Ενα «καυτό» παρασκήνιο με σαφή τα «αποτυπώματα» της αγωνιώδους προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή καταγράφεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στα «αρχηγεία» των δύο κομμάτων.
Στη λογική ότι και η… πιο δύσκολη εξίσωση έχει πάντα λύση, αρκεί να εντοπιστούν εγκαίρως οι πολλοί άγνωστοι, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σπεύδουν να βάλουν σε λειτουργία τον σχεδιασμό που θα τους επιτρέψει να κλείσουν εγκαίρως την πόρτα στις πρόωρες εκλογές «κλειδώνοντας» τον στόχο των 180 βουλευτών.
Ο «Οδικός Χάρτης» με τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικών συμμαχιών είναι ήδη στο τραπέζι του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και αφορά στην πεποίθησή τους ότι η πλειοψηφία των βουλευτών αντιλαμβάνονται την πολιτική ευθύνη που φέρουν επίσης στην κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία.
Η εκτίμησή τους, δε, οδηγεί στην πρόβλεψη ότι σύντομα (εντός του φθινοπώρου) οι εξελίξεις στο πολιτικοοικονομικό επίπεδο θα συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων για την οριστική αλλαγή σελίδας μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία εξέφρασε αφενός την πεποίθησή του ότι η χώρα δεν θα εγκλωβιστεί στις παρενέργειες των πρόωρων εκλογών και αφετέρου την αισιοδοξία του ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στα «ενδότερα» του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πειστεί ότι προκειμένου να γνωρίζει ο πρωθυπουργός τη βάση στην οποία «συγκροτεί» την αισιόδοξη προοπτική, πρέπει να έχει άμεσα αποτέλεσμα το διερευνητικό σκανάρισμα του σκηνικού που διαμορφώνεται. Οπως έχει γράψει εγκαίρως το «Εθνος της Κυριακής» το όλο θέμα χειρίζεται και παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός μαζί με ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό έμπιστων συνεργατών του που έχουν αναλάβει να βολιδοσκοπήσουν προθέσεις – αντίστοιχες κινήσεις, λένε οι πληροφορίες γίνονται και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.
Στο «στόχαστρο» μπαίνει εκ των πραγμάτων η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη ΝΔ και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Κεντροδεξιά. Από τους 21 συνολικά ανεξάρτητους (εξαιρουμένων των Α. Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη, που θεωρούνται ήδη μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τυπικά παραμένουν ανεξάρτητοι), περίπου εννέα είναι σαφώς πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, παρά τις ισχυρές διαφωνίες για σημαντικές πτυχές της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Από το εντευκτήριο και το περιστύλιο της Βουλής μέχρι τα ανοιχτά σε σχετικές διαβουλεύσεις γραφεία βουλευτών και στελεχών κοντράρονται με την… Πυθία προβλέποντας τα πιθανά σενάρια.
Για παράδειγμα αρκετοί εκτιμούν ότι οι Β. Πολύδωρας και Ν. Κακλαμάνης, που διατηρούν ισχυρές σχέσεις με τη βάση του κυβερνώντος κόμματος, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν να «υπογράψουν» επί της ουσίας το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Η αξιοσημείωτα δημοφιλής στα κομματικά στελέχη της ΝΔ στα Δωδεκάνησα, όπως λέγεται, Μ. Ιατρίδη, δεν έχει λόγο να «αμφισβητήσει» μια ενωτική προσωπικότητα, ενώ όπως προσθέτουν κυβερνητικοί ο κ. Σταυρογιάννης που εξελέγη δήμαρχος Λαμιέων θα αντικατασταθεί από τον Δ. Μπριάνη, πρώτο επιλαχόντα στη λίστα της ΝΔ στη Φθιώτιδα.
