• Με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης • Διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά από τιμητική πρόταση της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής GeoRAMAN International Advisory Committee
Στη Ρόδο θα διεξαχθεί το πολύ σημαντικό Διεθνές Συνέδριο GeoRAMAN 2024, από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Το 16ο Διεθνές Συνέδριο GeoRAMAN, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μετά από τιμητική πρόταση της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής GeoRAMAN International Advisory Committee (GRISAC) και αφορά σε εφαρμογές της φασματοσκοπίας RAMAN στις γεωεπιστήμες. Θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Σεπτεμβρίου 2024, στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.
Στo 16ο Διεθνές Συνέδριο GeoRAMAN2024 θα συμμετέχουν επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας καθώς και από πολλές χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και την Aσία. Άπτεται θεμάτων γεωεπιστημών, επιστήμης υλικών, πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.ά.
Παραδοσιακά πεδία του συνεδρίου αποτελούν η ορυκτολογία-πετρολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η γεμμολογία, η πλανητική γεωλογία και η γεωβιολογία/εξωβιολογία.
Φέτος, με πρωτοβουλία της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, εισάγεται νέο πεδίο «γεω-περιβάλλον και γεω-ενέργεια». Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της φασματοσκοπίας Raman όπως:
σε θέματα πράσινης ενέργειας όπως σε συστήματα υπόγειας γεωλογικής αποθήκευσης CO2 για real-time monitoring διαφυγών αερίων, ορυκτοποίησης CO2, ή στην έρευνα για εντοπισμό κοιτασμάτων λευκού ή «γεωλογικού» υδρογόνου,
στην ανίχνευση και την ταυτοποίηση μικροπλαστικών και άλλων (αναδυόμενων) ρύπων στους εδαφοϋδατικούς πόρους,
στο χαρακτηρισμό μεταλλευτικών/μεταλλουργικών και γενικά βιομηχανικών αποβλήτων για επανάχρησή τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, στη μελέτη νέων «πράσινων» υλικών, κ.ά.
Το συνέδριο GeoRaman 2024 θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της φασματοσκοπίας Raman, συμπεριλαμβανομένων:
Πετρολογία και Ορυκτολογία,
Γεμμολογία,
Πλανητικές Επιστήμες και Εξωβιολογία,
Πολιτιστική κληρονομιά και Αρχαιομετρία,
Γεωπεριβάλλον & Γεωενέργεια,
Raman Techniques and Instrumentation.
Το πρώτο συνέδριο GeoRAMAN διοργανώθηκε το 1986 στο Παρίσι (Γαλλία) από τον καθηγητή D. C. Smith.
Ακολούθησαν το Valladolid (Ισπανία) το 1999, η Πράγα (Τσεχική Δημοκρατία) το 2002, η Χαβάη (ΗΠΑ) το 2004, το Almunecar (Ισπανία) το 2006, η Γάνδη (Βέλγιο) το 2008, το Σίδνεϊ (Αυστραλία) το 2010,
Το Νανσύ (Γαλλία) το 2012, το Σεντ Λούις (ΗΠΑ) το 2014, το Νοβοσιμπίρσκ (Ρωσική Ομοσπονδία) το 2016, η Κατάνια (Ιταλία) το 2018, το Μπιλμπάο (Ισπανία, online) το 2020 και η Πράγα (Τσεχική Δημοκρατία) το 2022.
Το GeoRAMAN 2024 είναι η 16η έκδοση του διεθνούς διετούς συνεδρίου.
Όλα αυτά τα χρόνια, το συνέδριο GeoRAMAN έχει φέρει σε επαφή επιστήμονες από διάφορους κλάδους από όλο τον κόσμο και έχει δημιουργήσει μια ζωντανή, ενθουσιώδη και μακροπρόθεσμα αφοσιωμένη κοινότητα που έχει καταστήσει τη διετή συνάντηση ισχυρή παράδοση.
Η φασματοσκοπία Raman είναι τεχνική χαρακτηρισμού υλικών. Παρέχει πληροφορίες για τη δομή χημικών μορίων και χρησιμοποιείται ευρύτατα στις γεωεπιστήμες (ορυκτολογία, πετρολογία, γεμολογία) και στην επιστήμη και τεχνολογία υλικών με σκοπό την ταυτοποίηση φάσεων.
Ο συνδυασμός της φασματοσκοπίας Raman με συνεστιακό πολωτικό μικροσκόπιο (confocal microscope) παρέχει τη δυνατότητα για in-situ μελέτη του υλικού «ως έχει», χωρίς καταστροφή του (μη καταστρεπτική μέθοδος), σε αντίθεση με τα περισσότερα φασματόμετρα τα οποία απαιτούν την κονιοποίηση του υλικού.
Επίσης επιτρέπει την ανάλυση ξεχωριστών φάσεων στο ίδιο δοκίμιο, δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη στη μελέτη πολυφασικών υλικών.