Mε απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗ – ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΟΔΟΥ».
Πρόκειται για ένα έργο που τέθηκε ως προτεραιότητα από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων κ. Τηλέμαχο Καμπούρη.
Η μελέτη αφορά παρεμβάσεις βελτίωσης, λειτουργικότητας, ασφάλειας και αισθητικής του χώρου που στεγάζεται η λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία Ταξιάρχη, στην προμήθεια και τοποθέτηση μόνιμων μεταλλικών στεγάστρων με την κάλυψη ειδικών προδιαγραφών τεντόπανου για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, φωτιστικών σωμάτων, οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης καθώς και αστικού εξοπλισμού.
Ο προϋπολογισμός της πράξης «ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΑΡΧΗ» ανέρχεται σε 2.168.946,00€ με τον ΦΠΑ. Το ποσό των 1.545.624€ είναι η επιλέξιμη δαπάνη, που θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου.
Περιλαμβάνει ειδικότερα τις απαραίτητες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του χώρου και την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης λαϊκής αγοράς του Αγ. Δημητρίου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα με την μελέτη επιδιώκεται η αναβάθμιση της «Υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς» σε μια «Υπαίθρια Οργανωμένη Αγορά» που θα περιλαμβάνει προϊόντα του πρωτογενούς κυρίως τομέα.
Σκοπός είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών και φυσικά σε καλύτερες συνθήκες για τους επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές που θα δραστηριοποιούνται σε αυτή, ώστε να καταστεί ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς σε μια σύγχρονη και ανθεκτική στην χρήση Υπαίθρια Οργανωμένη Αγορά για την διασφάλιση της οικονομικής ζωή της επένδυσης.
Στόχος της παρέμβασης περαιτέρω είναι η δημιουργία αισθητικής, λειτουργικής αναβάθμισης και συνθηκών ασφαλούς δραστηριότητας της παραδοσιακής και κοινωνικής λειτουργίας της πόλης, που είναι η λαϊκή αγορά και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης της Ρόδου.
Θεωρώντας ότι η λαϊκή αγορά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι μιας πόλης και αποτελεί έναν τομέα στον οποίο αναπτύσσονται δραστηριότητες ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία και την εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής και οικογενειακής και παραδοσιακής οικοτεχνίας, αναμένεται με την υλοποίηση της μελέτης ότι θα επιτευχθεί αναβάθμιση της ποιότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό και η κατ’ επέκταση η αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης, ενθαρρύνοντας συγχρόνως σημαντικά την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα του Δήμου Ρόδου. Η νέα σύγχρονη αναβαθμισμένη λαϊκή αγορά που θα προκύψει θα είναι πιο λειτουργική, οργανωμένη και υψηλού επιπέδου καθαριότητας και υγιεινής με τη διαλογή των απορριμμάτων να γίνεται στην πηγή από τους ίδιους τους πωλητές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή λειτουργία όλων των πωλητών σε προκαθορισμένες και σαφώς οριοθετημένες θέσεις.
Παράλληλα οι καταναλωτές θα μπορούν να κινούνται απρόσκοπτα και ασφαλέστερα στο χώρο της λαϊκής αγοράς ο οποίος πλέον θα είναι και αισθητικά αναβαθμισμένος και επισκέψιμος και φυσικά θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για άλλες δραστηριότητες όπως οργάνωση εκθέσεων ειδών λαϊκής τέχνης και γενικότερα παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, βιβλίων, κεντημάτων κλπ.
Στην μελέτη οριοθετείται και διαμορφώνεται ένας νέος χώρος με έξι διαφορετικούς τομείς παραγωγών – εμπόρων με παράλληλο διαχωρισμό των διαφόρων ειδών προς πώληση, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την συνοχή και την αλληλεπίδραση των λειτουργιών.
Οι χώροι κάθε τομέα θα περικλείονται από πεζοδρόμια που θα αφήνουν εισόδους πρόσβασης στους επισκέπτες ώστε να ρυθμίζεται η κίνηση των επισκεπτών. Ενώ η κυκλοφορία εντός των στεγάστρων θα γίνεται με δύο μεγάλες αρτηρίες κίνησης επισκεπτών από τα ανατολικά προς τα δυτικά και αντίστροφα, που θα εξυπηρετούν όλες τις θέσεις πώλησης, ενώ ένας μικρότερος παράλληλος διαμήκης διάδρομος στο κέντρο θα εξυπηρετεί μόνο την κίνηση των πωλητών – παραγωγών.
Σε όλο το χώρο θα υπάρχουν βρύσες με αυτόνομο σύστημα αποχέτευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των παραγώγων εμπόρων.
Στη βόρεια πλευρά, ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και στο πάρκο, που εκτείνεται παράλληλα με το ρέμα, δημιουργείται εσωτερικός δρόμος με διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης οχημάτων αποκλειστικά για τους παραγωγούς – εμπόρους. Στην ανατολική πλευρά το πεζοδρόμιο θα είναι μεγαλύτερου πλάτους για να δίνει τη δυνατότητα στάσης και ανάπαυσης των επισκεπτών. Συμπληρωματικές θέσεις στάθμευσης για τους παραγωγούς – εμπόρους δημιουργούνται παράλληλα με το πεζοδρόμιο στην πλευρά του νεκροταφείου. Επίσης προβλέπονται επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για τους ιχθυοπώλες ανατολικά και δυτικά του προτεινόμενου χώρου.
Τέλος για τους επισκέπτες διατίθενται 3 μεγάλοι χώροι στάθμευσης προς εξυπηρέτηση της υπαίθριας οργανωμένης αγοράς.
Ο σχεδιασμός της νέας υπαίθριας οργανωμένης αγοράς αφορά σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες παραγωγών και εμπόρων που είναι:
1. Οπωροπώλες παραγωγοί και έμποροι
2. Έμποροι διαφόρων ειδών ένδυσης
3. Ανθοπώλες
4. Ιχθυοπώλες, αλιείς και ιχθυέμποροι
Οι δύο πρώτες κατηγορίες στεγάζονται μαζί ως τομέας παραγωγών, ως είθισται, και έτσι έχουμε τρείς διαφορετικούς τομείς.