Με υψηλές για την εποχή πληρότητες αναμένεται να κινηθεί και ο Οκτώβριος, με βάση τα όσα αναφέρουν στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς. Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ πέρυσι τέτοιαν εποχή τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν σε διαδικασία κλεισίματος, φέτος έχουν προγραμματίσει να κατεβάσουν τα ρολά τους στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου.
Βέβαια όλα αυτά αφορούν τα resort σε ώριμους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και βέβαια το Νότιο Αιγαίο όπου και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν. Να σημειωθεί πάντως ότι μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός πόλεων που παραδοσιακά αυτήν την εποχή ήταν πολύ δυνατός, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω εκθέσεων, του Κλασσικού Μαραθωνίου κτλ.
Πάντως με «φόρα» από το Σεπτέμβριο όπου οι πληρότητες κινήθηκαν σε ποσοστά έως και 85%, καλές προοπτικές παρουσιάζει και ο Οκτώβριος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το Recovery Tracker του Ινστιτούτου Μελετών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) την εβδομάδα 27/9-3/10 έχουν προγραμματιστεί 615.133 θέσεις σε αεροπορικές πτήσεις, με πτώση, μόλις 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για το 7ήμερο 4/10-10/10 οι θέσεις είναι στο επίπεδο των 550.071 με πτώση σο 10% περίπου σε σχέση με την εβδομάδα που προηγείται ενώ τέλος την εβδομάδα 11/10 – 17/10 οι προγραμματισμένες θέσεις είναι 516.063 με πτώση 6,3%.
Τούτων δοθέντων και με δεδομένα τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που δείχνουν για τον Αύγουστο μια εκτίναξη που φτάνει το 36% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται αισιοδοξία για τα τουριστικά έσοδα. Με βάση τις αναφορές του οικονομικού επιτελείου ο στόχος για το 50% των εισπράξεων του 2019, δηλαδή τα 9 δισ ευρώ, πρέπει να θεωρείται απόλυτα εφικτός. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του Ομίλου IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης που έχει δώσει πρόβλεψη στα 12 δισεκ. ευρώ για φέτος.
Σε σχέση με τις εθνικότητες οι Γερμανοί, Βρετανοί είναι οι βασικοί πελάτες αυτήν την περίοδο. Την εβδομάδα που τρέχει με βάση πάντα το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ από Γερμανία έχουν προγραμματιστεί 161.118 θέσεις, από Γαλλία 139.125 και από Ιταλία 42.177. Ανάλογα είναι και τα νούμερα για τις επόμενες εβδομάδες με τις θέσεις από Γερμανία και Γαλλία να είναι άνω του 50% των συνολικών.
Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος του silver tourism, δηλαδή του τουρισμού 3ης ηλικίας. Μια ματιά στα μεγάλα θέρετρα της χώρας αρκεί για να δει κανείς ότι άτομα από την ηλικία των 60 και άνω έχουν κατακλύσει καταλύματα και ξενοδοχεία.
Άλλωστε η περίοδος αυτή ενδείκνυται για το εν λόγω τμήμα πληθυσμού, που αναζητά ηρεμία αλλά και εναλλακτικούς δρόμους εμπειρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας», την περασμένη Πέμπτη 23/9 στην Ξάνθη, η Δρ. Παναγιώτα, Διονυσοπούλου Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού η ανάπτυξη ο τουρισμός τρίτης ηλικίας με αιχμή και τον οικοτουρισμό αποτελεί μια από τις στρατηγικές επιλογές του νέου μοντέλου ανάπτυξης για τον κλάδο.
«Οι οικοτουρίστες έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, διαμένουν 10 με 12 μέρες. Έτσι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ομάδες στόχος» τόνισε αναφερόμενη στη δυναμική του οικοτουρισμού.
Tα δύσκολα είναι μπροστά μας
Πάντως ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας με αφορμή το Τριμηνιαίο Δελτίο με τίτλο “Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις” (Τεύχος 16). που δημοσιοποίησε, ανέφερε ότι χρειάζεται να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε και τις οικονομικές εξελίξεις που μπορεί να προέλθουν από τη συνέχιση της πανδημίας και μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, καθώς θα έχουμε επιστροφή σε κλειστούς χώρους». Βέβαια προσέθεσε ότι «η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σημαντικά με ισχυρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό τον Ιούνιο. Η εξέλιξη των βασικών δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχισθεί η θετική αυτή πορεία».
Με αφορμή, πάντως, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος, αφού υποσημειώνει την καλή πορεία της σεζόν, επισημαίνει τα σημεία που θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή.
«Ο ελληνικός τουρισμός κατά τη φετινή χρονιά επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην οικονομία και συμβάλλοντας στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ.
Οι λόγοι αυτής της αξιοσημείωτης αντοχής, είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ότι ο τουριστικός τομέας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα και επαγγελματισμό, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ο δεύτερος λόγος, είναι οι άμεσες παρεμβάσεις της Πολιτείας και ο τρίτος και ιδιαίτερα σημαντικός, είναι το ισχυρό brand της χώρας» ανέφερε ο κ. Ρέτσος και προσέθεσε:
«Όμως, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι τεράστιες. Τα χρόνια που οι αφίξεις ήταν ο μόνος δείκτης επιτυχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για να διατηρηθεί το brand του ελληνικού τουρισμού ισχυρό και η ανταγωνιστικότητά του ψηλά, θα πρέπει ο επισκέπτης να γυρίζει στην πατρίδα του ικανοποιημένος. Και για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, απαιτεί γενναίες κινήσεις και αποφάσεις, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο που αρχικά θα θεωρηθεί ότι έχουν κόστος, είναι εκείνες όμως που θα προστατεύσουν τη μελλοντική ποιότητα του προϊόντος.
Είναι σίγουρο ότι κάθε επένδυση στον τουρισμό, επιστρέφει στην ελληνική οικονομία πολλαπλάσια και η ανταπόδοση μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Αυτή η νέα κατεύθυνση, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, κοινωνική συνοχή, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, διαφύλαξη του μέτρου και της ισορροπίας. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα» τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr