Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής, κ. Μάνος Κόνσολας, με σημείο αιχμής την συζήτηση που διεξάγεται στην Βουλή σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων – ‘επισυνδέσεων’ μετά τις σχετικές καταγγελίες του προέδρου του Πασόκ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας πως ‘Είναι δεδομένη η πρόθεση όλων μας, κα. Ντόκου, για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης’.
Σχετικά με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ο κ. Κόνσολας υπογραμμίζει πως ‘η μάχη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι μια χαμένη μάχη –κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά τη συμφωνία στο ECOFIN του περασμένου Δεκεμβρίου’ ενώ, για τον Τουρισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ‘Ττίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν μας χαρίζεται! – Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού αλλά και τη δημιουργία νέων υποδομών’.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του κ. Κόνσολα σχετικά με την βελτίωση της κατάστασης της Υγείας στα νησιά μας, αφού όπως δηλώνει: “Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά…”.
• Κύριε Κόνσολα, ολόκληρη η κοινή γνώμη (ακόμη και ο ξένος Τύπος) παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις – ‘επισυνδέσεις’ μετά τις σχετικές καταγγελίες του προέδρου του Πασοκ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας, καθώς αναμένεται ένα καυτό… φθινόπωρο.
Είναι δεδομένη η πρόθεση όλων μας, κα. Ντόκου, για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ήταν μια λανθασμένη πολιτικά ενέργεια που έγινε εν αγνοία του και καταλόγισε μάλιστα και τις ευθύνες, με την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ.
Από εκεί και πέρα, επισημαίνω ότι τείνει να δημιουργηθεί ένα νοσηρό και τοξικό κλίμα που είναι το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή.
Όταν όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, να αλλάξει το πλαίσιο και να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο έλεγχος, τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις αντί να επικεντρώνονται στη δημιουργία εντυπώσεων.
Είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, οι πολίτες και η κοινωνία χρειάζονται στήριξη αυτό το δύσκολο χειμώνα ενώ αντιμετωπίζουμε και υπαρκτές απειλές για την εθνική μας ακεραιότητα. Χρειάζεται ενότητα, συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα.
• Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία την οποία ζούμε, η ανάγκη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αλλά και μια σειρά από άλλα αιτήματα των νησιωτών, είναι επιτακτική. Είστε αισιόδοξος;
Έχω επισημάνει πολλές φορές, κα. Ντόκου, ότι η μάχη για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι μια χαμένη μάχη. Αυτό επιβεβαιώθηκε μετά τη συμφωνία στο ECOFIN του περασμένου Δεκεμβρίου, που επικαιροποιεί το πλαίσιο των κανόνων για τον ΦΠΑ και κατοχυρώνει το δικαίωμα της χώρας μας να θεσπίσει, σε μόνιμη βάση, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Για πρώτη φορά σε ένα θεσμικό, νομοθετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται ξεκάθαρα το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και επίσημα έχουμε πλέον αυτό το δικαίωμα από το 2025, όταν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τον ΦΠΑ.
Έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η συγκεκριμένη δυνατότητα της χώρας μας έχει θεσμικά κατοχυρωθεί και σε μόνιμη βάση.
Αυτό που απομένει να γίνει, είναι η διαμόρφωση των δημοσιονομικών συνθηκών για να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο μέτρο από την 1η Ιανουαρίου του 2025 ή και νωρίτερα μετά από συμφωνία με τους εταίρους μας.
• Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, είναι υπαρκτό. Πρόσφατα τουρκική εφημερίδα αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στην Ψέριμο και μάλιστα κατηγόρησε και εσάς προσωπικά για την πρωτοβουλία που πήρατε για να λειτουργήσει και πάλι το δημοτικό σχολείο στην Ψέριμο. Τι απαντάτε;
Δεν πρόκειται να ζητήσω την άδεια από ακραία στοιχεία της τουρκικής πλευράς για τις πρωτοβουλίες μου που αφορούν στην Ψέριμο, η οποία ανήκει στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη για την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στη χώρα μας.
Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά της Δωδεκανήσου δεν αμφισβητείται, κα. Ντόκου.
Υπάρχουν συνθήκες, υπάρχουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Υπάρχει, επίσης, ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία.
Λίγο με ενδιαφέρει τι λένε κάποιοι ακραίοι τουρκικοί κύκλοι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να στηρίξουμε τη ζωή σε αυτά τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Ψέριμος.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να στηρίξουμε τη ζωή στην Ψέριμο είναι η επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου, από τη στιγμή μάλιστα που στο νησί υπάρχει οικογένεια με ένα νήπιο, το οποίο από τον επόμενο χρόνο (τη σχολική περίοδο 2023-2024) θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο.
• Η φετινή τουριστική κίνηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η κοινή συνεργασία και προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο αλλά και η υψηλή ζήτηση, έφερε θετικά αποτελέσματα. Μπορεί ο τόπος μας να αισιοδοξεί για την επιμήκυνση της σεζόν και για ένα επίσης καλό 2023;
Πραγματικά μετά από δύο ιδιαίτερες και περίεργες – θα έλεγα – χρονιές, ο τουρισμός μας φέτος πραγματοποίησε μια ολική επαναφορά.
Είναι έντονη η ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν, να ζήσουν όμορφες στιγμές μετά από δύο χρόνια περιορισμών και πανδημίας και η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός.
Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, κα. Ντόκου, τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν μας χαρίζεται. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να γίνουμε πιο ελκυστικοί, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.
Όπως έχω πει, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού αλλά και τη δημιουργία νέων υποδομών.
Η Ελλάδα έχει μοναδικά και ασύγκριτα πλεονεκτήματα, το κλίμα και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να χτίσει ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα βάλει τέλος σε μια από τις χρόνιες, διαρθρωτικές αδυναμίες του τουρισμού μας, που είναι η εποχικότητα.
Έχοντας την ευθύνη διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό, γνωρίζω ότι υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις και ιδέες μέσα σε αυτό το πρόγραμμα που πρέπει πλέον να υλοποιηθεί με ταχύτερα βήματα, κάτι που δεν επέτρεψε η πανδημία στα δύο προηγούμενα χρόνια αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί.
• Ο τομέας της Υγείας, συνεχίζει να είναι ‘ασθενής’ στα νησιά. Τι πρέπει επιτέλους να γίνει για να βρεθούν οριστικές λύσεις με τη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά μας;
Ιδέες και λύσεις υπάρχουν, κα. Ντόκου.
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά.
Είναι γνωστό ότι έχω καταθέσει στη μονοθεματική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, έξι (6) προτάσεις που συνιστούν ουσιαστικά κίνητρα για να υπηρετήσουν γιατροί σε ακριτικά νησιά και δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.
Ο υπουργός Υγείας αλλά και όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής αποδέχτηκαν τις προτάσεις αυτές. Ελπίζω ο υπουργός να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία γιατί σε πολλές δομές υγείας στα νησιά μας, τα πράγματα είναι οριακά.