Συνεδρίασε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, με τον καθιερωμένο αγιασμό, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του στο νέο δημοτικό συμβούλιο και στον νέο δήμαρχο Ρόδου, λέγοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτούργησε και στους δύσκολους καιρούς της σκλαβιάς αφού βοήθησε τον τόπο. Νομίζω ότι θα αποδώσετε τα βέλτιστα γιατί διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς. Ο κάθε άρχοντας, είναι διάκονος του λαού και γι αυτό, σας εύχομαι καλή διακονία κι εδώ μέσα να πρυτανεύει το εμείς και όχι το εγώ. Εδώ μέσα να είναι ένας χώρος ομόνοιας. Αυτός ο τόπος αξίζει περισσότερο από όσο ο καθένας από εμάς…».
Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα, παρέστη μία ομάδα παιδιών από όλα τα σχολεία της Ρόδου, ζητώντας την στήριξη του δημοτικού συμβουλίου σε περιβαλλοντικές δράσεις (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών κ.λπ.) στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή (βλέπε επ’ αυτού σελ. 8).
Τα εκτός
ημερήσιας διάταξης
Το κλίμα φορτίστηκε, όταν στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης ζήτησε να έρθει προς συζήτηση ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που αφορά στα 11εκ. ευρώ τα οποία οφείλει ο Δήμος Ρόδου στον ΕΦΚΑ καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2019: «Κύριο θέμα έκτακτης γενεσιουργού αιτίας είναι ότι ο Δήμος Ρόδου δεν θα μπορεί να πάρει κανένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ούτε να μπει στο δημόσιο λογιστικό και πρέπει να λύσει το θέμα σήμερα», εξήγησε ο δήμαρχος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε καταγγελία του εκκαθαριστή της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. για απώλεια εγγράφων από το γραφείο του –ένα θέμα το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας από την «δημοκρατική».
«Θεωρώ ότι ο ροδιακός λαός δεν έχει δώσει καμία παράταση. Η τοποθέτηση ορκωτών λογιστών, η αναζήτηση ευθυνών και η λογοδοσία στον λαό δεν αιτιολογεί κάτι τέτοιο» είπε ο δήμαρχος, προτείνοντας να συζητηθεί και αυτό μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, που είπε: «Κανείς δεν αγαπάει περισσότερο από κάποιον άλλον, αυτό τον τόπο. Αυτό είναι το κορυφαίο συλλογικό όργανο, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τον τόπο.
Αυτό το θέμα, που είναι πολύ σοβαρό και έχει απασχολήσει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, δεν μπορεί να έρθει προς ψήφιση τόσο πρόχειρα. Θα έπρεπε να υπάρχει μία εισήγηση για ενημέρωση εκ των προτέρων.
Δεν είναι καμία πρόθεση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο Ρόδου. Υπήρξε ανάλογο θέμα και επί θητείας Κουσουρνά. Υπήρξαν δημοσιεύματα που αφορούν και άλλους πρώην δημάρχους. Σας λέω ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν εμποδίζονται από αυτό το πρόβλημα και δεν συμφωνούμε να συζητηθεί σήμερα το θέμα», είπε σε πολύ υψηλούς τόνους, αντιδρώντας εντόνως στο αίτημα για συζήτηση.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην παραχώρηση της Λέσχης Αξιωματικών, ρωτώντας με ποιον τρόπο έγινε αυτό –την στιγμή που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να προχωρήσουν τις διαδικασίες.
Απαντώντας ο κ. Καμπουράκης τόνισε: «Το θέμα του ΕΦΚΑ περιλαμβάνεται στην φιλοσοφία μας περί αλλαγής ήθους και ύφους της δημοτικής αρχής.
Με την έννοια του κατεπείγοντος ήρθε το θέμα γιατί κάποιοι έκλεψαν από το γραφείο πολιτικής προστασίας φακέλους που αφορούσαν στην υπόθεση της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Δεν προτίθεμαι να το αφήσω για το μέλλον.
Στα προηγούμενα χρόνια έπρεπε κάποιοι να το λύσουν. Για μένα δεν αναβάλλεται. Ομοίως, κάποιοι παρέλαβαν το πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ και δεν έγινε τίποτε.
