Ειδήσεις

Ερχονται οι “δασοκομάντος” άμεσης δράσης για τις megafires – Ομάδα κρούσης με εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων

Οι ειδικές επιχειρησιακές ομάδες που θα αποτελούνται αρχικά από 500 αερομεταφερόμενους “δασοκομάντος” θα είναι έτοιμες για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

“Δασοκομάντος” …άμεσης δράσης για megafires. “Ειδικοδυναμίτες”, δασολόγοι, δασοπόνοι και άλλα άτομα που έχουν “επαφή” με το δάσος, θα στελεχώσουν την ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων), την “ομάδα κρούσης” των δασικών πυρκαγιών.

Μετά από “διαβολοβδομάδες” ειδικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στα πύρινα πεδία θα αποτελέσουν το νέο όπλοστη δασοπροστασία με την ελπίδα ότι θα ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Οι ειδικές επιχειρησιακές ομάδες που θα αποτελούνται αρχικά από 500 αερομεταφερόμενους “δασοκομάντος” θα είναι έτοιμες για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Την ώρα που η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια σαρώνει ακόμα δασικές εκτάσεις και με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια, Βαρυμπόμπη και Αρχαία Ολυμπία, η κυβέρνηση τρέχει ήδη τις πρώτες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την δημιουργία του νέου σώματος δασοπυρόσβεσης. Τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες αναμένεται να ενταχθούν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με χρονικό ορίζοντα το 2022.

Ειδικές δυνάμεις και δασολόγοι στην πρώτη απόκριση
“Στην ουσία θα είναι πυροσβέστες, παλιοί, υφιστάμενοι πυροσβέστες και κάποιες νέες προσλήψεις που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο 2022. Πεντακόσια άτομα θα θέλαμε να είναι στην αρχή. Άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει σε ένα οδικό δίκτυο. Και πιστεύω ότι στο κομμάτι αυτό μπορούμε να αναζητήσουμε και τεχνογνωσία από άλλες χώρες που ενδεχομένως σε αυτό τον τομέα της δασοπυρόσβεσης να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του νεοσύστατου σώματος.

Οι προσλήψεις για τη νέα υπηρεσιακή μονάδα θα γίνουν με διαδικασίες όμοιες με αυτές των ειδικών φρουρών της αστυνομίας, με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, νομικών συμβούλων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυξημένη μοριοδότηση αναμένεται να λάβουν άτομα με προϋπηρεσία στα σώματα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως επίσης και απόφοιτοι σχολών που σχετίζονται με το δάσος.

“Διαβολοβδομάδες” για …ειδίκευση στις δασικές πυρκαγιές
Όσοι επιλεγούν πρόκειται να λάβουν εξειδίκευση με ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η οποία θα οργανωθεί από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ινστιτούτο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη εκπαίδευση στα πρότυπα σχολείων των ειδικών δυνάμεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες, καθώς η ΕΜΟΔΕ δεν θα στελεχωθεί από εποχικό προσωπικό το οποίο συνήθως προετοιμάζεται σε μερικές εβδομάδες.

Για το μόνιμο προσωπικό προβλέπεται διετής προετοιμασία πριν ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η εκπαίδευση θα είναι εντατική και σύντομη χρονικά για να μπορέσουν τα στελέχη του νεοσύστατου σώματος να προετοιμαστούν εγκαίρως ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Η εκπαίδευση εκτός από τη φυσική κατάσταση, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την χρήση χειρωνακτικού και μηχανικού εξοπλισμού για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και κατάσβεση, ενώ ειδικό “σχολείο” θα περάσουν οι υποψήφιοι για την ασφαλή μεταφορά πληρωμάτων με ελικόπτερα και την δυνατότητα προσγείωσης από μεγάλο ύψος.

Προσλήψεις πυροσβεστών
Εκτός από τους “δασοκομάντος”, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει και έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές το φετινό “δύσκολο” καλοκαίρι, ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 3.500 νέων πυροσβεστών μέσα στο 2022, στα πλαίσια του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” ύψους 1,7 δις ευρώ, για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα προστεθούν στους 13.500 μόνιμους και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες. “Όσος κόσμος και να έρθει οι ανάγκες είναι πολλές, είναι όλοι χρήσιμοι”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως τονίζουν οι ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία έχει “γονατίσει” το υπάρχον προσωπικό που συνδράμει μεταξύ άλλων στην μεταφορά εμβολίων, αλλά και στην εποπτεία σε πύλες εισόδου της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία, πυροσβέστες που κατά την αντιπυρική περίοδο επανδρώνουν τα πιο ετοιμοπόλεμα επιχειρησιακά κλιμάκια, τους “νεκρούς” μήνες απασχολούνται παράλληλα για πυρασφάλεια σε αεροδρόμια και σε αυτοκινητόδρομους.

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού μάλιστα ανάγκασε την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν και έπειτα από τρείς εβδομάδες επιχειρήσεων σε μεγάλα πύρινα μέτωπα να ζητήσει τη συνδρομή δυνάμεων από άλλες χώρες για την ενίσχυση των ελληνικών πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής. Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε η παραμονή στη χώρα μας των 143 Πολωνών πυροσβεστών που βρίσκονται εδώ από τις 9 Αυγούστου, ενώ υπάρχουν επαφές και με άλλες χώρες για αποστολή πεζοπόρων ενισχύσεων. Το ίδιο είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, κάτι που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

“Τα 1,71 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το σχέδιο “ΑΙΓΙΣ” έχουν εξασφαλιστεί πρώτον από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Για πρώτη φορά η Πολιτική Προστασία αποκτά το δικό της διακριτό πρόγραμμα, ύψους 714 εκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα έχει εξασφαλιστεί ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 595 εκατομμυρίων, και 408 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά έγιναν πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν τα κάναμε τώρα. Είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών μηνών. Αισθανόμαστε, λοιπόν, σίγουροι ότι έχουμε πια τη χρηματοδότηση και το σχέδιο, για να χτίσουμε την Πολιτική Προστασία του μέλλοντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πρώτοι “δασοκομάντος”
Οι αποκαλούμενοι “δασοκομάντο” εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1993. Οι αεροματαφερόμενες ομάδες δασοπυρόσβεσης στελεχώθηκαν από άτομα που είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών, Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών κτλ.) και η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα 35 έτη. “Έφταναν σε ελάχιστο χρόνο στη φωτιά. Χρειάζονταν 5-10 λεπτά, ήταν αποτελεσματικοί”, αναφέρει χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” ο Δρ. Γιώργος Λυριντζής που είχε αναλάβει την οργάνωση της εκπαίδευσης του ειδικού σώματος πρώτης απόκρισης.

Το “σκληρό” πρόγραμμα που είχε πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των ειδικών δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν σχεδόν 150 υποψήφιοι. Οι “δασοκομάντος” ανέλαβαν άμεσα δράση στις βάσεις ελικοπτέρων ανά τη χώρα, σχηματίζοντας επταμελείς ομάδες που είχαν την δυνατότητα να φτάσουν σε 5 λεπτά στα πύρινα μέτωπα χρησιμοποιώντας τα μεσαίου τύπου Bell UH-1H. Για άμεση απόκριση σε φωτιές στα νησιά υπήρχαν αντίστοιχες ομάδες 40 ατόμων που μεταφέρονταν με βαρέως τύπου Chinook.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1994, ελικόπτερο Huey που επέστρεφε μετά την επιτυχή κατάσβεση μιας πυρκαγιάς προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης στο βουνό Τερψιθέα στο Νομού Δράμας, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά δασοκομάντος και του τριμελούς στρατιωτικού πληρώματος, προκαλώντας ερωτηματικά για την ασφάλεια του σώματος. Αν και είχαν παρουσιαστεί αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις στις διαδικασίες αποστολής των αερομεταφερόμενων πυροσβεστών, συνολικά η πενταετή τους δράση αποτιμήθηκε με θετικό πρόσημο, με τη δημιουργία της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων να έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη ύπαρξης μιας αποτελεσματικής επιχειρησιακής ομάδας πρώτης απόκρισης σε δασικές πυρκαγιές.

Εκτός από την ενίσχυση στο προσωπικό άμεσες θα είναι και οι παρεμβάσεις στα σημεία που έχουν πληγεί από το πέρασμα των πυρήνων μετώπων. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με τις δασικές υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα υπάγονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, να μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι “οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου