Για την Κω, το νησί του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση και δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Δωδεκανήσων, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να βρει παιδίατρο για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Η ίδια εικόνα και στην Πάτμο αλλά και στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που μάλιστα είναι πιο «ελκυστική» για έναν άνεργο γιατρό αφού δεν είναι σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο.
Δεν είναι μόνο οι παιδίατροι που λείπουν από τη νησιωτική χώρα. Κενά παρατηρούνται και σε άλλες, άκρως νευραλγικές για το ΕΣΥ, ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι –στην Κω επίσης επί δύο χρόνια δεν έχει καλυφθεί η θέση–, ορθοπεδικοί και μικροβιολόγοι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται, αφού το κόστος διαβίωσης σε έναν μακρινό από τη «βάση τους» τόπο μπορεί να υπερβεί τον μισθό τους. Παρά τη μεγάλη ανεργία που πλήττει τον κλάδο –ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Αθήνα είναι άνεργος– οι γιατροί προτιμούν να παραμείνουν στο πατρικό τους ή να φύγουν στο εξωτερικό.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Πλάτσης, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν «βγει στον αέρα» έξι προκηρύξεις για θέσεις επικουρικών γιατρών για τα νησιά. Πέρυσι, είχαν βγει περισσότερες από δέκα αντίστοιχες προκηρύξεις. «Ωστόσο, τα κενά παραμένουν. Υπολογίζουμε ότι από τις θέσεις που προκηρύσσουμε, το 70% καλύπτεται. Για το υπόλοιπο 30% δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς, οπότε επαναπροκηρύσσονται». Σύμφωνα δε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, 50 αγροτικά ιατρεία σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές δεν έχουν καλυφθεί από γιατρούς.
Και αυτό παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι επικουρικοί που πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μπορούν να έχουν τριετή σύμβαση, η προϋπηρεσία τους σε αυτές τις περιοχές θα υπολογίζεται εις διπλούν (έναντι προϋπηρεσίας στο κέντρο) για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να συνεισφέρουν παρέχοντας στους γιατρούς διαμονή και σίτιση, αφού οι σχετικές δαπάνες τους πλέον θα είναι αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Οταν μας δηλωθεί από ένα δήμο ότι υπάρχει κατάλυμα για τον γιατρό, αναρτούμε τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΥΠΕ και επιπλέον προτρέπουμε τους δήμους να κάνουν το ίδιο στις δικές τους ιστοσελίδες», σημειώνει ο κ. Πλάτσης.
Η «αδιαφορία», πάντως, των γιατρών οφείλεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους. Ο μισθός τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.300 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την ειδικότητα και τις εφημερίες. «Το ποσό αυτό είναι ελάχιστο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να πληρώσει ο γιατρός έξοδα μετακίνησης και διαμονής, ειδικά εάν έχει και οικογένεια.
Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Είναι σαν να επιδοτεί ο ίδιος ο γιατρός τη θέση του», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί επιπλέον οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς. Οπως σχολιάζει, «το ότι προσμετρά εις διπλούν η προϋπηρεσία για την κάλυψη θέσεων στο ΕΣΥ δεν έχει κανένα νόημα με τον ρυθμό που γίνονται οι προσλήψεις μονίμων. Οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον καμία προσδοκία ότι θα εργαστούν στο σύστημα Υγείας».
Αλλωστε, αυτή τη στιγμή η ανεργία στους γιατρούς «καλπάζει». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στην Αθήνα, σε ένα σύνολο 27.000 γιατρών, 25% είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Ποια είναι η λύση γι’ αυτούς; «Μένουν με τους γονείς τους και περιμένουν –εάν είναι τυχεροί– να κάνουν καμιά εφημερία σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κάνουν άλλο επάγγελμα ή μεταναστεύουν. Εκτιμάται ότι μόνο από την Αθήνα τα «χρόνια της κρίσης» έχουν φύγει στο εξωτερικό 6.500 γιατροί».
Ο κ. Πατούλης προτείνει μεταξύ άλλων, να δοθεί εν είδει μοριοδότησης στους γενικούς γιατρούς η δυνατότητα να τοποθετηθούν μετά 2-3 χρόνια παραμονής τους σε ακριτικές περιοχές σε Κέντρο Υγείας δικής τους επιλογής, να εφαρμοσθούν συστήματα τηλεϊατρικής και να ενισχυθούν τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία για να «κρατούν» τα περιστατικά και να μην τα στέλνουν στο κέντρο.
Αγροτικό πριν από την ειδικότητα
Τροπολογία που θα ορίζει ότι μία από τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένας γιατρός ειδικότητα είναι να υπηρετήσει για ένα χρόνο ως αγροτικός γιατρός προτίθεται να καταθέσει σύντομα ο αναπλ. υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ηδη εδώ και δεκαπέντε ημέρες, με εγκύκλιο του αναπλ. υπουργού προχωρούν οι κρίσεις για περίπου 440 θέσεις ιατρών, από προκήρυξη που έγινε το 2010, αλλά «πάγωσε» λόγω οικονομικής κρίσης. Από την ίδια προκήρυξη εκκρεμούσε ο διορισμός άλλων 460 γιατρών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, για το 2015 έχει εγκριθεί η πρόσληψη 1.500 μόνιμων γιατρών. Πάντως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γιατρών ΕΣΥ, λείπουν 6.500 γιατροί από το ΕΣΥ, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, με δεδομένο ότι συνταξιοδοτούνται 800-1.000 γιατροί τον χρόνο. Και οι προσλήψεις από το 2010 έως και σήμερα γίνονται με το σταγονόμετρο: αντί να ισχύσει το ένα προς πέντε ή το ένα προς δέκα (προσλήψεις προς αποχωρήσεις), ίσχυσε το ένα προς 86 (!) και προσλαμβάνονται κυρίως γενικοί γιατροί σε θέση αγροτικών.
Πηγή : Καθημερινή