Συγκεντρώνοντας χαμηλές βαθμολογίες σε ορισμένους από τους παράγοντες που εξετάζει ο Παγκόσμιος Δείκτης Απομακρυσμένης Εργασίας (Global Remote Work Index), που συντάσσει ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, NordLayer, η Ελλάδα απέχει αρκετά από το να καταστεί ιδανική επιλογή για Digital Nomads.
Ειδικότερα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 32η θέση μεταξύ 66 χωρών, με πρώτη τη Γερμανία, δεύτερη τη Δανία, τις ΗΠΑ να ακολουθούν στην τρίτη θέση και το Top 5 να συμπληρώνουν η Ισπανία και η Λιθουανία.
Όπως προκύπτει από τις βαθμολογίες ανά εξεταζόμενο παράγοντα, η χώρα μας χωλαίνει από πλευράς ψηφιακών υποδομών και κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ στα πλεονεκτήματά της είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Ειδικότερα, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υπερέχει σημαντικά, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μεταξύ των 66 χωρών του δείκτη.
Από την άλλη, σε θέματα κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών η Ελλάδα βρέθηκε χαμηλά στον Παγκόσμιο Δείκτη Απομακρυσμένης Εργασίας, καταλαμβάνοντας την 44η θέση, όπως, άλλωστε και στις ψηφιακές και φυσικές υποδομές, όπου τοποθετήθηκε ακόμη πιο κάτω στον Δείκτη, στην 49η θέση.
Στη μέση της κατάταξης, και συγκεκριμένη στην 34η θέση βρέθηκε στην ανταπόκριση και στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού
Οι παράγοντες αυτοί αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προκειμένου να καταστεί προτιμώμενος προορισμός για Digital Nomads, παρά κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η συμφωνία του υπουργείου Τουρισμού με την εταιρία ψηφιακών πληρωμών Visa για την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού απομακρυσμένης εργασίας για τα στελέχη της εταιρίας.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Απομακρυσμένης Εργασίας φαίνεται να αποτελεί “ευρωπαϊκή υπόθεση” αφού οκτώ στις 10 πιο ελκυστικές χώρες στον κόσμο για απομακρυσμένους εργαζόμενους ήταν στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εν μέρει λόγω του GDPR, της σχετικής πολιτικής σταθερότητας, των λογικών τοπικών τιμών, των μειωμένων ταξιδιωτικών περιορισμών και της περιορισμένης ανάγκης για έκδοση βίζας για εξ αποστάσεως εργασία.
Όπως προέκυψε στην ανάλυση του Δείκτη, τα δημοφιλή σημεία διακοπών φαίνονται ως τέλειες απομακρυσμένες τοποθεσίες εργασίας με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, δεν κατατάσσονται ψηλά στον Δείκτη λόγω της συγκέντρωσης χαμηλότερων βαθμολογιών στην κυβερνοασφάλεια, στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή στην ταχύτητα του Διαδικτύου.
Πηγή money-tourism.gr