Έντονα ανήσυχος για τα δρώμενα στον χώρο του Τουρισμού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. και αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. Γιάννης Ρέτσος σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ.
Ο κ. Ρέτσος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Το 2017 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό, τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο προορισμού, καθώς το προσφυγικό όχι μόνο «επιβαρύνει» την εικόνα της χώρας, όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά δείχνει να χειροτερεύει
Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά, στην οποία είναι αδύνατο πλέον να επιτευχθεί ο στόχος του 1 δισ € επιπλέον έσοδα, και πολύ δύσκολα θα υπάρξει έστω και μικρή αύξηση εσόδων, παρά τις αυξημένες αφίξεις η οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιβαρύνεται από την υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ανταγωνιστικότητα του προορισμού ακόμη και οι υγιείς κερδοφόρες επιχειρήσεις θα δουν τα αποτελέσματά τους να μειώνονται κατά 20-25%
Το 2016 η ανταγωνιστκότητα του προορισμού Ελλάδα υποχωρεί και από την ανυπαρξία επενδύσεων, τόσο ιδιωτικών, όσο και δημοσίων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. ο αναπτυξιακός νόμος είναι … αντιαναπτυξιακός και δεν θα βοηθήσει καθόλου στην έξοδο από την κρίση. η λύση του μεταναστευτικού, που θα είναι κρίσιμης σημασίας για το 2017, απαιτεί συγκροτημένη κυβερνητική δράση και υπεύθυνη στάση από τις τοπικές αρχές και κοινωνίες.
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι μια από τις πιο σημαντικές ατραξιόν των «ανοιχτών λεωφορείων» στην Αθήνα είναι το παλαιό αεροδρόμιο, όπου οι τουρίστες σταματούν και φωτογραφίζουν την κατάσταση, και στη συνέχεια δημοσιεύουν στα social media, με ευκολονόητες επιπτώσεις στην εικόνα της Αθήνας και της Ελλάδας.
Οι τράπεζες δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται και απλές, καθημερινές οικονομικές διαδικασίες Η λύση των «κόκκινων δανείων» είναι εξαιρετικά επείγουσα και πρέπει να γίνει με συνεργασία τραπεζών και επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε δε υπερβολές τα θρυλούμενα ότι τα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούνται φτάνουν το 40% υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο πρόεδρος στο θέμα του sharing economy (airbnb, κ.λπ), εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές απλά παρακολουθούν, όταν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, η συγκεκριμένη αγορά έχει ρυθμιστεί. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αγορά αυτή πρέπει να υπάρχει, έχει κοινό, αλλά πρέπει να λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις νομιμότητας. Ακόμη ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η καταμέτρηση των αφίξεων ως στοιχείο προόδου του ελληνικού Τουρισμού, ενώ υπογράμμισε ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί υπέρ της Ελλάδας, αν υπάρξει συστηματική δουλειά.