Εννέα χρόνια για μένα, είναι υπεραρκετά για να λυθεί ένα θέμα. Θα παρακαλέσω τον κ. Καρίκη να μεταφέρει τις εντυπώσεις του για το θέμα. Ή το ψηφίζουμε σήμερα ή αναλαμβάνει η αντιπολίτευση την ευθύνη. Δεν έχουμε πλέον χρόνο να αναβάλλουμε θέματα για να έρθει ο από μηχανής θεός να βρει λύση».
Επί του προκειμένου ο κ. Καρίκης είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι το δημοτικό συμβούλιο στα τελευταία χρόνια, δεν είχε ποτέ ενημέρωση. Εφόσον δεν μπορούσε ούτε να ενημερωθεί ούτε να ελέγξει τι έχει γίνει με την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. (διαχείριση δημόσιου χρήματος) η θέση μου είναι: λύση εδώ και τώρα! Πρέπει ο ροδιακός λαός να μάθει τι έχει γίνει.
Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν οι πόροι. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».
Ακολούθησε ψηφοφορία και τα δύο θέματα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία να συζητηθούν στο τέλος της συνεδρίασης.
Τοποθετούμενος ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, μίλησε για τα έργα στον Δήμο Ρόδου και τόνισε: «Ο Δήμος δημιούργησε κάποιες ομάδες και ανέθεσε κάποιες μελέτες σε ειδικούς συνεργάτες.
Υπάρχουν έτοιμες μελέτες για μια σειρά από έργα με ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρέπει να εξεταστούν.
Είναι έργα στην Ιαλυσό, στ’ Αφάντου και στην Παστίδα και αν δεν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, θα γίνει άρση χρημάτων. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ΕΣΠΑ αλλά με τις προγραμματικές συμβάσεις με την ΠΝΑι».
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παρατάξεως «Ρόδος Αξιών» κ. Δημήτρης Κρητικός αναφέρθηκε στην διαίρεση του νησιού όσον αφορά στις αντιδημαρχίες:
«Δεν αφορά πρόσωπα. Οι ενότητες δεν είναι όμορες σε δύο περιπτώσεις και είναι δύσκολο να διοικηθούν.
Η ενότητα της Νότιας Ρόδου και της Λίνδου έχει 7.000 κατοίκους, η ενότητα Αφάντου έχει 22.000 κατοίκους και της Αρχαγγέλου έχει 28.000. Υπάρχει ένας προβληματισμός σε αυτό. Η πρότασή μας είναι να διατηρηθούν τα ιστορικά ονόματα με την προηγούμενη μορφή».
Ο κ. Κρητικός συμφώνησε με την τοποθέτηση Χατζηδιάκου για το θέμα της Λέσχης Αξιωματικών.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος ζήτησε ενημέρωση για τον καθαρισμό των ρεμάτων, τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και τα θέματα Υγείας στο νησί (όπως οι ελλείψεις στο νοσοκομείο και η προβληματική λειτουργία των δομών υγείας στη Νότια Ρόδο). Όσον αφορά στο 2η θέμα της ημερήσιας διάταξης, για την ‘έκτακτη χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών για την αντιμετώπιση δαπανών άμεσης συντήρησης και επισκευής’ ο κ. Καμπουράκης είπε πως τα σχολεία χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και ζήτησε την συναίνεση του Σώματος.
Ο κ. Καρίκης εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα στα σχολεία και είπε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης για τεχνικές παρεμβάσεις.
O Thomas Cook
Κατά την συζήτηση του θέματος για την πτώχευση του Thomas Cook, ο κ. Πότσος ζήτησε να ενημερωθεί επί των προτάσεων της δημοτικής αρχής ενώ ο δήμαρχος ζήτησε από τους εργαζόμενους να τοποθετηθούν για να συνδιαμορφωθεί η πρόταση.
«Είναι αδιανόητο το δ.σ. να μην επιδείξει ανακλαστικά σε ένα θέμα που είναι τόσο σοβαρό για την τοπική οικονομία και για την εργασία και για τα ένσημα των εργαζομένων την στιγμή που ούτως ή άλλως υπήρχε πρόβλημα στην φετινή σεζόν. Το δ.σ. δεν ενδιαφέρεται μεμονωμένα για ομάδες αλλά για το σύνολο της ροδιακής κοινωνίας και των εργαζομένων».
Πρόταση Ταρασλιά
Τοποθετούμενος ο αντιδήμαρχος κ. Ταρασλιάς είπε:
«Το μεγάλο ζήτημα που καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να οριοθετήσει τον ρόλο της σε σχέση με τον τουρισμό στη Ρόδο. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις.
Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συνδέσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Η Ρόδος έχει να επιδείξει ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις της.
Να καθορίσουμε δε από νωρίς και τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, να δημιουργήσουμε εγκαίρως (από την άνοιξη κιόλας) το ημερολόγιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Να συνδέσει τον τουρισμό με την οικολογία και με εναλλακτικούς τρόπους διακοπών.
Να αναβαθμίσει τις υποδομές της και ειδικότερα τις υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα ΑΜΕΑ που αποτελούν το 14% των εν δυνάμει τουριστών της περιοχής μας. Πρέπει να έχουμε το νησί καθαρό.
Ο πολιτισμός ενός νησιού αντανακλάται στην καθαριότητά του. Στα θέματα περιβάλλοντος να καταβάλλουμε προσπάθειες για την προστασία και την αναβάθμισή του.
Ως Δήμος Ρόδου και ως Διεύθυνση Τουρισμού εκτιμάμε ότι το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο πεδίο της επικοινωνίας, ξεκινώντας πρώτα από το σπίτι μας. Να διαμορφώσουμε έναν ευέλικτο Τουριστικό Οδηγό, ο υπάρχων δεν είναι εύκολα προσβάσιμος, ακόμα και σοβαρά και αξιόλογα blogs, όπως το visit Rodos, μπορούν να παρέχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες στον επισκέπτη.
Να αξιοποιήσουμε τους bloggers από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από τη Μεγάλη Βρετανία. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι προσφάτως ΜΜΕ από τη Μεγάλη Βρετανία προέβαλαν τη Ρόδο και είχαν διθυραμβικά σχόλια για το νησί. Σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η προβολή του νησιού στη βρετανική αγορά ως ιδανικού προορισμού για καλοκαιρινές και οικογενειακές διακοπές, αλλά και η ανάδειξη άλλων πτυχών του, όπως ο πολιτισμός, η γαστρονομία και οι δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό.
Ειδικότερα τώρα με την μεγάλη τουριστική έκθεση World Travel Market (WTM) του Λονδίνου θα μπορούσαμε να προβούμε σε κάποιες εξειδικευμένες δράσεις και ενέργειες.
Περαιτέρω συνεργασία με τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλους τουριστικούς φορείς με δράσεις όχι αποσπασματικές.
Σύγκληση της Επιτροπής Τουρισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να συζητήσουμε διεξοδικά τις προτάσεις όλων με στόχευση την καλύτερη προβολή και διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου σε όλους τους τομείς. Ενδεχομένως να αναζητήσουμε λύσεις, όπως π.χ. την προσέλκυση αεροπορικών γραμμών προς Ρόδο.
Με αφορμή δε το Συνέδριο Γάμου για τουρίστες που θα γίνει στη Ρόδο, θα μπορούσαμε να δώσουμε και έμφαση στον θεματικό τουρισμό, αυτόν της τέλεσης ακόμα περισσοτέρων γάμων στο νησί και δη από τη Μεγάλη Βρετανία. Τέλος, ως συμβολική κίνηση για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook και την άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτήν, καθώς και για τη συνολική προβολή και διαφήμιση της Ρόδου και την προώθηση του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού στο εξωτερικό καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να εγκρίνει:
-Την απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδημούντων για τους επισκέπτες τηςThomas Cook την επίμαχη περίοδο
-Την έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κατά 15% την αντίστοιχη περίοδο αφού διασταυρώσουμε με ακρίβεια από το υπουργείο Οικονομικών και την εταιρεία που αντιπροσωπεύει την Thomas Cook, τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων που επλήγησαν από την πτώχευση.
-Την εγγραφή ποσού 150.000 ευρώ για δράσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες, social media και διαφήμιση.
Μιλώντας ο κ. Χατζηδιάκος άσκησε κριτική λέγοντας πως «αν και η περιοχή μας έχει υψηλό ΑΕΠ στον τουρισμό, αποδεικνύεται ότι είναι κόλαφος. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δ.σ. δεν υπάρχουν παροχές αλλά διοικητικές πρωτοβουλίες. Συμφωνούμε σε μερικά μέτρα αλλά ‘τον σεισμό τον περάσαμε, το τσουνάμι… έρχεται’.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που δεν έχουν συμπληρώσει ένσημα για ανεργία; Τι θα γίνει του χρόνου; Τι θα γίνει με τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες και τα μικρά καταλύματα ή μικρά ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την Thomas Cook;» Ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση από τον Δήμο Ρόδου.
Ο κ. Δ. Κρητικός είπε ότι η κατάρρευση του Thomas Cook είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις: «Πρέπει να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν αλλά έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε πολλά πράγματα. Έχει αναπτυχθεί το μοντέλο του μαζικού τουρισμού με πολλές συνέπειες», είπε και συμφώνησε με τα μέτρα που προτείνονται.
Ο κ. Σπανός, είπε ότι πρέπει να γίνει εισήγηση για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι αφενός για να μην χάσουν την ανεργία τους (και να μειωθούν τα ένσημα) και αφετέρου για να παραταθεί στους έξι μήνες.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μιραμάρε κ. Τσουρούτης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες στον εργατικό τομέα αφού η κατάρρευση θα προκαλέσει «ντόμινο» σε όλα (επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ξενοδοχεία κ.λπ.) «Είναι παιχνίδια από οικονομικά συμφέροντα. Εμείς όμως τι θα κάνουμε;».
Φραστικά επεισόδια
από εκπροσώπους
του ΠΑΜΕ
Επεισόδια και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν από μέλη του ΠΑΜΕ όταν επιτέθηκαν φραστικά τόσο στον πρόεδρο του δ.σ. κ. Μιχάλη Σοκορέλο, όσο και στον κ. Σπανό κατηγορώντας το δ.σ. ότι δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους. Μάλιστα, απαίτησαν από το δ.σ. να λάβει μέτρα και να κάνει παρέμβαση για να μην χάσουν τις εργασίες τους.
Το κλίμα φορτίστηκε ανάμεσα στους κ.κ. Τσουρούτη, Γιαννόπουλο και Πότσο όταν συγκρούστηκαν φραστικά με τους κ. Σοκορέλλο, Τσίκη και Τριάντο.
Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μαρκόπουλος που είπε:
«H Thomas Cook χρωστάει στα ξενοδοχεία όχι στους ξενοδόχους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχέδιο με άλλους τρόπους με προβολή» λέγοντας πως η ΕΞΡ χαιρετίζει τα μέτρα.
Μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Χατζησάββας ο οποίος μετέφερε τις παρεμβάσεις που έγιναν προς την Thomas Cook.
«Η πολιτική υπηρετείται με πολιτικές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ότι το δ.σ. πρέπει να στείλει μήνυμα για το τώρα. Το τώρα είναι που μας απασχολεί μέχρι τις αρχές Νοέμβρη που το νησί μας, εισέπραττε για να περάσει τον χειμώνα».
Μίλησε ακόμη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις τασσόμενος υπέρ των αιτημάτων του ΕΚΡ. «Πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα. Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Ούτε αύριο ούτε μεθαύριο.
Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό μας, μας βοηθάει να προχωρήσουμε». Πρότεινε πάντως το ποσόν να είναι πολύ μεγαλύτερο από 150.000 ευρώ αφού απαιτούνται πολύ περισσότεροι πόροι.
Η πρόταση του δημάρχου (που έφερε ο κ. Ταρασλιάς) τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε σχεδόν ομοφώνως πλην των κ.κ. Πότσου και Τσουρούτη που ψήφισαν ‘Όχι’ –ενώ ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε να συμπληρωθεί με προτάσεις.