Ειδήσεις

Στο προσκήνιο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών εταίρων με αφορμή αυτό το θέμα έδωσε μια πρόγευση του τι θα συμβεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Τα αγκάθια είναι πολλά και μεγεθύνονται εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών που έχουν τα κόμματα και τα πρόσωπα που συγκροτούν την κυβέρνηση. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί να συναντηθούν πολλές φορές ακόμη ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να αμβλύνουν αντιπαραθέσεις και εντυπώσεις.

Ο δρόμος έως το φθινόπωρο κρύβει νάρκες, όπως:

1. Οι κίνδυνοι για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει και να διευρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να συζητά από ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με την τρόικα για τα μέτρα του επόμενου προϋπολογισμού. Κυρίως όμως για να αντιμετωπίσει τις τρύπες που δημιουργεί η δικαστική απόφαση για τους ενστόλους, την αποκατάσταση των αποδοχών των οποίων στηρίζουν και πολλοί βουλευτές.

2. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015. Ο διαγκωνισμός για το ποιος θα εισηγηθεί τις περισσότερες και τις πιο γενναίες φοροελαφρύνσεις έχει αρχίσει ήδη. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει μερικές, όπως η κατάργηση ή η περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και του υψηλότερου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών πρόταση με κάποιες από τις παραπάνω φοροελαφρύνσεις, αλλά και άλλες, όπως η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, η επέκταση των φοροεκπτώσεων με αποδείξεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά. Μια ομάδα «καραμανλικών» βουλευτών κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Χαρδούβελη ζητώντας του να τους πληροφορήσει πότε και πώς θα γίνουν οι φοροελαφρύνσεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα όμως δεν υπάρχουν μόνο φοροελαφρύνσεις. Στο Μνημόνιο αναφέρεται ως υποχρέωση η επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ, παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στην κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.

3. Απολύσεις στο Δημόσιο. Το θέμα υποτίθεται ότι είχε κλείσει. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, θα εξετάσει «ενδεχόμενη ανάγκη ορισμού στόχων εξόδου» από το Δημόσιο. Για κάποιους στην τρόικα η ανάγκη απολύσεων είναι δεδομένη.

4. Σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει σύντομα σχέδιο αλλαγής του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα πάρει μορφή νόμου τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.

5. Ασφαλιστικό: Οι παρεμβάσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα έναντι των πιστωτών στο ασφαλιστικό ξεκινούν από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται επικουρικά ταμεία και φτάνουν μέχρι τις αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων. Οπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει προτάσεις για παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με βάση αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο. Επίσης, τον Νοέμβριο θα πρέπει να νομοθετηθεί η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία και οι οποίοι αναφέρονταν στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

6. Αγορά εργασίας: Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, σε συνεργασία με την τρόικα και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), το σύστημα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και να γίνουν προσαρμογές.

7. Αποκρατικοποιήσεις: Το πρόγραμμα υλοποιείται με αργό ρυθμό. Δεν είναι μόνο οι δικαστικές αποφάσεις, όπως για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, που μπλοκάρουν τις εξελίξεις, αλλά και οι διαφωνίες στο εσωτερικό των κομμάτων της κυβέρνησης.

8. Ενα ναρκοπέδιο μόνο του θα είναι το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα συμφέροντα είναι ισχυρά, τα ποσά τεράστια και το πλήθος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλο. Επίσης, το θέμα παραδοσιακά προσφέρεται ως πεδίο δράσης κάθε είδους λαϊκιστών. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς και εργαλεία διαχείρισης των δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Καθημερινη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου