Ειδήσεις

H αύξηση των κλινών ΜΕΘ και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Σε αγώνα δρόμου για τη διεύρυνση της δυνατότητας του ΕΣΥ να νοσηλεύσει περιστατικά του κορωνοϊού αποδύονται το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες αρχές στη χώρα. Ηδη το υπουργείο προχωράει σε νέα επίταξη κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, στις οποίες διακομίζονται νοσηλευόμενοι ασθενείς – μη COVID περιστατικά, ώστε να «απελευθερωθούν» δυνάμεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως άλλωστε είχε γίνει και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Παράλληλα, οι 75 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό σε νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική έχουν ήδη αυξηθεί σε 107. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου υπήρχαν συνολικά 948 κλίνες εντατικής (775 στο ΕΣΥ, 32 στρατιωτικές και 141 ιδιωτικές), εκ των οποίων 364 ήταν κενές. Για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό είχαν διατεθεί 262 εκ των οποίων κενές ήταν 184.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου αφορά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε 954 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στον Οκτώβριο και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου θα προστεθούν επιπλέον 77 κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ από δωρεές και ΕΣΠΑ, στα νοσοκομεία «Σωτηρία», Κρατικό Νίκαιας και νοσοκομείο Βέροιας.

Τουλάχιστον 49 κλίνες εντατικής, εκ των οποίων 41 στην Αττική, θα προστεθούν στο ΕΣΥ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μέρος της δωρεάς 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία αναμένεται να έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Πηγές του υπουργείου Υγείας επεσήμαναν στην «Κ» ότι στον σχεδιασμό δεν προβλέπεται η μετατροπή ειδικών μονάδων –όπως καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργικές– σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Εως την Παρασκευή δεν εξεταζόταν η διακοπή των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό τα χειρουργεία ουδέποτε επέστρεψαν σε προ πανδημίας επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι στον «Ευαγγελισμό» λειτουργούν 7-8 χειρουργικά τραπέζια από τα 14. Η δε καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Συντονισμού και Ανάπτυξης ΜΕΘ Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε ότι εάν ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 στις ΜΕΘ φθάσει τους 150 (την Παρασκευή ήταν περίπου 75), τα τακτικά χειρουργεία θα σταματήσουν.

Αλλωστε, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού ασκεί ξανά πίεση στο σύστημα Υγείας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα. Τα δεδομένα από τα νοσοκομεία την προηγούμενη εβδομάδα, όταν καταγράφηκε «ρεκόρ πανδημίας» στον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό (635 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και κλίνες εντατικής COVID προχθές), είναι ανησυχητικά. Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών για τον κορωνοϊό ήταν την περασμένη Πέμπτη 40% στην Αττική και 19% στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανησυχία εξέφραζαν οι ειδικοί από το γεγονός ότι ενώ αυξάνονταν οι εισαγωγές μειώνονταν τα εξιτήρια.

Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-COVID είναι στην Αττική στο 60% –μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπου ήταν στο 70% κυρίως λόγω ανοίγματος νέων κλινών ΜΕΘ– και στη Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερά στο 30%. Αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των πιο σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, την περασμένη Παρασκευή το 31,7% ήταν ηλικίας 40-64 ετών και το 66,7% 65 ετών και άνω.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου