Κίνδυνο να καταπέσουν δικαστικά πριν αρθούν ή χαλαρώσουν αντιμετωπίζουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (τα περίφημα capital controls), μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας που κατέθεσε βρετανικών συμφερόντων εταιρεία μεταφοράς κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο και υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.
Η εταιρία υποστηρίζει πως οι περιορισμοί αυτοί αφενός είναι αντίθετοι με τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, το Σύνταγμα, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου έχουν επιφέρει σοβαρή ζημία στη δραστηριότητά της στην Ελλάδα η οποία το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι ανύπαρκτη. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται πως τα εμβάσματα στο εξωτερικό αποτελούν τον βασικό πυλώνα δραστηριότητάς της αφού στο α΄ εξάμηνο του 2015 είχε σχεδόν 8.000 εμβάσματα συνολικού ποσού σχεδόν 3,8 εκατομμύρια και προμήθειας σχεδόν 70.000 ευρώ. Πλέον προφανώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει τα υποκαταστηματά της στη χώρα μας.
Η προσφυγή στρέφεται κατά του υπουργείου Οικονομικών και της πενταμελούς επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις που ρυθμίζουν το ζήτημα των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων, όπως και τον καθορισμό του μηνιαίου πλαφόν στα εξερχόμενα εμβάσματα. Δηλαδή επι της ουσίας ζητά ακύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες κηρύχθηκε τραπεζική αργία και επιβλήθηκαν capital controls.
Η βασική δομή της προσφυγής στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι παραβιάζονται οι διατάξεις εκείνες που κατοχυρώνουν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και δεν επιτρέπουν περιορισμούς στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ε.Ε. από υπηκόους των κρατών-μελών της. Η εταιρεία αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά και αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες έχουν καταδικαστεί ευρωπαϊκές χώρες.
Capital.gr