Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση για το χρέος, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει. Οι δανειστές μας δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν έστω και αυτές τις λίγες ανάσες που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Για μένα, είναι σημαντικό να αναστραφεί αυτή η φορολογική λαίλαπα, να γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές, να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, και, βέβαια, να ενισχυθεί η ρευστότητα».
Στη ανάγκη να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη.
«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και καλό θα ήταν η συγκυβέρνηση να ξεκινήσει από την κατάργηση μέτρων τα οποία δεν είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν οι εμπνευστές τους», δηλώνει η κ. Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προταθεί μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η κ. Μίκα Ιατρίδη δηλώνει:
«Η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή, ώστε η οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη. Δεν πιστεύω ότι αν προτείνουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ένα μη πολιτικό πρόσωπο για την Προεδρία θα αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής του και θα αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
Σχετικά με την επιστροφή της στη ΝΔ, η κ. Ιατρίδη δηλώνει:
«Γνωρίζω ότι κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, αλλά δεν μπορώ να βγαίνω κάθε φορά και να τα διαψεύδω. Θα συνεχίσω να πολιτεύομαι κρατώντας σταθερές τις αξίες μου και, κυρίως, να είμαι συνεπής απέναντι στους συμπολίτες μου».
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, απεμπλοκής από την τρόικα και το ΔΝΤ στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και φοροελαφρύνσεων, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα της συνάντησης για την Ελλάδα;
Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον. Η πραγματικότητα είναι αυτή που θα δείξει αν η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο ήταν επιτυχής ή όχι. Θα ήθελα, όμως να κάνω μια παρατήρηση. Αν θεωρούμε ως φοροελάφρυνση, για παράδειγμα, την ελάχιστη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του λίτρου σε περίπου δέκα λεπτά του ευρώ, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικές ελαφρύνσεις.
Περαιτέρω, από αυτά που ακούμε και βλέπουμε, η τρόικα είναι αποφασισμένη να επιβάλει πολύ σκληρά μέτρα, τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό, ενώ πρόσφατα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι επιθυμεί να μειωθούν και άλλο οι μισθοί. Συνεπώς, οι εξελίξεις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται θα αλλάξει. Διακινδυνεύω ακόμα την πρόβλεψη ότι οι πολίτες μόλις δουν ότι οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι παρά μια τρύπα στο νερό, θα εξαγριωθούν ακόμα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα θα ξέρουμε πως θα κινηθεί η τρόικα και κατά πόσο η συγκυβέρνηση θα τολμήσει να πει και ένα ξεκάθαρο «όχι».
• Μπορεί πράγματι να υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ή χρειάζεται δρόμος πολύς ακόμη;
Κοιτάξτε, αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση για το χρέος, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που σας λέω είναι κάτι που προκύπτει και από την κοινή λογική, όσο και από τις αναλύσεις κορυφαίων οικονομολόγων. Όμως, φαίνεται ότι οι δανειστές μας δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν έστω και αυτές τις λίγες ανάσες που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός.
Επιμένουν σε μέτρα τα οποία οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Για μένα, είναι σημαντικό να αναστραφεί αυτή η φορολογική λαίλαπα, να γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές, να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, να υπάρξει σοβαρή και ρεαλιστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και, βέβαια, να ενισχυθεί η ρευστότητα. Βλέπετε ότι ακόμα και εδώ στη Ρόδο και σε όλη την Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Ο κ. Κορκίδης είπε ότι λείπουν από τις επιχειρήσεις περί τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Έτσι, όμως δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει.
Ενώ, λοιπόν, πρέπει να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, έρχεται η τρόικα και μιλά για ομαδικές απολύσεις και την επιβολή αντεργατικής νομοθεσίας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμα περισσότερη ανεργία θα οδηγήσει στην κατάρρευση και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ήδη δέχονται αιτήσεις για χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις;
Συνεπώς, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και καλό θα ήταν η συγκυβέρνηση να ξεκινήσει από την κατάργηση μέτρων τα οποία δεν είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν οι εμπνευστές τους.
• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν πολύ υψηλό ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ και πως είδατε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα;
Κατά τη γνώμη μου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παγιώνεται η τάση του εκλογικού σώματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα ότι οι πολίτες είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι, γιατί το μήνυμα που έστειλαν προς την συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό.
Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της κοινωνικής πολιτικής, φαίνεται ότι θέλουν να απαντήσουν στο αίτημα μιας, ρημαγμένης από το μνημόνιο κοινωνίας, να υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Από εκεί και πέρα, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες προβληματίζονται για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Ίσως εκεί να χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια από τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Θα ήθελα ακόμα, προσωπικά, να ακούσω από την Αξιωματική Αντιπολίτευση τις θέσεις της για τα εθνικά μας θέματα. Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην οικονομική πολιτική, έχω την πεποίθηση, όμως, ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ακούσουν ξεκάθαρα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για την εθνική μας πολιτική.
• Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα μη πολιτικό πρόσωπο ώστε να επιδιώξει τη συναίνεση και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τι εκτιμάτε πως τελικά θα γίνει;
Η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή, ώστε η οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη. Δεν πιστεύω ότι αν προτείνουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ένα μη πολιτικό πρόσωπο για την Προεδρία θα αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής του και θα αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Η εκλογή του Προέδρου συναρτάται άμεσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η πολιτική, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, έχει οδηγήσει έξι στους δέκα Έλληνες να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αν, λοιπόν, συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου.
