Ειδήσεις

Τιμήθηκε ο Παν. Γράββαλος για τη μεγάλη προσφορά του

Από χθες φέρει το όνομά του μια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης

Το όνομα του αείμνηστου Παναγιώτη Γράββαλου φέρει πλέον από χθες μια από τις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου.
Η αποκάλυψη της πλακέτας με το όνομα του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου έγινε σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη δημοτική πινακοθήκη που λειτουργεί στην πλατεία Σύμης.
Έλαβαν μέρος στην εκδήλωση ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι τέως δήμαρχοι κκ. Γιώργος Γιαννόπουλος και Σάββας Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αηβάζης, η πρώην πρόεδρος της πινακοθήκης κ. Μαρίνα Μπόνη, το μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Φωτεινή Καράμπελα, η πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής κ. Αθηνά Σχινά, η σύζυγος του αείμνηστου ζωγράφου και χαράκτη κ. Λίνα Γράββαλου και πολίτες, που διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πινακοθήκης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Νίκος Φρόνας αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην απόφαση να τιμηθεί για την προσφορά του στη Ρόδο ο Παναγιώτης Γράββαλος.
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου. Υλοποιείται μια ιστορική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που αφορά την απότιση της πρέπουσας και οφειλόμενης τιμής στον αείμνηστο Παναγιώτη Γράββαλο στον άνθρωπο- καλλιτέχνη που τόσα προσέφερε στη δημοτική πινακοθήκη. Διετέλεσε Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για 26 συναπτά έτη από το 1982 έως και το 2008! Όλα αυτά τα χρόνια αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά του προκειμένου να τιμήσει την θέση την οποία κατείχε. Εργάστηκε και προσπάθησε με την βοήθεια και τις γνωριμίες του να πραγματοποιηθούν στην πόλη μας εκθέσεις από γνωστούς και εξαίρετους καλλιτέχνες. Βοήθησε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό της συλλογής της Πινακοθήκης με έργα που είτε δωρήθηκαν ή αγοράσθηκαν. Αποκορύφωμα της αγάπης του για την Ρόδο την οποία αποκαλούσε «δεύτερη πατρίδα», αποτέλεσε η δωρεά 150 δικών του έργων χαρακτικής το Φεβρουάριο του 2005, επί Προεδρίας της κας Μαρίνας Μπόνη, 650 βιβλίων για την βιβλιοθήκη της πινακοθήκης το Δεκέμβριο του 2006, τριών έργων χαρακτικής Κυπρίων Χαρακτών, και μίας εκτυπωτικής πρέσας βαθυτυπία», ανέφερε ο κ. Φρόνας.
Στην μεγάλη σημασία που έχει για τη Ρόδο η δημοτική πινακοθήκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Αποκάλυψε μάλιστα πως θα υποβάλει αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση και του υπολοίπου χώρου στο ισόγειο του κτηρίου, όπου λειτουργεί η δημοτική πινακοθήκη.
«Η Πινακοθήκη της Ρόδου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.
Η προφορά των καλλιτεχνών σε αυτή αποδεικνύει τη συνομιλία της τέχνης με τον τόπο. Είναι υποχρέωση του κάθε δημάρχου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της πινακοθήκης και την προβολή της τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Θα υποβάλουμε αίτημα για την παραχώρηση και του υπόλοιπου χώρου στο ισόγειο του κτηρίου. Έτσι θα είναι δυνατό να αναδειχθούν αρκετά από τα έργα που διαθέτουμε. Πιστεύω πως η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά ανάγκη.
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Γράββαλος θεωρούσε τη Ρόδο πατρίδα του και της πρόσφερε πάρα πολλά. Άνοιγε πόρτες για το νησί. Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνον», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην πολύ καλή συνεργασία που είχε επί θητείας του με τον καλλιτέχνη μίλησε ο τέως δήμαρχος κ. Σάββας Καραγιάννης.
«Ανατρίχιαζα κάθε φορά που τον έβλεπα να ψάχνει επί ώρες στις αποθήκες για να βρει ανεκτίμητα έργα τέχνης. Επέστρεφε πάντα γεμάτος σκόνες. Δεν τον πείραζε αυτό. Μου έλεγε πως οι Ροδίτες θα πρέπει να καταλάβουν πως η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σάββας Καραγιάννης.
«Ο Παναγιώτης Γράββαλος ήταν πολύ καλός άνθρωπος και αγαπημένος φίλος της Ρόδου . Συνεργάστηκα μαζί του για 12 χρόνια. Είναι ευλογία να ζεις με τέτοιους μεγάλους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν ακόμη και τα πιο δύσκολα πράγματα να φαντάζουν απλά. Σε αυτόν η Ρόδος οφείλει τη σύγχρονη ταυτότητά της», τόνισε μεταξύ άλλων ο τέως δήμαρχος κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.
«Επιθυμία του Παναγιώτη Γράββαλου ήταν να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο εργαστήρι χαρακτικής. Τον γνώριζα πολλά χρόνια. Επιθυμούσε να έρθει στη Ρόδο. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν να «φύγει» αυτή ήταν η επιθυμία του. Ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Μπορεί να ανήκε στη σχολή του 1960, αλλά μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σύγχρονα έργα. Ήταν ανοιχτόκαρδος και δοτικός. Χάριζε πράγματα και ήθελε το κοινό καλό», δήλωσε η κ. Αθηνά Σχινά και τόνισε πως όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν την σημασία της προσφοράς στην πατρίδα.
«Θα ήθελα να ήταν εδώ τώρα ο Παναγιώτης Γράββαλος να ακούσει όλα τα ωραία λόγια που ειπώθηκαν για εκείνον. Δεν θέλω να πω πολλά. Είναι τιμή για μένα που έζησα με ένα τέτοιο μεγάλο άνθρωπο και καλλιτέχνη», δήλωσε η κ. Λίνα Γράββαλου.
Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε και το μήνυμα που έστειλε ο τέως δήμαρχος κ. Μάνος Κόκκινος που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.
Σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τα έργα που χάρισε στο Μουσείο Ρόδου με τον τίτλο «Τιμητικό αφιέρωμα στο ζωγράφο και χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλο 1933- 2014».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου στις 20.30.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου