Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες, τη μείωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και την επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στα επίπεδα του 55%, ζήτησε, μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. «Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ακούν τις επισημάνσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων προκειμένου να αντιμετωπισθούν, με ουσιαστικό τρόπο, τα όποια προβλήματα», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΔΕΘ. Στη συζήτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών που θα εστιάζουν:
• Στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
• Στη στήριξη των επιχειρήσεων.
• Στην πάταξη του παρεμπορίου.
• Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
• Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Καρανίκα, έδωσε έμφαση στη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και κατέγραψε τις εξής προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου στον φορολογικό τομέα:
«Πρώτον, τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης από τις 12 δόσεις, που ισχύουν σήμερα, στις 24 δόσεις για τις μόνιμες οφειλές και στις 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές. Οπως τόνισε, το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα δημόσια έσοδα, λειτουργώντας ως εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Δεύτερον, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι, πιθανότατα, το πιο άδικο οριζόντιο χαράτσι που επέβαλε η τρόικα, για το οποίο πρόσφατα εξέφρασε επιφυλάξεις η ίδια η Κομισιόν».