Για τα συμπεράσματά του σχετικά με την κίνηση στην τοπική αγορά, καθώς οδεύουμε προς το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου. Οπως δήλωσε:
«Η τουριστική σεζόν φτάνει στο τέλος της και μπορούμε πια να αποτιμήσουμε κάποια πράγματα, έχοντας και τα δεδομένα τα οποία δεν πρόκειται να αλλάξουν ό,τι κι αν συμβεί. Ήταν μια σεζόν η οποία άρχισε σχετικά καλά. Συνέβησαν όμως γεγονότα έξω από την Επικράτεια, τα οποία επιβάρυναν την αγορά κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για αύξηση στις αφίξεις, αλλά ουσιαστικά για ‘καθίζηση’ στην αγορά. Δηλαδή παραμένει ζητούμενο στο ερώτημα ‘πόσο χρήμα κυκλοφόρησε’, ‘πόσο δούλεψαν οι επιχειρήσεις και οι άμεσα εξαρτώμενοι από τον Τουρισμό’. Φέτος δυστυχώς μετά το κλείσιμο της τουρκικής αγοράς για τους Ρώσους και παράλληλα, μετά το κλείσιμο των χωρών της Βόρειας Αφρικής με τα διάφορα συμβάντα, φιλοξενήσαμε μεγάλο αριθμό τουριστών που δεν είχαν υψηλή οικονομική δύναμη. Συνεπώς, βλέπαμε (και βλέπουμε ακόμη) πάρα πολύ κόσμο να κυκλοφορεί στην αγορά, να επισκέπτεται τα εμπορικά καταστήματα, αλλά ελάχιστοι να κρατούν…. τσάντες με ψώνια».
Ο κ. Παπασταματίου ξεκαθάρισε πως όταν κινείται η αγορά και υπάρχουν εισπράξεις, βρίσκεται σε συνάρτηση με την φοροδοτική ικανότητα και ρευστότητα των επιχειρήσεων όλων των βαθμίδων.
«Η αγορά κατάφερε να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του ΦΠΑ που προήλθε από δύο πράγματα: α. από την μετάταξη βασικών προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή (24%) και β. από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην Ρόδο. Οι πανηγυρισμοί ότι ανέβηκαν οι εισπράξεις του ΦΠΑ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με τις αυξήσεις στις τιμές, η αγορά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ωστόσο, η αγορά αναγκάζεται να φοροδιαφεύγει –όχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Από εδώ και πέρα, πρέπει να στοχεύσουμε σε καλύτερης ποιότητας τουρίστες με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη».
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού με την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες καθώς και το ‘πάγωμα’ των ασφαλιστικών οφειλών –τα οποία φαίνεται ότι απορρίπτουν οι ‘Θεσμοί’- ο γ.γ. του ΕΒΕΔ δήλωσε: «Είναι απαραίτητο να γίνει. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επειδή δραστηριοποιείται σε μια περιοχή όπου το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είχε θέσει το ζήτημα με την χρήση των μηχανημάτων POS. Είχαμε παρέμβει προς το υπουργείο Οικονομικών αλλά χωρίς ανταπόκριση. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ακατάσχετος λογαριασμός που ζητούμε, εμπεριέχει χρήματα τα οποία εισπράττουμε μέσω των μηχανημάτων και αποτελούν ‘κεφάλαιο κίνησης’ των επιχειρήσεων. Συνεπώς από αυτά τα χρήματα μπορεί να πληρωθεί και ο ΦΠΑ και το εμπόρευμα για να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία της μια επιχείρηση. Κατάσχοντας αυτούς τους λογαριασμούς, στην ουσία βάζεις λουκέτο στην επιχείρηση. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία».
Μάλιστα, ο κ. Παπασταματίου τόνισε πως πάνω από 120.000 επιχειρήσεις έχουν κατασχεμένους λογαριασμούς σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Ρόδο, ένα μεγάλο ποσοστό (με διψήφιο νούμερο) είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τερματικά POS είτε καταφεύγει στην λύση να χρησιμοποιεί τερματικά POS τα οποία έχουν συνδεθεί με λογαριασμούς του εξωτερικού –και μερικοί εξ αυτών δεν είναι νόμιμοι.
https://www.dimokratiki.gr/28-09-2016/afxisi-stis-afixis-alla-kathizisi-stin-agora/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.