Στο τέλος της εβδομάδας (κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη ή την Παρασκευή) τοποθετείται χρονικά η πρώτη μεγάλη πολιτική σύγκρουση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων στη διάρκεια των θερινών μηνών. Η κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση της κριτικής που ασκεί η αντιπολίτευση τόσο για τις πυρκαγιές του Ιουλίου (σε Ρόδο και Εύβοια) όσο και για τις πυρκαγιές του Αυγούστου (σε Πάρνηθα και Έβρο) εκπέμπει το μήνυμα ότι, στον κατάλληλο χρόνο, θα γίνει απολογισμός, αυτοκριτική και θα αποδοθούν ευθύνες, τη στιγμή που πολυμελές κλιμάκιο μεταβαίνει σήμερα στις περιοχές της Θράκης για μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών, που θα συνοδευτεί από τις ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των πληγέντων.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη, καθώς στόχος είναι η κρατική μηχανή να βρεθεί δίπλα στους πολίτες. “Στη διάρκεια της εφετινής περιόδου είδαμε περισσότερα φαινόμενα, περισσότερες πυρκαγιές. Με μεγαλύτερη ένταση, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, που απαιτούσαν διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά στην κατάσβεση. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν το 2019. Διαθέτουμε περισσότερο προσωπικό και σε πυροσβέστες και σε εθελοντές. Περισσότερα εναέρια μέσα. Έχουμε το 112. Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό σχέδιο εκκένωσης κάθε φορά σε κάθε διαφορετική περίπτωση, προστατεύοντας κρίσιμες υποδομές”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, εν αναμονή της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επίπεδο αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων. Αλλαγές, με στόχο την αποτύπωση ενός ευρύτερου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό τόσο στη Βουλή, όσο και στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
“Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, πρωτίστως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος…Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Για αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Το 2023 τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες. Από το 2021 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι εθελοντές μας. Από 2.132 σε 4.185. Ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα από 3.410 που ήταν το 2022. Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89…Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Για αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα. Όμως την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό “ακτιβισμό”. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Τρεις άξονες
Όπως ήδη έγραψε το Capital.gr, το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της πολιτικής προστασίας θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα δράσης:
-Την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις. Στο επίπεδο της ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης, σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το σχέδιο “ΑΙΓΙΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα επτά καναντέρ, ενώ προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τη προστασία των δασών.
-Τη μετακίνηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών. Με δράσεις που θα αποβλέπουν στην προετοιμασία για την προστασία τους, την οργάνωση της άμυνας στο δάσος, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και, συνολικά, την προστασία του περιβάλλοντος.
-Την εμπλοκή και το συντονισμό της κοινωνίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πηγή capital.gr