Στελέχη εν τω μεταξύ της ΝΔ θέλουν να διερευνήσουν τις προθέσεις και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών που εκτιμάται ότι θα κάνουν δεύτερες σκέψεις μπροστά στο επιχειρούμενο μπλοκάρισμα εκλογής προέδρου από τον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. οι κ. Κουράκος, Νταβρής κ.ά). Οι «γαλάζιοι» δείχνουν επίσης ότι πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης και με ορισμένους εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που προέρχονται σαφώς από τον κεντροδεξιό χώρο (π.χ. η Β. Κόλλια, ο Τ. Μελάς, ο Π. Χαϊκάλης κ.ά.).
Οι συσχετισμοί
Υπέρ της αποφυγής πρόωρων εκλογών έχουν ταχθεί άλλωστε και βουλευτές από τον κεντροαριστερό χώρο. Οι ανεξάρτητοι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου (προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ) και Πέτρος Τατσόπουλος (αν και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αρνητική ψήφο) θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική εξόδου από την κρίση και να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις σε όλα τα επίπεδα για τους μείζονες εθνικούς στόχους. Πιθανολογείται επίσης ότι και ο Μίμης Ανδρουλάκης θα στηρίξει την εκλογή Προέδρου, ενώ ερωτηματικό παραμένει για τη στάση του Μάρκου Μπόλαρη.
Σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή κρατά εν πολλοίς στα χέρια του ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά. Δημοσίως η ηγεσία και στελέχη της ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση. Οι γνωρίζοντες πάντως λένε ότι σύντομα και προκειμένου να μη βυθιστεί η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, θα κληθεί και η ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Προσπαθεί να γράψει το κοντέρ… 120
Στην… αντίπερα όχθη από την προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση κοινού μετώπου 180 βουλευτών, στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να οργανωθεί υπέρ της συμμαχίας των 120.
Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι η αισιόδοξη εικόνα που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου για την εξασφάλιση των 180 «ναι» για την εκλογή Προέδρου, δείχνει «άγχος» και αγωνία για την πραγματική κατάσταση και όχι υπαρκτά δεδομένα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει δε σε κάθε ευκαιρία ότι η πολιτική της κυβέρνησης σύντομα θα καταρρεύσει και προαναγγέλλει τον ισχυρό αγώνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει εκλογές μία ώρα αρχύτερα – μπλοκάροντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Ο «μαγικός αριθμός» για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο 120. Εγκυρες δε πληροφορίες αναφέρουν ότι με το «αξίωμα» ότι στους 120 δεν μπορεί να αθροίζονται και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το δικό της «σαφάρι» για τις αναγκαίες συμμαχίες.
Οι ίδιες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι με τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να συμφωνήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ), Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη, οι κ. Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης (ανεξάρτητοι – πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ), ενώ τη βασική «δεξαμενή» για το «μέτωπο» των 120 συμπληρώνουν οι εκ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο ρόλος των γκάλοπ
Στο σενάριο αυτό υπολογίζονται οι ψήφοι του ΚΚΕ, το οποίο παραδοσιακά καταψηφίζει, και η πλειονότητα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Εμπειρα στελέχη πάντως υπογραμμίζουν ότι σημαντική επίδραση για τη μία ή την άλλη εξέλιξη θα έχει το πολιτικοοικονομικό κλίμα από τον Σεπτέμβριο και μετά και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα το καταγράψουν.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ
Ψάχνουν το πρόσωπο που θα φέρει την ανατροπή
Οσο και αν προσπαθούν να κρατήσουν κρυφές τις συζητήσεις και τις διεργασίες, είτε στον κυβερνητικό συνασπισμό είτε στην αντιπολίτευση, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των προσώπων στη «λίστα» των πιθανών υποψηφίων. Και είναι κοινό μυστικό ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επενδύουν τα μέγιστα στη βολιδοσκόπηση και στην επιλογή προσωπικότητας που, όταν προταθεί για τη «διαδοχή» στο Προεδρικό Μέγαρο, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση – και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο για παράδειγμα που ακούγεται εντόνως και δεν αποκλείει από τη λίστα τον Φώτη Κουβέλη (ή προσωπικότητα ευρείας αποδοχής) εκτιμάται ότι θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς βουλευτές…
Εθνος