Ειδήσεις

Οι παιδικές χαρές λειτουργούν κάτω από άθλιες συνθήκες

Δημοτική σύμβουλος ζητεί την συζήτηση του θέματος, αλλά δεν εισακούεται

Εκτός ημερησίας διατάξεως των συνεδριάσεων της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, τέθηκε η εισήγηση της τοπικής συμβούλου κ. Κατερίνας Κουμεντή, για τη διενέργεια ελέγχων στις παιδικές χαρές, που λειτουργούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην πόλη της Ρόδου, πολλές μάλιστα κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Η κ. Κουμεντή, έχει υποβάλει συγκεκριμένα από την 2α Ιουνίου 2015, αίτημα προς τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδη Παγκά και το συμβούλιο, για να εξεταστεί το θέμα, αλλά το αίτημά της δεν έτυχε της προσήκουσας προσοχής.
Στην εισήγηση της κ. Κουμεντή, αναφέρονται τα εξής:
«Εισήγηση με θέμα: «Παιδικές χαρές δημοτικής κοινότητας Ρόδου»
Με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση, με θέμα τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Ο.Τ.Α. (αρ.πρ. 17602/22-5-2015), θέλω να θέσω προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αφενός την κατάσταση των υφιστάμενων παιδικών χαρών, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία τους, και αφετέρου τις δυνατότητες ανακατασκευής τους και αξιοποίησής τους από το Δήμο, δεδομένου ότι η παιδική χαρά αποτελεί χώρο αγωγής, αφού το παιχνίδι συμβάλλει στη νοητική, κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Με μια γρήγορη εποπτεία μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι περισσότερες απ’ αυτές – επειδή πιθανόν δεν πληρούσαν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό αποτυπώθηκε στις υπ’ αριθ. πρωτ. 28492/2009 (Β΄931) και 27934/2014 (Β΄2029) αποφάσεις – παραμελήθηκαν, με συνέπεια σήμερα να μη λειτουργούν και να αποτελούν σκουπιδότοπο ή έρημο τοπίο με αγριόχορτα και σκουριασμένα αντικείμενα.
Έτσι λοιπόν, όπως αυτές υφίστανται, και με βάση τη νέα εγκύκλιο του κ. Yπουργού, τίθεται προς διερεύνηση το κατά πόσο είναι σφραγισμένες και μη προσβάσιμες στο κοινό (ενήλικες ή παιδιά), αφού ο Δήμος σε περίπτωση ατυχήματος δεν αποποιείται της ευθύνης ούτε καν με την τοποθέτηση προειδοποιητικής πινακίδας.
Ως εκ τούτων, θεωρώ ότι κρίνεται αναγκαίο να ελεγχθεί η κατάσταση όλων των παιδικών χαρών (ακόμα και μικρών γηπέδων μπάσκετ) και σε περίπτωση που δεν είναι ασφαλείς, είτε να σφραγισθούν άμεσα, είτε να απομακρυνθούν τα σκουριασμένα ή επικίνδυνα αντικείμενα, για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.
Αφετέρου όμως, με δεδομένη την ευαισθησία της δημοτικής αρχής για την καθημερινότητα του πολίτη και του παιδιού, για το πράσινο και την εμφάνιση εν γένει της πόλης, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους – ειδικά αυτών που εξυπηρετούν μεγάλες συνοικίες της πόλης. Να χαρτογραφηθούν και να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης της ανακατασκευής τους σε προγράμματα.
Μία ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η παιδική χαρά στην περιοχή Κοδριγκτώνος και Βενετοκλέων. Ένας αρκετά μεγάλος χώρος που διαθέτει παιδική χαρά, παραδοσιακό μύλο, κτίσμα για εστιατόριο, μεγάλο χώρο πρασίνου! Στο πίσω μέρος φιλοξενείται κι ένα από τα ΚΕΠ του Δήμου.

Κουμεντή Κατερίνα
Δημοτική Σύμβουλος
Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου
Δασκάλα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου