Σε φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών ακινήτων οδηγούν οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε υπόμνημα που απέστειλε σήμερα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η διοίκηση της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), τονίζει, η ήδη προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11 και 33% σε 15 και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:
1. Να δυναμιτίσει την μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δισ.!
2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους, και
3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος.
Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων υπενθυμίζει ότι ο κύριος λόγος θέσπισης της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων ήταν να δοθεί δυνατότητα οικονομικής «ανάσας» στους βαρύτερα φορολογούμενους ιδιοκτήτες ώστε να μπορούν να πληρώνουν κάθε χρόνο το ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ-ΕΝΦΙΑ, που είναι σήμερα κεντρικός αιμοδότης του προϋπολογισμού.
Η διοίκηση της ΠΟΜΙΔΑ ζητά, κάθε σχεδιαζόμενη κίνηση επαύξησης της φορολογίας των ενοικίων, να συνδυαστεί με άμεση κατάργηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή τουλάχιστον του συμπληρωματικού φόρου του! Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, μπορεί φαινομενικά φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ να είναι διαφορετικοί φόροι, όμως και οι δύο πρέπει να πληρωθούν από «την ίδια τσέπη», η οποία είναι ήδη αδειανή…
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη
Ενταύθα
Αθήνα, 28η Σεπτεμβρίου 2015
ΘΕΜΑ: Η φοροεπιδρομή στα μισθώματα θα δυναμιτίσει την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ! – Σκάνδαλο η εξαίρεση της εκτός σχεδίου μη αγροτικής γής από τον ΕΝΦΙΑ! – Αίτημα για συνάντηση και συνεργασία.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί
Πρώτον σας συγχαίρουμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας, και σας ευχόμαστε δύναμη και καλή επιτυχία στην αποστολή σας, για το καλό του Ελληνικού Λαού.
Η Ομοσπονδία μας έχει ως καταστατικό σκοπό της την προάσπιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας που ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έγιναν ιδιοκτήτες γιατί κέρδιζαν πολλά χρήματα στη ζωή τους, αλλά γιατί «έτρωγαν» λίγα. Η ιδιοκτησία που απέκτησαν ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αποταμίευσης, και αυτή η επιλογή τους δεν μπορεί να αποτελεί σήμερα ικανό λόγο φορολογικής εξόντωσής τους, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ, και φαίνεται ότι θα επιταθεί αν πραγματοποιηθούν όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη φορολόγηση των μισθωμάτων. Οσων δηλαδή μισθωμάτων απέμειναν από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κλπ. ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα…
Οι λόγοι για τους οποίους υιοθετήθηκε προ τριετίας η αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων, ήταν τρεις:
1. Η είσπραξη φόρου και από το πρώτο ευρώ μισθώματος από άνεργους και χωρίς σύνταξη ιδιοκτήτες, χωρίς άλλα εισοδήματα, λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου,
2. Η περιστολή της φοροδιαφυγής στην οποία νομοτελειακά εξωθείτο μέρος των συναλλασσομένων για να περιορίσουν τη φορολογική καταλήστευσή τους, και, κυρίως
3. Η δυνατότητα οικονομικής «ανάσας» στους ιδιοκτήτες ώστε να μπορούν να πληρώνουν κάθε χρόνο το ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ-ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί πλέον κεντρικό αιμοδότη του φορολογικού μας συστήματος.
Συνεπώς η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, ή και η ήδη προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11 και 33%, εκτός του ότι θα αποτελέσουν μια ακόμη παλινωδία του φορολογικού μας συστήματος που θα το καταστήσει ακόμη πλέον αναξιόπιστο, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:
1. Να δυναμιτίσει την μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, με άμεσο αποτέλεσμα την ανάγκη αναζήτησης νέων ισοδυνάμων μέτρων τουλάχιστον ενός δις ευρώ!
2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή μάλιστα που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους.
3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες φυσικά, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος.
Γι’αυτό, κύριοι Υπουργοί, κάθε σχεδιαζόμενη κίνηση επαύξησης της φορολογίας επί των μισθωμάτων θα πρέπει λογικά να συνοδευτεί με άμεση κατάργηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή τουλάχιστον του συμπληρωματικού φόρου του! Και αυτό διότι, μπορεί φαινομενικά φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ να είναι διαφορετικοί φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν διαφορετική φορολογητέα ύλη, όμως και οι δύο πρέπει να πληρωθούν από «την ίδια τσέπη», ή οποία είναι ήδη αδειανή…
Το ίδιο, αν όχι πολύ χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα έχει κάθε απόπειρα περαιτέρω επιβάρυνσης των ήδη βαρύτατα φορολογούμενων με ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο, υπό το πρόσχημα της ελάφρυνσης όσων καλούνται να πληρώσουν τα λιγότερα.
Αυτό που θα ελάφρυνε όλους τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να μειωθεί η απόδοσή του, είναι να κληθούν να συμμετάσχουν στο φόρο αυτό και όσοι σήμερα σκανδαλωδέστατα απαλλάσσονται, και οι οποίοι, χωρίς να είναι ούτε γεωργοί ούτε κτηνοτρόφοι, πληρώνουν σκανδαλωδώς μόνον ένα ευρώ (ναι, 1€!) το στρέμμα ετησίως (!) για την εκτός σχεδίου γη σημαντικής αξίας, άσχετη με κάθε γεωργική χρήση και εκμετάλλευση, σε τουριστικές περιοχές, πολυσύχναστα νησιά κλπ. ενώ οι κάτοχοι αστικών ακινήτων, επί το πλείστον ξενοίκιαστων, έχουν καταστεί σύγχρονοι φορολογικοί «δουλοπάροικοι», αυτοί και τα παιδιά τους, για αστικές ιδιοκτησίες πλήρως απαξιωμένες από την ίδια τη φορολογία αυτή…
Περιμένουμε άμεσα πρόσκλησή σας για να σας ενημερώσουμε ειδικότερα για τις απόψεις μας επί της φορολογίας ακινήτων, θέμα που γνωρίζουμε άριστα λόγω της επί δεκαετίες ενασχόλησής μας με αυτό.