Ειδήσεις

Σπουδές σε ΑΕΙ με βαθμό 3-Συνεχής υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης

Η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα συνεχίζεται με την υπογραφή, αυτή τη φορά, του νυν υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Υποψήφιος με βαθμολογία στο 3 θα εισαχθεί φέτος σε ΤΕΙ, αλλά θα σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Και αυτό, εξαιτίας του μικροπολιτικού σχεδιασμού της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να «πανεπιστημιοποιήσει» τα ΤΕΙ διά της συγχωνεύσεώς τους με πανεπιστήμια. Τι θα συμβεί στην πραγματικότητα; Τα ήδη προβληματικά πανεπιστήμια θα επιφορτιστούν με τα προβλήματα των ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμιστεί και η τεχνολογική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των χθεσινών βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ έγινε, για πρώτη φορά τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κατά τις απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ολοκλήρωσε με πληρότητα τη διαδικασία σε χρόνο που θα επέτρεπε την ανακοίνωση των βάσεων χθες, και όχι σήμερα το πρωί, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η ηγεσία του υπουργείου επέλεξε τη δημοσιοποίηση των βάσεων χθες με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής –και άρα αγωνίας– των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Πάντως, η εσπευσμένη ανακοίνωση επέτρεψε στον κ. Γαβρόγλου να αποφύγει ανακοινώσεις για το νέο εξεταστικό, το οποίο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Τα 3.000 μόρια, στα οποία «ισορρόπησε» η βάση εισαγωγής δύο τμημάτων ΤΕΙ που πρόκειται να μετατραπούν σε πανεπιστήμια από το 2019, ακυρώνουν το επιχείρημα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου περί ακαδημαϊκών κριτηρίων του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων με ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, η βάση του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο θα απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διαμορφώθηκε στα 3.034 μόρια (με πτώση 564 μορίων), ενώ η βάση του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που θα συγχωνευθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διαμορφώθηκε στα 3.072 μόρια (+116 μόρια). Δηλαδή, οι πρωτοετείς των δύο τμημάτων θα εισαχθούν σε ΤΕΙ, και από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όταν θα προχωρήσει η απορρόφηση του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο της ίδιας περιφέρειας, θα μπορούν να λάβουν πτυχίο από πανεπιστήμιο.

Σε ανάλογο συμπέρασμα για την πτώση του ακαδημαϊκού επιπέδου οδηγεί η πτώση των βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια, στην οποία συνέβαλε και η αύξηση των θέσεων που δόθηκαν στους υποψηφίους της εν λόγω κατηγορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας εισήχθη από ΕΠΑΛ υποψήφιος με 4.135 μόρια, δηλαδή βαθμό λίγο πάνω από 4, ενώ στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Παν. Πειραιά εισήχθη υποψήφιος με 5.425 μόρια, δηλαδή βαθμό περίπου στο 5,5.

Στον αντίποδα, η Ιατρική Αθηνών είχε τον «πρώτο των πρώτων», δηλαδή τον υποψήφιο με την υψηλότερη βαθμολογία στα 19.641 μόρια, ενώ από κοντά βρέθηκε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ με 19.607 μόρια.

Οι θέσεις που διατέθηκαν στους υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι 74.692 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι περίπου 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού.

Φειδωλός

Ολιγόλογος στα ΜΜΕ αναμένεται να είναι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, τις προσεχείς ημέρες ενόψει του ανασχηματισμού. Μάλιστα, ο ίδιος αποφάσισε να μη δημοσιοποιηθεί πριν από τον ανασχηματισμό ούτε η πρόταση για το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη νέα δομή των δύο τελευταίων τάξεων λυκείου. Ειδικότερα, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να μην επιθυμεί να προβάλει επικοινωνιακά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που να φανεί ότι επιχειρεί να στείλει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται να είναι φειδωλός σε δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Από την άλλη, ο ανασχηματισμός βάζει «φρένο» και στην ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου για το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δομή του λυκείου. Μάλιστα, το σχέδιο είναι έτοιμο, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 22/7. Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείεται τα σχέδια για αλλαγές στο λύκειο να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες, στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στον υπουργικό θώκο. Να σημειωθεί ότι και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εισηγήσεις να μη γίνουν αλλαγές στο εξεταστικό που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία εδώ και έξι χρόνια.

Πτώση σε 299 τμήματα και άνοδος σε 110

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενόψει της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του τον προσεχή Οκτώβριο, δημιούργησε νέα δεδομένα στην επιλογή των υποψηφίων. Οι βάσεις των νέων σχολών του κινήθηκαν στα επίπεδα των βάσεων των τμημάτων των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, από τη συγχώνευση των οποίων προέκυψε το νέο ΑΕΙ.
Ειδικότερα, την υψηλότερη βάση εισαγωγής στο νέο ΑΕΙ έχει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας (17.023 μονάδες), όπως συνέβαινε και έως πέρυσι με το αντίστοιχο τμήμα στο ΤΕΙ Αθηνών. Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη βάση του νέου ιδρύματος έχει το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, με 9.296 μόρια. Το ζήτημα που εγείρεται με τη λειτουργία του νέου πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική είναι ότι δεν επιτρέπει στους υποψηφίους που εισήχθησαν σε ΤΕΙ της περιφέρειας να πάρουν μετεγγραφή στην Αττική, η οποία πλέον δεν θα έχει ΤΕΙ.

