Ειδήσεις

Στο «ψυγείο» η τουριστική αξιοποίηση Αφάντου

Οι προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου φαίνεται πως δεν θα αποδώσουν άμεσα

Στο «ψυγείο» παραμένει η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο. Η αδυναμία υπέρβασης των εμποδίων που μπήκαν πριν από δύο χρόνια με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει την έκταση χώρο αρχαιολογικής σημασίας θέτει εν αμφιβόλω την είσπραξη του τιμήματος, ύψους 42,1 εκατ. ευρώ, ως το τέλος του 2017. Αν και το τίμημα έχει προϋπολογιστεί στα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το τρέχον έτος, οι προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου φαίνεται πως δεν θα αποδώσουν άμεσα.
Η απόρριψη από τους επενδυτές του μοντέλου Ελληνικού, δηλαδή της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στους ίδιους και το ΥΠΠΟ για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, οδήγησε στα μέσα του καλοκαιριού το ΤΑΙΠΕΔ στην ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση. Δεσμεύθηκε να καλύψει το κόστος για τον εντοπισμό από τους αρχαιολόγους τυχόν ευρημάτων, πριν από την έναρξη της αξιοποίησης, μέσω στοχευμένων τομών στο υπέδαφος, βάσει των master plans των επενδυτών. Μια λύση που είχε πέσει στο τραπέζι από τις αρχές του χρόνου και το κόστος της έχει εκτιμηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε maximum 100.000 ευρώ.
Ουσιαστικά αυτού του είδους οι πρόδρομες εργασίες θα προβλέπονταν και στο μνημόνιο συνεργασίας (Ν. 4072/2012 περί αρχαιολογικών ρυθμίσεων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα), όμως και τα δύο κείμενα που προτάθηκαν στους επενδυτές τελικά απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγοι ήταν η έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των εργασιών από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς και ο κίνδυνος να «φουσκώσει» ο λογαριασμός για τους επενδυτές που θα επιβαρύνονταν το κόστος.
Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι ενός εκ των επενδυτών μιλώντας στο «Βήμα», εφόσον από τις εργασίες προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα σε έκταση τέτοια που θέτει σε κίνδυνο τον χαρακτήρα και τη βιωσιμότητα της επένδυσης, «τότε θα αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας». Για να προχωρήσει όμως η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, ένα άλλο μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ταμείο και στο ΥΠΠΟ, το οποίο ως σήμερα δεν υπάρχει.
Σε «ναυάγιο» είχε καταλήξει και η πρόταση του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη για την αξιοποίηση ενός εξελιγμένου τεχνολογικά ανιχνευτή που έχει αναπτύξει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η περιοχή επρόκειτο να χωριστεί σε τομείς και να σαρωθεί από το μηχάνημα, το οποίο και θα έδειχνε αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το ΥΠΠΟ.

Περιμένουν οι πλειοδότες να… πληρώσουν
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ και η επένδυση βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Για τα συνολικά 1.615 στρέμματα της Αφάντου, πλειοδότες αναδείχθηκαν η εταιρεία M.A. Angeliades Inc. για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου, με προσφορά ύψους 26,9 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία T.N. Aegean Sun Investments Limited, με προσφορά 15,2 εκατ. ευρώ, για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου.
Πρόκειται για μια επένδυση το σύνολο της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Μερκούριος Αγγελιάδης, προτιμητέος επενδυτής για το γνωστό ως Γκολφ Αφάντου έχει ήδη δαπανήσει περί το 1 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία αυτής της επένδυσης. Μάλιστα, σε επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ, στα μέσα του 2016, ανέφερε ότι μια επένδυση τέτοιου μεγέθους «δεν μπορεί να αποτελέσει “οιονεί” εργολαβία του ΥΠΠΟ».
Πηγή ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου