Για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝ.ΑΛ. στα Δωδεκάνησα μετά την απώλεια της έδρας και τις παραιτήσεις στελεχών από τα τοπικά κομματικά όργανα αλλά και τους στόχους του Κινήματος στο νέο πολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η απώλεια της έδρας στα Δωδεκάνησα ήταν αποτέλεσμα εσωστρέφειας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους παραιτήθηκαν, σημειώνοντας ότι “τις μάχες – όσοι αντιλαμβανόμαστε ακόμα την απαίτηση να τις δώσουμε – τις δίνουμε πάντα «εντός»”.
• Κύριε Χριστοδουλάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το κλίμα όπως διαμορφώθηκε στα Δωδεκάνησα μετά την απώλεια της έδρας έπειτα από 42 χρόνια και μετά από τις παραιτήσεις κομματικών στελεχών. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος;
Είναι προφανές ότι το γεγονός της απώλειας της έδρας των Δωδεκανήσων μετά από 42 χρόνια είναι κάτι καθόλου ευχάριστο για τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πολλά στελέχη και υποψήφιους μέσα στις εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες μιας πολύ ισχυρής τεχνητής πόλωσης, που επεδίωξαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, να διατηρήσει η παράταξή μας την έδρα σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εκλογική περιφέρεια όπως αυτή του νομού Δωδεκανήσων. Ωστόσο, παρά το διψήφιο ποσοστό που επετεύχθη εκεί, οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου ως συνάρτηση του απόλυτου αριθμού ψήφων, μας στέρησαν την προοπτική αυτή. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι κάτι το οποίο κεντρικά πραγματοποιήθηκε στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και αντίστοιχα τοπικά θα πραγματοποιηθεί στις διαδικασίες των οργάνων μας.
Όχι με στόχο την ανακύκλωση της εσωστρέφειας, που ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, αλλά πολύ περισσότερο με βασικό γνώμονα τον κεντρικό αλλά και τοπικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής μας που θα μπορέσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα αυτό ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας.
Ενότητα, ανανέωση στελεχιακού δυναμικού, οριζόντια ενιαία λειτουργία ανάμεσα στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, το κόμμα και τις εκφάνσεις του στους χώρους μαζικής εκπροσώπησης, ώστε με το αναπροσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα αυτόνομο, διακριτό και υπεύθυνο πολιτικό μας αφήγημα να ξαναχτίσουμε σε στέρεες βάσεις τις ισχυρές κοινωνικές αναφορές που διαχρονικά είχε η παράταξη μας στα Δωδεκάνησα. Στην κατεύθυνση αυτή πάγια πεποίθησή μου είναι ότι τις μάχες – όσοι αντιλαμβανόμαστε ακόμα την απαίτηση να τις δώσουμε – τις δίνουμε πάντα «εντός». Εντός των θεσμικών μας οργάνων διαφυλάσσοντας τη δημοκρατική τους λειτουργία και το ρόλο εκπροσώπησης της κομματικής μας βάσης.
• Πολλοί το αποδίδουν πάντως στην «κόντρα» Κρεμαστινού – Νικητιάδη και το φημολογούμενο βέτο που φαίνεται να έθεσε ο πρώτος για την συμμετοχή του δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Δωδεκανήσου, που φέρεται να απασχόλησε το ΚΙΝ.ΑΛ. ακόμα και σε επίπεδο κορυφής. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Το ανέφερα και πριν. Η λογική της εσωστρέφειας απ’ όπου και αν προέρχεται και όποιο πρόταγμα και αν θέτει ως περιτύλιγμα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να πληγώνει την παράταξή μας. Ας διδαχθούμε όλοι από την «πληγή» αυτή και ας την αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για ριζικές αλλαγές, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά κυρίως σε αντίληψη και νοοτροπία. Η παράταξη έχει παρελθόν, έχει παρόν και είναι στο χέρι μας να έχει ξανά και σπουδαίο μέλλον.
• Πέρα από τα τοπικά που είναι μία μόνο από τις πολλές παραμέτρους που έχει να διαχειριστεί το ΚΙΝ.ΑΛ., ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα;
Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτύπωσαν με σαφήνεια ένα νέο τρικομματικό πολιτικό σύστημα με τρεις πολιτικούς χώρους να διατηρούνται, να παγιώνονται και να ενισχύονται. Κανείς δε λέει φυσικά ότι η τρικομματική αυτή αποτύπωση λαμβάνει ισότιμους συσχετισμούς, ωστόσο είναι προφανές ότι πλέον μιλάμε για νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο δικός μας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, περιλαμβάνει ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη εξαγγείλει, προκειμένου να επαναθωρακίσουμε την αυτόνομη στρατηγική μας στη βάση μιας ισχυρής ριζοσπαστικής πολιτικής πρότασης, ως ο μοναδικός εκφραστής της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.
Με στοιχεία οραματικά και ειδικά σε τομείς, όπως αυτός της οικολογίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, το Κίνημα Αλλαγής σίγουρα μπορεί όχι μόνο να ανταπεξέλθει στα νέα αυτά δεδομένα, αλλά παράλληλα, και να δημιουργήσει δυναμική διεξόδου στους προοδευτικούς πολίτες που στις εκλογές που μας πέρασαν εγκλωβίστηκαν στα πλασματικά διλλήματα του τεχνητού διπολισμού.
Η στρατηγική μας αυτή συμπληρώνεται πολιτικά από μία δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ αλλά και στον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία αιχμής και εξωστρέφειας των πολιτικών μας δράσεων τους επόμενους μήνες.
Στο σχεδιασμό αυτόν προστίθενται δράσεις οργανωτικής ανασυγκρότησης μέσα από την ισχυροποίηση των νομαρχιακών και τοπικών μας οργάνων, με την ανάδειξη τους από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, τη διενέργεια πολιτικής Συνδιάσκεψης και Συνεδρίου νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής και την οργανωτική μας ισχυροποίηση σε κρίσιμους τομείς όπως στους χώρους εργασίας, τους συνδικαλιστικούς φορείς και της τοπική αυτοδιοίκηση.
• Αντιλαμβάνεστε ότι οι προβληματισμοί μεταξύ των μελών και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, μετά και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, περιστρέφονται και γύρω από τα σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιας μορφής θα είναι αυτή. Τι απαντάτε σε αυτούς τους προβληματισμούς;
Ακούσαμε όλοι το βράδυ της 7ης Ιουλίου τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει δήθεν μετασχηματισμούς του κόμματος του χάριν προσέγγισης της εκλογικής του βάσης. Και αυτή ακριβώς η διατύπωση είναι ενδεικτική της ανειλικρίνειας των προθέσεων του και κυρίως του πολιτικού και ιδεολογικού υποβάθρου της μεταστροφής αυτής. Γιατί ο υποτιθέμενος επαναπροσανατολισμός του προφανώς δεν γίνεται με όρους ιδεολογικής ωρίμανσης και ροπής προς το ρεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά βδελυγμίας απορρίπτουν και απαξιώνουν, αλλά πολύ περισσότερο με όρους πολιτικής εξαγοράς και στοχοπροσήλωση στην άνευ πολιτικών προταγμάτων συγκόλληση οργανωτικών μηχανισμών. Η συγκολλητική ουσία μιας επίπλαστης ρητορικής κάτω από την ομπρέλα του «προοδευτισμού» αλλοιώθηκε δομικά τα 4,5 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή οι λέξεις κοντεύουν να χάσουν το νόημα τους με αυτούς που πολύ «φθηνά» τις επικαλούνται, το έχουμε τονίσει επανειλημμένα: προοδευτικός δε γίνεσαι επειδή απλά αυτοπροσδιορίζεσαι ως τέτοιος. Όταν το πρόσφατο παρελθόν σου χαρακτηρίζεται από την αποθέωση του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, της δημαγωγίας, των καθεστωτικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, την ιδεοληπτική εμμονή για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, την εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων και το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, την καταβαράθρωση των θεσμών και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, τη συνεργασία με τη δεξιά και την ακροδεξιά και τελικά την απορρόφηση της, τότε μάλλον έχεις πάρει διαζύγιο από την a la carte επικαλούμενη προοδευτική ρητορική. Με αυτή την αντίληψη και αυτή τη νοοτροπία δεν υπάρχουν περιθώρια για συνθηματολογικές και άνευ ιδεολογικής ταυτότητας προσεγγίσεις ή συνεργασίες.
• Έχετε πει ότι θα ασκήσετε υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Θα ψηφίσετε για παράδειγμα τη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση, η οποία θα καταργεί το Πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και την κατάργηση της απλής αναλογικής, όπως δεσμευθήκατε προεκλογικά;
253 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου υπερψήφισαν το νόμο 4009 του ΠΑΣΟΚ το 2011. Για εμάς η θέση μας για το άσυλο είναι απαράλλαχτη, φαντάζομαι και όλων όσων ψήφισαν τότε το νόμο. Να φέρουν το άρθρο 3, να το ψηφίσουμε ξανά. Η απλή αναλογική ήταν ένα από τα θέματα ατζέντας που διαχρονικά ο προοδευτικός χώρος έθετε στο προσκήνιο των συζητήσεων αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η πολιτική συγκυρία και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει τον προηγούμενο χωρίς καν να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις μας οδήγησε στην καταψήφιση της και στην αντιπρόταση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της ισχυρότερης αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού νόμου, δίνοντας παράλληλα εχέγγυα για την πολιτική σταθερότητα μέσα στην κρίση. Η πρόταση μας αυτή είναι η βάση για οποιαδήποτε συζήτηση.
• Εκτός του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Λίνας Μενδώνη, είδαμε ότι το άνοιγμα του πρωθυπουργού στην Κεντροαριστερά συνεχίστηκε και με στελέχη που ανέλαβαν θέσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα στελέχη του χώρου σας που μπορεί να «αλληθωρίζουν» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συνεχίσει την πρακτική των πολιτικών συναλλαγών, που πρώτος ο κ. Τσίπρας εισήγαγε στην πολιτική ζωή του τόπου. Αν κάποιος «αλληθωρίζει» στην όψη της καρέκλας ας το κάνει μια ώρα αρχύτερα. Συνεχίζουμε με όσους θέλουν και μπορούν.
• Η κυβέρνηση επιμένει πως και τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε θα εφαρμόσει, αλλά και ότι δε θα μειώσει το αφορολόγητο, θα δώσει τη λεγόμενη «13η σύνταξη» και δε θα πειράξει τα κοινωνικά επιδόματα. Πιστεύετε ότι βγαίνουν τα νούμερα;
Επειδή ούτε είμαι, αλλά ούτε και παριστάνω τον οικονομολόγο, ο πρώτος που θα πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση αυτή είναι η ίδια η κυβέρνηση. Και κυρίως, για το αν το «βγαίνουν» συνεπάγεται υγιή δημοσιονομικό χώρο μέσω της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα ή νέα προβληματική ατζέντα που θα αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών για ποιοτικά δημόσια αγαθά. Στο δεύτερο θα είμαστε απέναντι.