Επιστημονικά πεδία

Ως προς την εικόνα των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, κατεγράφη άνοδος στις σχολές του 1ου και 5ου πεδίου, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι σχολές του 2ου και του 3ου πεδίου. Συνολικά, σε 299 τμήματα υπήρξε πτώση και σε 110 άνοδος. Ειδικότερα:

• Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών), άνοδο είχαν οι βάσεις των νομικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέχρι 20 μόρια. Η Νομική Αθηνών έφθασε τα 18.219 μόρια (20 μόρια πάνω) και η Νομική Θεσσαλονίκης τα 17.965 μόρια (12 μόρια επιπλέον). Αντιθέτως, πτώση εμφάνισε η Νομική Κομοτηνής, που ακολουθεί διαφορετική πορεία από τις δύο άλλες σχολές τα τελευταία χρόνια. Στα 17.465 μόρια έπεσε η Νομική Κομοτηνής, χάνοντας 50 μόρια. Ιδιαίτερα ενισχυμένες βγήκαν οι σχολές ψυχολογίας, με την Ψυχολογία του ΕΚΠΑ στα 17.949 μόρια, με άνοδο 123 μορίων.

• Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών), γενικευμένη πτώση σημειώθηκε στις πολυτεχνικές σχολές από 60 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα έως και 2.300 μόρια στα περιφερειακά. Εξαίρεση η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ που βρέθηκε στα 17.824 μόρια, με άνοδο 133 μόρια. Πτώση σημειώθηκε και στις φυσικομαθηματικές σχολές. Το Μαθηματικό ΕΚΠΑ έχασε 348 μόρια και βρέθηκε στα 15.152 μόρια, ενώ το Μαθηματικό ΑΠΘ 610 μόρια, με τη βάση εισαγωγής να στέκεται στα 14.620. Η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ διαμορφώθηκε στα 16.092 μόρια και του ΑΠΘ στα 15.400. Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν τα περιφερειακά τμήματα. Το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατέγραψαν σοβαρές απώλειες. Στο πρώτο, όλες οι σχολές είχαν απώλειες μορίων από 15 έως και 2.254 μόρια, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στη διαφορά μορίων μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

• Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) η Ιατρική Αθηνών διατήρησε το όριο των 19.000 μονάδων, αλλά με πτώση. Η βάση της βρέθηκε στα 19.029 μόρια, με μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις για την πλέον περιζήτητη σχολή, -114 μόρια. Η Ιατρική ΑΠΘ έπεσε στα 18.808 μόρια με απώλεια 238 μορίων, ενώ η Ιατρική Θράκης έπεσε στα 18.451 μόρια. Η Βιολογία του ΕΚΠΑ έπεσε στα 18.051 μόρια (απώλεια 284) και η αντίστοιχη του ΑΠΘ στα 17.889 μόρια (-316 μόρια).

• Στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) η καθοδική πορεία των οικονομικών σχολών τα δύο τελευταία χρόνια φέτος ανακόπηκε. Ανοδικά κινήθηκαν και και οι σχολές πληροφορικής με επιπλέον ακόμα και 500 μόρια.

Τέλος, ισχυρή άνοδο (κατά περίπου 1.000 μόρια) στις βάσεις εισαγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα προσέφερε η κατάργηση του ειδικού επιστημονικού πεδίου αποκλειστικά για αυτά (όπως ίσχυε έως πέρυσι) και η ένταξή τους στα τέσσερα εναπομείναντα επιστημονικά πεδία.

Η Airbnb πλήττει και τη φοιτητική στέγη

Η Αirbnb αποδεικνύεται… εχθρός και των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν σπίτι σε τουριστικές πόλεις. Και αυτό διότι, πλέον, πολλοί ιδιοκτήτες αξιοποιούν τα μικρά σπίτια τουριστικά, αντί να τα προσφέρουν σε φοιτητές ή εκπαιδευτικούς, ή και άλλη κατηγορία πολιτών – δημοσίων υπαλλήλων που αναζητούν τέτοια εποχή σπίτι μακριά από το πατρικό τους. Ειδικότερα, η μάχη για τις ευκαιρίες στην αγορά μικρών κατοικιών αρχίζει μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η επιταγή της δωρεάν παιδείας αποδεικνύεται ελλειμματική, καθώς, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι προσφερόμενες θέσεις σε φοιτητικές εστίες προσεγγίζουν τις 14.000, ενώ υπολογίζεται ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους προσεγγίζουν τις 100.000.

Βέβαια, οι φοιτητές που εισήχθησαν σε σχολή μακριά από την οικογενειακή εστία θα «γλιτώσουν» τα μεταφορικά στην πόλη της σχολής τους, καθώς οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά. Οι εισακτέοι θα εισέλθουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας με τον κωδικό του υποψηφίου και κατόπιν θα πάρουν νέο κωδικό για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Παράλληλα, θα πάρουν και την ταυτότητα φοιτητή. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες για τις εγγραφές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, εκκλησιαστικές ακαδημίες και ΑΣΠΑΙΤΕ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Η προθεσμία εγγραφής σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστική, ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι μετεγγραφές θα ακολουθήσουν.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου