Οι αυξημένες θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση η εντονότερη ξηρασία, είναι οι αιτίες για την εξάπλωση του πύρινου εφιάλτη. Προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια
Τουλάχιστον επτά πυροσβέστες από τους εκατοντάδες που έχουν ριχτεί στη μάχη τραυματίστηκαν ελαφρά στην ίδια περιοχή και ένας συνάδελφός τους υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού, ενώ 15 αστυνομικοί που βοηθούσαν στο έργο της πυρόσβεσης υπέστησαν ελαφρά δηλητηρίαση λόγω εισπνοής καπνού. Ο γαλλικός Τύπος έχει γεμίσει μαρτυρίες τρομοκρατημένων κατοίκων∙ αλλά και ειδικών, που προειδοποιούν ότι το μέλλον δεν είναι ευοίωνο.
Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 60 μεγάλες πυρκαγιές στην περιφέρεια της Μεσογείου. «Το ποσοστό των μεγάλων πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί στη «Monde» ο Τομά Κουρτ, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών στις Επιστήμες και την Τεχνολογία για το Περιβάλλον και τη Γεωργία (Irstea).
Η μέση άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη υπολογίζεται στους 0,88 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής περιόδου, το 1850, και στους 2,5 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι για τη Νότια Ευρώπη.
Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει, το έδαφος είναι στεγνό και η βλάστηση έχει ξεραθεί, γεγονός που την καθιστά εύφλεκτη. Ενας μεγάλος αντικυκλώνας που έχει εγκατασταθεί στη Βόρεια Αφρική εδώ και πολλές εβδομάδες στέλνει ιδιαίτερα θερμές μάζες αέρα προς τη Νότια Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους, οι πυρκαγιές είναι απλά ένα κακό που περιμένει να συμβεί ακόμα και σε χώρες με άρτιο στόλο εναέριων μέσων κατάσβεσης, και κατά κανόνα άμεση ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων βάσει της αρχής τής «μαζικής αντεπίθεσης», όπως η Γαλλία.