Ως μια γενική παρατήρηση, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κόμματα θα πρέπει, γενικά, να προσέξουν τι προτείνουν. Ακόμα και αν πάμε σε εκλογές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψηφιστεί από τη νέα Βουλή, οι πολίτες δεν θα έχουν καθόλου υπομονή και θα περιμένουν λύσεις. Συνεπώς, όλα εξαρτώνται από το αν θα αλλάξει η πολιτική και από το αν θα δουν οι πολίτες ότι τα δύσκολα πέρασαν. Γιατί, από αυτά που ακούμε και βλέπουμε, τα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας.
• Έχετε κατασταλάξει στην απόφαση σας για την επιστροφή σας στη ΝΔ;
Σε αυτό που έχω κατασταλάξει, και πιστεύω ότι το αποδεικνύω με τις πράξεις μου, είναι να κάνω αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό, μακριά από εξαρτήσεις και κόμματα. Έχω πει επανειλημμένως ότι με ενδιαφέρει να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται από τους δανειστές μας και αυτούς που εκτελούν τις εντολές τους. Από εκεί και πέρα, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, αλλά δεν μπορώ να βγαίνω κάθε φορά και να τα διαψεύδω. Θα συνεχίσω να πολιτεύομαι κρατώντας σταθερές τις αξίες μου και, κυρίως, να είμαι συνεπής απέναντι στους συμπολίτες μου.
• Ποια η άποψή σας για τον ΕΝΦΙΑ που έχει γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών ακινήτων;
Όπως σας είπα και σε προηγούμενη ερώτηση, φαίνεται ότι τα χειρότερα έρχονται. Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια τέτοια κλασική περίπτωση. Χωρίς κτηματολόγιο, η κυβέρνηση φορολογεί κατά βούληση, με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και οδηγούν στην απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Είναι εκπληκτικό, αλλά αν το σκεφτεί κανείς σοβαρά, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι δανειστές και η συγκυβέρνηση έλαβαν αρχικά όλα τα μέτρα για να ισοπεδώσουν την αγορά ακινήτων. Βλέπετε γύρω σας πόσα ξενοίκιαστα ακίνητα, για διάφορες χρήσεις, υπάρχουν. Αφού νέκρωσαν την αγορά, έρχονται και φορολογούν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, αντικειμενικά, δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Δηλαδή, σε φέρνουν σε μια κατάσταση να μην μπορείς να πληρώσεις και, μετά, σε υπερφορολογούν. Ειλικρινά, στην περίπτωση αυτή η λογική και η επιστήμη σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Εκτός, αν στόχος είναι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ατομικής ιδιοκτησίας σε ακίνητα στην Ευρώπη, να μην έχουν στο άμεσο διάστημα τα ακίνητα αυτά στην κατοχή τους.
• Οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς θέτουν θέμα κατασκευής δεύτερου αεροδρομίου στη Ρόδο. Τι θα πρέπει να γίνει;
Το θέμα των υποδομών ενός από τα πιο τουριστικά νησιά παγκοσμίως είναι πολύ σημαντικό. Αν συνεχιστεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι δεδομένο ότι ο «Διαγόρας» δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή. Συνεπώς, θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι λύσεις, από την επέκταση του τωρινού αεροδρομίου και πόσο εφικτό είναι αυτό να γίνει, μέχρι και την κατασκευή δεύτερου αεροδρομίου.
Βέβαια, εδώ τίθενται και μια σειρά από ζητήματα. Καταρχήν, επειδή έχω κάνει και πολλές ερωτήσεις για το αεροδρόμιο μας, γιατί έχει απαξιωθεί ο «Διαγόρας»; Κατά δεύτερον, αν θα πουληθεί και σε ποιον το τωρινό αεροδρόμιο. Αν πουληθεί, δεν θα υπάρξει ρήτρα να μην κατασκευαστεί άλλο ανταγωνιστικό αεροδρόμιο; Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ποιος θα πληρώσει για το νέο αεροδρόμιο; Ο Έλληνας φορολογούμενος; Θα το πληρώσει και μετά θα δοθεί σε ιδιώτη για ψίχουλα; Όλα αυτά, όπως και άλλα, είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Συνεπώς, η κατασκευή δεύτερου αεροδρομίου θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά, με δεδομένο ότι πρέπει να κατασκευαστούν και άλλες υποδομές, και όταν έρθει η στιγμή να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.
• Έχει ξεκινήσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Θα ανοίξει ο διάλογος όμως και με τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση τομέας στον οποίο το νησί μας είναι ουραγός. Ποια είναι η άποψη σας;
Σε ανύποπτο χρόνο, το Φεβρουάριο του 2011, είχα καταθέσει ερώτηση για τα θέματα αυτά και, μάλιστα, είχα αναφερθεί στον κίνδυνο να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης. Ευτυχώς, τότε το αρμόδιο Υπουργείο είχε πει ότι δεν μελετάται ζήτημα σύνδεσης με τη γειτονική μας χώρα. Είναι προφανές ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια όλων των νησιών του Αιγαίου και, με δεδομένες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επάρκεια αυτή πρέπει να εξασφαλίζεται έχοντας υπόψη και τους περιβαλλοντικούς όρους. Κατά την άποψή μου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση, όπως έχει ήδη ξεκινήσει για τις Κυκλάδες. Από εκεί και πέρα, και μέχρι να γίνει και για τα Δωδεκάνησα, θα πρέπει το νησί μας να έχει την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να μην αντιμετωπίζει και συμβάντα διακοπής ρεύματος, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο.