Της Νεκταρίας Μπίλλη
Η κάλπη της 7ης Ιουλίου ήταν ανατρεπτική. Το εκλογικό σώμα με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε την λαϊκή εντολή στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να αναλάβει και να διαχειριστεί την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Οι Έλληνες πολίτες φοβήθηκαν γενικότερα την περιδήνηση, και την ρευστότητα που θα εισερχόταν η χώρα σε περίπτωση αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, πολλώ δε μάλλον τρόμαξαν από την ακυβερνησία που θα επέφερε η απλή αναλογική, σε μια κρίσιμη και κομβική συγκυρία για την περαιτέρω οικονομική πορεία και ανάπτυξη.
Θεωρώ ότι ήταν μια καθαρή και προσωπική νίκη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι κατέλαβε αυτό το ποσοστό χωρίς μεγαλόστομες υποσχέσεις και ακατάσχετη παροχολογία. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρόνια της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας.
Οι μέρες μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου σηματοδοτούν το τέλος μιας εικόνας που σημάδεψε έντονα την πολιτική σκηνή. Πρόκειται για το τέλος ενός παροξυσμού και μιας ακραίας, άνευ βάσεων, πολιτικής έντασης και σύγκρουσης, μιας άκραίας έξαρσης, βιαιότητας και υποβάθμισης του δημόσιου λόγου. Πρόκειται για το τέλος ενός πολιτικού κλίματος εξαιρετικά πολωτικού, εμφυλιοπολεμικού που δίχασε τον λαό και μόλυνε το δημόσιο μέτωπο.
Οι πολυσήμαντες λοιπόν εκλογές του Ιουλίου θέτουν τα παραπάνω στο παρελθόν και στην κρίση της ιστορίας αλλά απομυθοποιούν και ιδεολογήματα που ήταν διαφορετικά αποτυπωμένα στο συλλογικό φαντασιακό.
Παρακολουθώντας τη Βουλή όλες αυτές τις μέρες, διακρίνει κανείς τον σεμνό λόγο, τη στάση ευπρέπειας και το δημοκρατικό λόγο που έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Από την άλλη στην αντιπολίτευση επικρατεί κλίμα αμηχανίας και δυσκολίας να βρει αφήγημα προκειμένου να προσεγγίσει την κυβέρνηση. Θαρρεί κανείς ότι ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχασαν ούτε γιατί έχασαν.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξόχως θετικά και ενθαρρυντικά. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει την απόλυτη συνέπεια λόγω- έργω, και μερικά πράγματα είναι αδιαμφισβήτητα και για τους πλέον εμπαθείς, για όσους κατ΄επάγγελμα του ασκούν κριτική. Από τις πρώτες ενέργειες και πράξεις του διαπιστώνει κανείς ότι ήλθε στην εξουσία πολύ καλά και από καιρό προετοιμασμένος.
Έδωσε εγκαίρως το στίγμα της πορείας του και κινείται μεθοδικά με ταχύτητα και με γνώμονα το προεκλογικό του πρόγραμμα. Στοχεύει να επιφέρει βασικές δομικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας κάτι που αν πετύχει θα αποτελέσει μεγάλη παρακαταθήκη. Ήδη μέσα από το Νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος με μια διαγώνια επισκόπηση προκύπτουν σημαντικές και αξιοσημείωτες τομές.
Τελευταίο αλλά ουκ έλασσον που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι το κλίμα αισιοδοξίας και κανονικότητας που επήλθε και επικρατεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα πισωγύρισε, έχασε μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες και η ζωή των Ελλήνων επιδεινώθηκε. Η πολλά υποσχόμενη προηγούμενη κυβέρνηση αγνόησε την πραγματικότητα σε σημείο τέτοιο που πίστεψε ότι μπορεί να την κατασκευάσει. (Θα πείτε κακό για την πραγματικότητα) Τα αποτελέσματα εκείνης της πολιτικής τα βίωσε η χώρα και κατ΄επέκταση οι πολίτες με την πιο κακόγουστη και χειρότερη εφαρμογή.
Εκείνο που επιθυμεί το σύνολο των πολιτών είναι να επιστρέψουμε ως χώρα στην κανονικότητα. Να σταματήσει πλέον η παραδοξότητα, σε όλα τα θέματα και στις δράσεις της κοινωνίας να υπάρχει κάτι που να μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κράτη. Μονίμως ασχολούμαστε με τη δική μας ιδαιτερότητα και μοναδικότητα σε όλους τους τομείς: στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονονομία, στο στρατό, στη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ.
Είμαστε η χώρα της πολυνομίας, της ασάφειας, όπου οι πολίτες παραμένουν σε ομηρία λόγω νομικών εμπλοκών και μη ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων.
Είμαστε η χώρα όπου το αυτονόητο παραμένει ακόμη ζητούμενο, και η εφαρμογή του φαντάζει ως κάτι το εξωπραγματικό. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε στις καλύτερες μέρες που έρχονται για να πάψουμε επιτέλους να αποτελούμε την εξαίρεση του κανόνα.
Θα αναρωτηθεί κάποιος: μα υπάρχει γραμματική χωρίς εξαιρέσεις, ή θρησκεία χωρίς αιρέσεις; Ναι αλλά εδώ μιλάμε για χώρα και κάποιοι κάπου στα τελευταία χρόνια τα μπέρδεψαν.