Ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία, άσκησε η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μέρη σε βάρος 7 αιρετών, που υπηρέτησαν στις εταιρείες ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ και ΡΟΔΩΝ ΑΕ μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011.
Η κ. Εισαγγελέας επέστρεψε τη δικογραφία στην Πταισματοδίκη Ρόδου, προκειμένου να συμπληρωθεί με καταθέσεις και εν συνεχεία αναμένεται να τη διαβιβάσει στο γραφείο του τακτικού Ανακριτή Ρόδου για τη λήψη απολογιών στα πλαίσια κυρίας ανάκρισης.
Η έρευνα είχε παραγγελθεί από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο με αφορμή τις συνεχείς και δημόσιες καταγγελίες για ατασθαλίες μεγέθους στην οικονομική διαχείριση των εταιρειών ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν τα όσα απίθανα είχε αποκαλύψει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, την 18η Φεβρουαρίου 2011, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης έχει αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αποσβέσεις της ΡΟΔΩΝ ΑΕ μετατράπηκαν σε έσοδα. Έχει καταγγείλει επίσης δημοσίως ότι οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ για τρία χρόνια δεν είχαν υπογραφή.
Ο κ. Περδίκης έχει καταγγείλει παραπέρα ότι στην ΑΔΕΚΑΜ είχε καταργηθεί σχεδόν το λογιστήριο, επιταγές διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια, αμοιβές μελών δ.σ χωρίς να περνούν από τα βιβλία και δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο.
Στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ο κ. Περδίκης προχώρησε και παραπέρα…
Αναφερόμενος στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, γενικώς, τόνισε ότι ορισμένες ιδρύθηκαν όχι για να στηρίζουν πραγματικές ανάγκες των καποδιστριακών δήμων, αλλά ανάγκες των πρώην δημοτικών αρχών και συγκεκριμένα για να έχουν στη διάθεσή τους ένα ευέλικτο εργαλείο για να αντιπαρέλθουν τη γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα. Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένοι αυτοδιοικητικοί είδαν τις επιχειρήσεις αυτές ως μέσον ενίσχυσης των πελατειακών τους σχέσεων ενώ ορισμένες είχαν ξεστρατίσει από τους καταστατικούς σκοπούς τους και βρέθηκαν να ασχολούνται με αλλότρια αντικείμενα που εξυπηρετούσαν άλλες δομές και υπηρεσίες των δήμων με τρόπους μάλιστα που ισορροπούσαν στα όρια της νομιμότητας.
Τόνισε ακόμη ότι επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν μηχανισμοί εύκολων προσλήψεων χωρίς να παρεμβάλλεται το ΑΣΕΠ και συνεπώς χωρίς διαφάνεια ενώ εκτίμησε ότι αυτές οι λειτουργίες οδήγησαν σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις κατέστησαν προβληματικές.
Εξήγησε επίσης ότι τόσο στη ΡΟΔΩΝ όσο και στην ΑΔΕΚΑΜ η απόφαση για τη λύση τους ήταν μονόδρομος καθώς πάνω από τρεις φορές στην τελευταία δεκαετία σύμφωνα με πρόδηλα στοιχεία και ασχέτως των παρατύπως ή μη συνταχθέντων ή μη δημοσιευθέντων ισολογισμών, προέκυψε ότι ήταν ζημιογόνες και τα ίδια κεφάλαιά τους είχαν καταστεί κατώτερα του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Επεσήμανε παραπέρα ότι πέραν της λύσεώς τους με αποκλειστικό γνώμονα την τήρηση της αρχής της διαφάνειας αποφασίστηκε και η διενέργεια σχετικών διαχειριστικών ελέγχων.
Ο κ. Περδίκης σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέστησε σαφές με την κατάθεσή του ότι οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ δεν είναι υπογεγραμμένοι από κανέναν και δεν δημοσιεύθηκαν από το έτος 2008 και μετά. Επίσης γνωστοποίησε ότι για τους ισολογισμούς δεν συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο για να τους εγκρίνει και προφανώς η γενική συνέλευση, δηλαδή ο Δήμος Πεταλούδων, δεν συγκλήθηκε επίσης ποτέ για να τους εγκρίνει.
Με βάση πρόχειρους ισολογισμούς η εταιρεία είχε κεφάλαιο της τάξεως των 58.000 ευρώ και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009 ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ΑΔΕΚΑΜ ανεπίσημα ανέρχονται σήμερα στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στην ΑΔΕΚΑΜ με βάση διαταγές πληρωμών, αγωγές και πλειστηριασμούς, ο κ. Περδίκης θεωρεί ότι διακινήθηκαν ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ και ότι οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου δεν περνούσαν καν από τα βιβλία και ήταν χωρίς παραστατικά και χωρίς κρατήσεις.
Για τη ΡΟΔΩΝ ΑΕ ο κ. Περδίκης κατέθεσε ότι έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο είχε τρεις συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις αλλά περαιτέρω, διότι στον ισολογισμό της υπάρχει έγγραφη λογιστική εγγραφή για ποσό που προορίζεται για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου άνω των 2 εκατ. ευρώ, που δεν έχει καταβληθεί ποτέ.
Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ περίπου ενώ ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στον έλεγχο του ΣΔΟΕ με τον οποίο καταλογίστηκε πρόστιμο για φορολογικές παραβάσεις ύψους 300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των δύο εταιρειών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη επισήμως.
Θυμίζουμε ότι τη διενέργεια καθολικού οικονομικού, λογιστικού και δημοσιονομικού ελέγχου στη διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ και ΡΟΔΩΝ ΑΕ, τα έτη 2003 – 2007, ανέθεσε Πταισματοδίκης Αθηνών, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Η παραγγελία που δόθηκε στον Ορκωτό Λογιστή – Πραγματογνώμονα κ. Αναστάσιο Κανδελάρη είναι ο έλεγχος όλων των εσόδων-εξόδων, της νομιμότητας των παραστατικών, της νομιμότητας των δαπανών αλλά και ο έλεγχος των αποφάσεων των διοικήσεών τους.
Από τον έλεγχο της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ προέκυψε σύμφωνα με το πόρισμα «τρύπα» ύψους 480.000 ευρώ περίπου.