για έναν περίπου μήνα, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να είναι έτοιμοι όσοι χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα. Προς το παρόν μπορούμε να το κάνουμε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ‘Τηλε-Δήμος’ –όμως θα καταργηθεί αργότερα. Η ψηφιακή πολιτική επεκτείνεται ούτως ή άλλως σε πολλά επίπεδα στον Δήμο Ρόδου, άρα και στην Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
Κι αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να έχουμε στατιστικά στοιχεία, ειδικά σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύουμε όπου μετά από δύο δύσκολα χρόνια –λόγω της πανδημικής κρίσης- και των μειωμένων εσόδων, ευελπιστούμε μέσα στην χρονιά αυτή, να μπορέσουμε να ανακάμψουμε. Ανάμεσα στις ενέργειες που κάνουμε εκτός από την παρακολούθηση και την διεκδίκηση, στο προσεχές διάστημα θα αποστείλουμε σχετικές επιστολές προς όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν ακίνητα του Δήμου Ρόδου και δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, καλώντας τους να τηρήσουν, αυτά που λένε τα συμβόλαιά τους. Δηλαδή, να καταβάλλουν τα μισθώματα που οφείλουν. Και δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλα ποσά…», όπως είπε.
Σε ερώτηση πόσες είναι οι οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου, ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε πως ανέρχονται περίπου στο 1εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις οφειλών περασμένων ετών από 30.000 ευρώ έως και 400.000 –επίσης συσσωρευμένες οφειλές από προηγούμενα έτη.
«Εάν μετά από αυτή την δική μας παραίνεση με τις σχετικές επιστολές που θα στείλουμε, δεν απαντήσουν, τότε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην λήψη αυστηρών μέτρων για την διεκδίκηση των οφειλομένων. Μετά από αυτή την ενέργεια θα δούμε κι ενδεχομένως σε άλλες κατηγορίες, πώς θα προχωρήσουμε και πώς θα δράσουμε. Η υπηρεσία μας, δέχεται πιέσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, όσον αφορά στην είσπραξη των ποσών που οφείλονται στον Δήμο Ρόδου. Είναι σημαντικό για εμάς, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας, τόσο απέναντι στους άλλους μισθωτές μας που είναι τακτικοί και τακτοποιημένοι, όσο και απέναντι στην τοπική κοινωνία, οι οποίοι δεν μπορούν να παραμένουν σε δημοτικά ακίνητα και επιμένουν να μην πληρώνουν. Γι’ αυτό κι εμείς, από την πλευρά μας, να διασφαλίσουμε την ισότητα» ξεκαθαρίζοντας πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα όπως κατασχέσεις, εξώσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.
Οι προθεσμίες θα είναι περιορισμένης κλίμακας και οι επιστολές θα ξεκινήσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
-Απαντώντας, τέλος σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου, ο κ. Ταρασλιάς, τόνισε τα εξής:
«Είναι γεγονός πως δόθηκαν δύο επιπλέον ΚΑΠ από τους συνηθισμένους 12 ανά έτος. Από εδώ και στο εξής, δεν περιμένουμε κάποια παραπάνω ενίσχυση. Μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται στην ΚΕΔΕ είναι το ενεργειακό κόστος, το οποίο επιβαρύνει τους ΟΤΑ και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια επιπλέον κατανομή για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων», όπως είπε.