Μετά το ντόμινο πτωχεύσεων στην τουριστική αγορά της Ρωσίας, «μαξιλάρι» για την προστασία όχι μόνο των τουριστών που ταξιδεύουν μέσω πρακτορείων, αλλά και των ασφαλιστικών καλύψεων προς τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις που υποδέχονται τους Ρώσους επισκέπτες, προωθεί τώρα η κυβέρνηση της χώρας.
Μεταξύ αυτών προβλέπεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ η λειτουργία ειδικών ταμείων, στα οποία κάθε πρακτορείο θα καταβάλει χρηματική εγγύηση ανάλογα με τον αριθμό των τουριστών που διακινεί, ενώ θα υπάρχει και η υποχρέωση παράδοσης όλων των ταξιδιωτικών εγγράφων- συμπεριλαμβανομένου και του εισιτηρίου επιστροφής- προς τους τουρίστες, το αργότερο 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Οι ταξιδιωτικές συμβάσεις επίσης θα καλύπτονται από τραπεζική εγγύηση ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Ήδη πάντως για ορισμένες εταιρίες έχει κινηθεί ήδη ποινική διαδικασία για τη διερεύνηση πιθανής απάτης και παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
Παράγοντες ωστόσο της ελληνικής τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι η εξυγίανση του ρωσικού κλάδου δεν θα είναι εύκολη. Ακόμη και αν δοθούν οι παραπάνω εγγυήσεις, υπάρχει πλέον μεγάλη επιφυλακτικότητα αναφορικά με τους όρους συνεργασίας με τα ρωσικά πρακτορεία.
Ήδη οι Έλληνες ξενοδόχοι μετρούν απώλειες έως και 15 εκατ. ευρώ από τις ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών, ενώ η Aegean μετρά ζημιές 6 εκατ. ευρώ από την κρίση στη Ρωσία και Ουκρανία.
Το μεγάλο αγκάθι των αποζημιώσεων προς τα ξενοδοχεία δεν έχει προς το παρόν επιλυθεί. Οι ξενοδόχοι βρίσκονται ακόμη σε ανοιχτή γραμμή με τα ρωσικά πρακτορεία, όμως το θέμα δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν το Νοέμβριο, οπότε και τυπικά θα λήξει η τουριστική περίοδος.
Τα δύσκολα εντούτοις δεν έχουν τελειώσει. Όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, η ζήτηση για ταξίδια έχει μειωθεί έως και 50%, γεγονός που εκτιμάται πως σύντομα θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο λουκέτων.
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, περίπου 20 ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους συνεργαζόμενους πελάτες του εξωτερικού.
Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 1.700 tour operator και πρακτορεία δραστηριοποιούνταν στην αγορά μετά την έκρηξη της ζήτησης των τελευταίων τριών τουλάχιστον χρόνων, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων είχαν λάβει υπέρογκα δάνεια προκειμένου να δώσουν προκαταβολές στα συνεργαζόμενα πρακτορεία και να κλείσουν τα συμβόλαια για τη φιλοξενία των πελατών τους.
Όταν όμως η τουριστική ζήτηση άρχισε να μειώνεται αισθητά από την άνοιξη και μετά, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων, η «φούσκα» της ρωσικής τουριστικής αγοράς έσπασε.
capital.gr