Ειδήσεις

Οι αναλύσεις όλες δείχνουν αλλαγή στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες  οι μελέτες που γίνονται τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και αφορούν την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου. Το στοιχείο που φαίνεται να ξεχωρίζει σε όλες αυτές αφορά στην ιδιαιτερότητα της σεζόν που τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή της. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ημέρες και εξελίξεις που έχουν αναδιαμορφώσει τον τουριστικό χάρτη και θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όλων των επαγγελματιών.
Σύμφωνα με το διεθνές turismreview.com, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι τουρίστες αναζητούν νέους προορισμούς διακοπών και φαίνεται ότι η Ισπανία και η Νότιος Ιταλία (μαζί με τη Σικελία) συγκεντρώνουν όλο το ενδιαφέρον. Η Ελλάδα, αν και πολλά υποσχόμενη, δεν θα κερδίσει από τις εξελίξεις, καθώς οι εικόνες του προσφυγικού προβλήματος έχουν προκαλέσει δυσάρεστες εντυπώσεις.
Στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η τρομοκρατία έχει φοβίσει τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που είχε άμεση επίπτωση στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών και στις προσφορές των τουριστικών οργανισμών. Το καλοκαίρι του 2016 θα μείνει στη μνήμη όλων ως η περίοδος της μείωσης σε ποσοστό 50% (σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια) στα ταξίδια τουριστών προς το εξωτερικό».
Οι προορισμοί που θεωρούνται ως «ριψοκίνδυνοι» για καλοκαιρινές διακοπές, έχουν απολύτως απορριφθεί από τους τουρίστες. Η Τουρκία είναι ένα από τα παραδείγματα. Το έτος 2014 η χώρα αυτή βρισκόταν στην 6η θέση των πιο περιζήτητων προορισμών και τώρα, σύμφωνα με τους τουριστικούς οργανισμούς, η Τουρκία έχει εξαφανιστεί από τις προσφορές τους.
Ιδια εικόνα με την Τυνησία, η οποία θεωρείται ανασφαλής από το 2015, μετά τις σφαγές που έγιναν στην παραλία Σόουσε και στο μουσείο Μπαρντό. Οι επιπτώσεις από το χτύπημα στη Νίκαια δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί, ωστόσο ήδη η ροή των τουριστών προς τη Γαλλία έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, του περασμένου Νοεμβρίου. Η Αίγυπτος, το Μαρόκο και γενικότερα η βόρειος Αφρική έχει απορριφθεί από τους τουριστικούς οργανισμούς. Για την Ελλάδα η ανάλυση ξεκαθαρίζει ότι «η φετινή σαιζόν είναι ασθενής εξαιτίας των μαζικών προσφυγικών ροών».
Από την άλλη πλευρά, τα κέρδη έχουν μετακυλήσει σε περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς για τους τουρίστες. Τα Κανάρια νησιά και οι Βαλεαρίδες νήσοι έχουν αύξηση 30 – 35% στην τουριστική κίνηση. Η Σικελία εμφανίζεται στην κορυφή των πιο ασφαλών προορισμών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεταστροφή των Ιταλών τουριστών, που αντί για το εξωτερικό, είναι δυνατόν να επιλέξουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους, πλάι σε όμορφες παραλίες και επιβλητικά βουνά. Ηδη το αεροδρόμιο του Παλέρμο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες τις Σικελίας, ανακοίνωσε αύξηση 13,2% των αφίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και 8,6% στις καλοκαιρινές πτήσεις.
Όλα τα στοιχεία, όπως αυτά αναλύονται και παρουσιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνουν ότι η τρομοκρατία αλλάζει το χάρτη των προτιμήσεων των τουριστών, ωστόσο δημιουργεί κι ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την εκβάθυνση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Οσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, άλλο τόσο οι προορισμοί, όπως εκείνοι της Ελλάδας (Ρόδος, Κρήτη κλπ) θα δέχονται μόνο τουρίστες που θα είναι οικονομικά αδύνατοι και θα επιλέγουν φθηνά ταξιδιωτικά πακέτα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου