Τοπικές Ειδήσεις

Μ. Κόνσολας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη τουριστική πολιτική με τη φορολογία στα ύψη

Μιλώντας πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ/ΜΠΕ, ”Πρακτορείο 104,9 FM”, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας επεσήμανε: ”Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ σηματοδοτεί νέο κύμα εξελίξεων στο επενδυτικό ενδιαφέρον των ανθρώπων που έχουν τη ματιά τους στην Ελλάδα, που είναι μια ευλογημένη χώρα και με πολλά πλεονεκτήματα” και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ”στο επόμενο διάστημα θα έχουμε οργασμό  δραστηριότητας και ανάπτυξης”, αφού “η απόφαση του ΚΑΣ αυτή σηματοδοτεί, την ευκαιρία για τους επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και για τους Έλληνες τους εξωτερικού που θέλουν να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαιά τους και δεν το έκαναν, λόγω έλλειψης σταθερότητας και αποφασιστικότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε στάση αναμονής”. Το επόμενο διάστημα “είμαι βέβαιος ότι οι αγκυλώσεις του παρελθόντος θα τελειώσουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Κόνσολας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε από τη Γαλλία τους επενδυτές, ”τώρα, άμεσα, να προχωρήσουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό επενδύσεων για την Ελλάδα, γιατί εμείς πιστεύουμε σε αυτήν την προοπτική”. Προσέθεσε δε τα εξής: ”Δουλεύουμε για να άρουμε τα εμπόδια και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον. Υπάρχει κλίμα ασφάλειας στη χώρα μας και αυτό που πιστεύει η ΝΔ και θα το δείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ότι με γοργά βήματα θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, για να κάνουμε καλύτερες τις προοπτικές για τις επενδύσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό στη χώρα μας”.

Πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής και μειώσεις φορολογικών συντελεστών
Την ανάγκη χάραξης πολιτικής δεκαετούς διάρκειας για τον τουρισμό, στη βάση της κατάρτισης ενός σχεδίου, που θα είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό, υπογράμμισε ο κ. Κόνσολας, λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Οι ηγεσίες του παρελθόντος μιλούσαν για τετραετές σχέδιο για τον τουρισμό, εμείς όμως πιστεύουμε ότι απαιτείται ένα μακρόπνοο σχέδιο δεκαετίας, που θα είναι βιώσιμο και θα ξεπερνά τα όρια μιας κυβέρνησης”.

Όπως εξήγησε, ”πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε συνολικά πολλούς παράγοντες που συνθέτουν αυτήν την πολιτική” και γνωστοποίησε ότι ”πολύ σύντομα θα δούμε τις βασικές πτυχές του σχεδίου που ήδη ετοιμάζουμε και μερικά από αυτά τα στοιχεία παίρνουν ήδη σάρκα και οστά”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ”δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη τουριστική πολιτική στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και η φορολογία να είναι στα ύψη, αφού έτσι δε θα μπορέσει ο επιχειρηματίας και ο άνθρωπος της αγοράς να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επανέλαβε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 24% σε πρώτη φάση για και περαιτέρω μείωσή του το 2021. ”Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιχειρήσουν ή ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, στο εξής θα ελαφρυνθούν” σημείωσε ο κ. Κόνσολας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ελάφρυνση των μερισμάτων και τονίζοντας ότι ”οι φορολογικοί συντελεστές είναι ένα ζητούμενο και πρέπει να αποκλιμακωθούν άμεσα”.

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: ”Βέβαια και θα έχουμε μείωση ΦΠΑ, είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, δική μας και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης”. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κόνσολας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ”μεσοπρόθεσμα να πάμε σε ένα χαμηλό δείκτη φορολογικού συντελεστή, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον σε ό,τι αφορά στη χωροταξία, ώστε καθένας να γνωρίζει τι μπορεί να οικοδομήσει και να σχεδιάσει για το μέλλον”.

Σημειώνοντας δε ότι υπάρχει και πλειάδα άλλων ζητημάτων που χρήζουν διευθέτησης στον τουριστικό κλάδο, ο υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ”και να κάνουμε στροφή στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ανθρώπους του τουρισμού σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο σήμερα μια χώρα με παγκόσμιο brand, να μην έχει αντάξια της φήμης της και της ιστορίας της, την τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση που αξίζει στους εργαζόμενους, πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας”.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, αφού υπογράμμισε ότι ”κανείς δεν αποφεύγει τον έλεγχο, όλοι έχουμε δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις”, τόνισε: “Η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγάλη και εάν την τιθασεύσουμε, θα ωφεληθεί κυρίως η χώρα, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας με καλές αποδοχές”. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: ”Εμείς πρέπει να  δημιουργήσουμε κλίμα σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από φορολογική αλλά και τουριστική πολιτική, γιατί δεν είναι μόνο οι φορολογικές επιτηρήσεις που χρειάζεται η χώρα, αλλά και το κανονιστικό πλαίσιο για χωροταξία, πολεοδομία, περιβάλλον, διαχείριση υδάτινων πόρων, μεταναστευτικό, ενέργεια”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου