Θύμα γνωστού Ιταλού φαρσέρ έπεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ειδικότερα, ο Τομάζο Ντεμπενεντέτι, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στο να διαρρέει fake news στα social media φτιάχνοντας πλαστούς λογαριασμούς, δημιούργησε σήμερα έναν με το όνομα του Γ. Γεραπετρίτη.
Αφού καλωσόρισε τους χρήστες, για να προσδώσει στοιχεία αληθοφάνειας ανάρτησε την πληροφορία ότι είχε συνομιλία -ως ΥΠΕΞ- με τον Τούρκο ομόλογό του και ότι τον προσεχή Ιούλιο θα μεταβεί στην αγκυρα.
Αμέσως μετά έκανε ανάρτηση με την οποία ενημέρωνε για τον «θάνατο» του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.
Η φάρσα του Ιταλού δεν είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και λίγη ώρα μετά… ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του με νέο tweet.
This account is hoax created by Italian jouenalist Tommasso Debenedetti.
— Γιώργος Γεραπετρίτης G.Gerapetritis (@Gerapetritis) June 28, 2023
Νωρίς το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν διέθετε και δεν διαθέτει προσωπικό λογαριασμό στο Twitter».
Ο Ντεμπενεντέτι, που αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος, έχει φτιάξει πολλές ψεύτικες συνεντεύξεις με γνωστά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Γκορμπατσόφ, ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος.
Από το 2011 άρχισε να δημιουργεί στο Twitter πλαστούς λογαριασμούς διάσημων διεθνών προσωπικοτήτων, διαδίδοντας ψεύτικες ειδήσεις.
Το 2012, μια φάρσα που ανήγγειλε τον θάνατο του Σύρου προέδρου Ασαντ δημιούργησε παγκόσμια άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.
Αλλες φάρσες του στο Twitter κατάφεραν να ξεγελάσουν μεγάλα ονόματα του διεθνούς Τύπου.
Τον Ιούνιο του 2020 δημοσίευσε ψεύτικο tweet σχετικά με τον θάνατο του Μίλαν Κούντερα, μέσω λογαριασμού στο Twitter, προσποιούμενος ότι ήταν του Πετρ Ντρούλακ, πρώην πρεσβευτής της Τσεχίας στη Γαλλία. Οι πληροφορίες είχαν δημοσιευτεί από την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκαν από την οικογένεια του Κούντερα.
Το 2022, δημιούργησε έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter στον οποίο ισχυρίστηκε ότι ο Πάπας Βενέδικτος XVI είχε πεθάνει, κάτι που συνέβη αργότερα εκείνο το έτος.
Πηγή kathimerini.gr