Τα capital controls έφεραν στην ελληνική οικονομία τον Ιούλιο μπαράζ απολύσεων καθώς μέσα σε έναν μόνο μήνα χάθηκαν 16.700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, τη χειρότερη δηλαδή μηνιαία επίδοση απ’ το 2001.
Μάλιστα αυτή η εξέλιξη καταγράφεται παρά την εμφάνιση της δημόσιας διοίκησης και άμυνας στις δραστηριότητες με το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων για τον μήνα Ιούλιο, με 1.905 καθαρές προσλήψεις
Παράλληλα εκτινάχθηκε κατά 40.000 άτομα μέσα σε έναν μήνα η εκ περιτροπής απασχόληση (από Ιούνιο σε Ιούλιο) εις βάρος της πλήρους, που σημαίνει εργασία λίγες μόνο ημέρες την εβδομάδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη.
Από τις 143.972 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, οι 68.000 αφορούσαν εκ περιτροπής απασχόληση έναντι μόλις 28.000 τον Ιούνιο. Κάτι βέβαια που θα επηρεάσει δραματικά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εξέλιξη που θα καταγραφεί από το φθινόπωρο.
Στην καταστροφή που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι με πρώτο θύμα τους εργαζομένους αναφέρεται στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ επικαλούμενος τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, κρούοντας παράλληλα καμπανάκι για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Συνοπτικά τον Ιούλιο, παρ’ ότι κάθε καλοκαίρι καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για τη πρώτη καθαρή μείωση για τον μήνα Ιούλιο από το 2009 και μόλις την τέταρτη απ’ το 2001.
Μια ακόμα πιο ανησυχητική εξέλιξη καταγράφεται στην ποιοτική σύνθεση της απασχόλησης. Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν από 76 χιλιάδες τον Ιούλιο 2014 και 89 χιλιάδες τον Ιούνιο 2015 σε μόλις 23 χιλιάδες τον Ιούλιο 2015, ενώ μεγάλη μείωση εμφάνισαν και οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης.
Καταγράφεται συνεπώς, πέρα από την ασυνήθιστη για την εποχή, σημαντική μείωση της μισθωτής απασχόλησης μια δυναμική μετατόπιση της απασχόλησης προς μια μορφή απασχόλησης που θωρακίζει λιγότερο τον εργαζόμενο ειδικά του ιδιωτικού τομέα από τον κίνδυνο φτώχειας
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω για πρώτη φορά αυτό τον Ιούλιο οι αιτήσει ανεργίας στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του τουρισμού υποχωρούσε.
Τα ΝΕΑ