Ειδήσεις

Έρχονται “μερεμέτια” στον ΕΝΦΙΑ

Η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς αποτελεί και μια από τις βασικές πηγές κρατικών εσόδων κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που δεν θα μεταβάλλουν το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου, αλλά και θα δίνουν ένα άρωμα δικαιότερης κατανομής του φορολογικού βάρους στα ακίνητα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές καθώς η διαδικασία για την αναθεώρησή τους είναι χρονοβόρα και ήδη έχει χαθεί η σχετική διορία που είχε δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (30η Ιουνίου).
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή με τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου του ΕΝΦΙΑ στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ και την διατήρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στο ύψος τους, οι κινήσεις που πέφτουν στο τραπέζι αναφορικά με τις “βελτιώσεις” στο φόρο είναι οι εξής:
– θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα πρώτα 40 ή 50 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο μια κατοικία η οποία , επιπλέον, βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό)
– μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κατώτερα κλιμάκια (π.χ κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό που σήμερα είναι 2,3 έως 3 ευρώ ανά μέτρο) και αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια (π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.750 ευρώ)
– αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στα 250.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τελικά ο φόρος θα επαναληφθεί φέτος στην περυσινή του μορφή. Ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016. Κάθε καθυστέρηση σημαίνει ότι μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων στον οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο. Στο ιδανικό σενάριο ο φόρος θα μπορούσε να ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Σεπτέμβριο και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Αυτό που πέφτει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων αντί για πληρωμή του φόρου από όσους απεδεδειγμένα αδυνατούν να τον εξοφλήσουν ενώ ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με το μέτρο της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ των κενών και ξενοίκιαστων ακινήτων το οποίο ίσχυσε πέρυσι αλλά για φέτος δεν έχει θεσμοθετηθεί. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών ζητά την παράταση της έκπτωσης και για φέτος χαρακτηρίζοντας το μέτρο δίκαιο και αναγκαίο.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου