Γράφει ο Εμμανουήλ Κ. Μοράρης,
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Τα καλαμάρια, αποτελούν ιδανική διατροφή γιατί είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ τα λιπαρά που περιέχουν είναι ελάχιστα και μάλιστα ακόμα και τα λίγα αυτά λιπαρά είναι ωφέλιμα (Ω-3 λιπαρά) για τον οργανισμό.
Περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες που φροντίζουν για την καλή υγεία και την ακόμα καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Β12) που παρέχουν στον οργανισμό, εξασφαλίζεται ο καλός μεταβολισμός των τροφών (είτε πρόκειται για πρωτεΐνες, είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, είτε ακόμα και για λίπη). Με την κατανάλωση καλαμαριών ενισχύεται και ο σχηματισμός των ερυθροκυττάρων και αποφεύγονται κρούσματα αναιμίας.
Τα καλαμάρια διευκολύνουν το σώμα να δεχτεί, να απορροφήσει ικανοποιητικά αλλά και να αξιοποιήσει τον χαλκό, τον οποίο και προσφέρουν απλόχερα σε ποσοστό περίπου 90 % στον οργανισμό, και που εν συνεχεία αυτός φροντίζει για την καλή απορρόφηση του σιδήρου που ευνοεί τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, τα καλαμάρια, με το σελήνιο που περιέχουν, ευνοούν τη μείωση των φλεγμονών και λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά, αποτρέποντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Τα καλαμάρια περιέχουν σελήνιο κατά περίπου 63 % και λειτουργούν ανακουφιστικά και σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.
Περιέχουν ψευδάργυρο που ενισχύει δραστικά το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο που βοηθάει στον αποδοτικό έλεγχο των επιπέδων της πίεσης του αίματος και τα διατηρεί χαμηλά, μαγνήσιο που βοηθάει στην χαλάρωση των μυών και του νευρικού συστήματος, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) που καταπολεμά και προλαμβάνει τις ημικρανίες, βιταμίνη Β3 που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βιταμίνη Β12 που ενισχύει την καλή υγεία και λειτουργία της καρδιάς και αποτρέπει καρδιαγγειακά επεισόδια, φώσφορο που προστατεύει την υγεία των ματιών, των δοντιών και των οστών, βιταμίνη C που χτίζει γερό ανοσοποιητικό σύστημα, φολικό οξύ, μαγγάνιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Όλα τα θαλασσινά το καθένα ξεχωριστά έχουν πολλά και ποικίλα οφέλη για την υγεία μας γι΄ αυτό καλό είναι τα εντάξουμε στην διατροφή μας.