Ειδήσεις

Συνεχίζεται η φυγή στο εξωτερικό Ροδίων επιστημόνων

Οι νέοι, κυρίως, επιστήμονες γυρνάνε πλέον την πλάτη στην Ρόδο και αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό ενώ πολλοί από αυτούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό δεν επιστρέφουν ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει σαρώσει τα πάντα και στο νησί μας.
Τις περισσότερες φορές δουλειά στο εξωτερικό αναζητούν νέοι 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία χρόνια απευθύνονται στο Eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Η αναζήτηση των άνω των 45 είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγός του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο δουλειά στο εξωτερικό, αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες, και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» έκανε γνωστό ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει από τη Ρόδο 127 γιατροί, και εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα από 30 Ιουνίου 2016 μέχρι και 30 Ιουνίου 2017, 12 επιπλέον γιατροί του νησιού (!) ζήτησαν από τον Ιατρικό Σύλλογο της Ρόδου να τους χορηγήσει τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να δρομολογήσουν την απασχόλησή τους στο εξωτερικό.
«Στα χρόνια της κρίσης από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου έχουν φύγει για το εξωτερικό 127 γιατροί και εκτιμώ ότι ο αριθμός θα αυξηθεί ραγδαία. Είναι η μόνη λύση για να επιβιώσει ένας γιατρός και να φύγει από την μιζέρια. Οι γιατροί που αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό είναι μεταξύ 30 και 50 ετών και κατευθύνθηκαν προς Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Κατάρ και Ντουμπάι. Αυτό συμβαίνει διότι οι εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον εργασίας, είναι σε άριστα επίπεδα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ενας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι οι υψηλές αμοιβές, που κυμαίνονται σε τετραπλάσια και πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα. Συνάδελφοι, που ενώ αρχικά αποφάσισαν να μετακομίσουν προσωρινά στο εξωτερικό, πλέον σκέφτονται να παραμείνουν μόνιμα και να έρχονται στη Ρόδο μόνο για διακοπές. Αντιλαμβάνεσθε ότι οι καλύτερες συνθήκες εργασίες και οι υψηλές αμοιβές αποτελούν ισχυρό κίνητρο για έναν γιατρό να φύγει στο εξωτερικό και γι αυτό εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοι, τουλάχιστον όσοι έχουν την δυνατότητα και δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, που να τους κρατήσουν εδώ».
Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, είναι επίσης ένας κλάδος ο οποίος έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και παρουσιάζει «αιμορραγία» προς το εξωτερικό στα τελευταία χρόνια. Κυρίως οι νέοι επιστήμονες είναι εκείνοι που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, αμέσως μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πριν καν εγγραφούν στα μητρώα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ενώ και αρκετοί μηχανικοί της Ρόδου διαγράφονται από τα μητρώα μόλις πάρουν την σύνταξή τους. Παράλληλα, όσοι διανύουν τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας ήδη αναζητούν τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό, με αρκετούς Ροδίτες να έχουν κάνει το βήμα κι άλλους να είναι σε… αναμονή, περιμένοντας απαντήσεις στις αιτήσεις που έχουν καταθέσει σε χώρες του εξωτερικού, όπου η παραγωγή έργων γίνεται με ταχείς ρυθμούς.
Οι κλάδοι των γιατρών και των μηχανικών είναι εκείνοι που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες επιστημόνων, και με βάση τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να καταγραφεί ραγδαία αύξηση των αριθμών καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται να βελτιώνεται άμεσα με μεγαλύτερη τροχοπέδη να είναι η ληστρική φορολόγηση.
Παρά το γεγονός ότι η Ρόδος, κατατάσσεται –ακόμα- στις περιοχές με οικονομική ευρωστία, λόγω του τουρισμού, πολλά είναι τα επαγγέλματα που «μαραζώνουν» γι αυτό και καταγράφονται απώλειες επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων που δεν θα επιστρέψουν από το εξωτερικό, όπου σπουδάζουν σήμερα, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό και με όσους φοιτητές σπουδάζουν στην Ελλάδα και έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου