Ειδήσεις

Με ειδικό σήμα οι δομές υγείας

Θα βεβαιώνεται ο εμβολιασμός του προσωπικού στους ιδιωτικούς φορείς

Ενδελεχή έλεγχο των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποφάσισε να διενεργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενόψει εφαρμογής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Οπως αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, κατόπιν ελέγχου θα χορηγείται ειδικό σήμα βεβαίωσης εμβολιασμού σε ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και γενικά σε ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα επιβεβαιώνει ότι όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί. Το σήμα θα αναρτάται στην είσοδο. Παράλληλα, ο ΙΣΑ έκανε δεκτή την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για την υποχρέωση των επιτροπών ελέγχου των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εδρεύουν στην περιφέρειά του, να ελέγχουν εάν ο επιστημονικός υπεύθυνος ιατρός και το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού έχουν εμβολιαστεί. Αν διαπιστωθεί από την επιτροπή ελέγχου ότι δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, θα εισηγείται την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας της δομής, η οποία δεν τηρεί τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, άφησε για μία ακόμη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί σε επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικούς ή Σώματα Ασφαλείας. Τόνισε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους εργαζομένους στην εστίαση. «Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων οργάνων.

Δωρεάν self tests
Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 3.076 κρούσματα σε περίπου 115.000 τεστ. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν 22 θάνατοι, ενώ 337 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Χθες ανακοινώθηκε ότι από το υπουργείο Υγείας θα χορηγούνται δωρεάν δύο self tests στους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και δεν έχουν εμβολιαστεί. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Η παροχή αφορά μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανήλικους 5 έως 17 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού), μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Την ίδια στιγμή, καίριες παρατηρήσεις και πρακτικές συμβουλές για τη μετάλλαξη τύπου «Δ» του δρος William Schaffner, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ, συνοψίζουν σε κείμενό τους οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Μαρία Γαβριατοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Οπως αναφέρεται στο κείμενο, μέχρι στιγμής τα εμβόλια συνέβαλαν στη σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ακόμα περισσότερο της ανάγκης νοσηλείας σε ΜΕΘ. Ωστόσο με την εξάπλωση της μετάλλαξης τύπου «Δ» παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες, 20-40 ετών, αλλά και στα παιδιά, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Schaffner, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνει κάποιος ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη εάν η επαφή θα είναι με εμβολιασμένα άτομα καθώς και το είδος της επαφής.

Οι μαζικοί έλεγχοι με τεστ είναι απαραίτητοι ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα που αναμένεται έξαρση άλλων ιώσεων όπως της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Δυστυχώς, από μελέτες φαίνεται ότι στην περίπτωση της μετάλλαξης τύπου «Δ» τα εμβολιασμένα άτομα έχουν τα ίδια ποσοστά ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου στο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τους μη εμβολιασμένους. Επομένως μπορούν και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό, ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, παρότι φαίνεται ότι μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα ανεμβολίαστα άτομα.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου