Τοπικές Ειδήσεις

«Σαρώνουν» την αγορά της Ρόδου κλιμάκια της Εφορίας και της ΑΑΔΕ

• Διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες και κάνουν λόγο για αστοχίες του συστήματος

«Σαρώνουν» την αγορά της Ρόδου κλιμάκια ελεγκτών της Εφορίας και της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, μοιράζοντας πρόστιμα και «λουκέτα».
Ηδη κλιμάκια από διάφορες περιοχές της χώρας βεβαιώνουν σωρηδόν παραβάσεις σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές τους.
Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές με την Παλιά Πόλη να βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των ελέγχων.
Οι συνεχείς έλεγχοι ωστόσο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς καταστηματάρχες εις βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα κάνουν λόγο για αστοχίες του συστήματος διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, για το οποίο οι ίδιοι -όπως διαμαρτύρονται- δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Καταστηματάρχες της Ρόδου -που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης- και οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν πρόστιμα που βεβαιώθηκαν από τα κλιμάκια των ελεγκτών κάνουν λόγο για στρεβλώσεις του συστήματος που τους υποχρέωσε το Υπουργείο να εγκαταστήσουν.
Όπως λένε στη «δ», το πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ των ενδιάμεσων και των τελικών αποδείξεων, που ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης είναι αυτονόητο πως όταν προστίθενται νέες παραγγελίες στο ίδιο τραπέζι θα εκδίδονται επιπλέον προσωρινές αποδείξεις μέχρι να έρθει η ώρα να πληρωθεί ο τελικός λογαριασμός και να γίνει το άθροισμα όλων των υπολοίπων.
Όπως λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου που δραστηριοποιείται στην Μεσαιωνική Πόλη, τα περισσότερα από τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στις επιχειρήσεις εστίασης οφείλονται όχι στην υπαιτιότητα ή στην πρόθεση των επιχειρηματιών να φοροδιαφύγουν αλλά στις αστοχίες του συστήματος που τους υποχρέωσε το Υπουργείο Οικονομικών να εγκαταστήσουν.
«Για τις στρεβλώσεις του συστήματος δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς, όμως καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα επειδή κάποιοι είναι ανενημέρωτοι για το πώς λειτουργεί το σύστημα και δεν μπορούν να κατανοήσουν τη διαδικασία έκδοσης των ενδιάμεσων αποδείξεων μέχρι την τελική απόδειξη. Πολλά από τα μέλη των κλιμακίων κόβουν αποδείξεις χωρίς να μπουν στη διαδικασία να ενημερωθούν. Μάλλον περισσότερο ενδιαφέρονται να βεβαιώσουν παραβάσεις και να κόψουν πρόστιμα, παρά για να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί το σύστημα ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα και να μπορέσουμε κι εμείς να εργαστούμε ανεμπόδιστα.
Μας έχουν φορτώσει επιπρόσθετο άγχος για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη και για το οποίο παρά τις επισημάνσεις μας δεν έχουν ενημερωθεί τα κλιμάκια για να σταματήσουν να βεβαιώνουν πρόστιμα, επειδή το επίσημο σύστημα του Υπουργείου δεν έχει προβλέψει όλες τις παραμέτρους».
Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης εξαιτίας αυτής της ασυνεννοησίας, δημιουργούνται εντάσεις στη διαδικασία των ελέγχων και εκτιμά ότι δεν θα αποφευχθούν τα επεισόδια για τα άδικα -όπως τα χαρακτηρίζει- πρόστιμα.
«Θα πρέπει να ενημερωθούν τα κλιμάκια για τις διαφορές στη διαδικασία έκδοσης απόδειξης μεταξύ ενός εμπορικού καταστήματος και ενός καταστήματος απόδειξης, διαφορετικά θα συνεχίσουν να βεβαιώνονται παραβάσεις για όσα αναγράφουν οι ενδιάμεσες αποδείξεις για τα οποία δεν φέρουμε καμία ευθύνη.
Το Υπουργείο μάς υποχρέωσε να εγκαταστήσουμε το σύστημα αυτό, το Υπουργείο να διορθώσει τις στρεβλώσεις και όχι να βεβαιώνει πρόστιμα απλώς και μόνο για να δείξουν παραγωγικότητα οι ελεγκτές», λέει ο επιχειρηματίας σημειώνοντας πως λογιστές και φοροτεχνικοί βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης γι΄αυτά που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν με τους πελάτες τους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιβάλλονται πρόστιμα:
– 1.000 έως και 2.500 ευρώ στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή απόκρυψη φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Α.Α.Δ.Ε., πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν 15 κατηγορίες επαγγελματιών που λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο του «σφραγίσματος» της εγκατάστασης για μη έκδοση αποδείξεων αλλά τιμωρούνται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση και τη συχνότητα της παράβασης.
Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία, λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Anastasios Korosoglou    29.06.2024 17:34

    Να κάνουν ελέγχους αλλά διακριτικά. Ο πελάτης όταν βλέπει τέτοια έφυγε.

Σχολιασμός άρθρου