Ειδήσεις

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Συζητήσαμε τις γνωστές δυσκολίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν το σημαντικό θέμα του Αιγαίου, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στα τοπικά ΜΜΕ μετά την προσευχή της Παρασκευής, χωρίς όμως να μπουν σε πολλές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη hurriyet όταν ρωτήθηκε για τα θέματα της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν απάντησε ότι προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα έχουν ανατεθεί στο σύμβουλό του επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Τσαγατάι Κιλίτς και την Ελληνίδα ομόλογό του, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση και συζήτηση στις αρχές του 2025.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, όσο και σε κάποια γνωστά ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει τις διαφορές στο τραπέζι για επίλυση. Και συνέχισε:

«Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στις αρχές του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, ο πρέσβης μου κ. Τσαγατάι, συνεχίζει εκ μέρους μου τις συνομιλίες του με την ομόλογό του και, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του με την ομόλογό του, πιθανότατα θα συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους. Και σε αυτή τη συνάντηση, θα θέσουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι».

Προηγουμένως, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άσκησε κριτική στην υφιστάμενη δομή του διεθνούς οργανισμού και τη συμπεριφορά των νυν μόνιμων μελών του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη και 15 προσωρινά μέλη (σ.σ. τα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι δέκα). Όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις λέξεις που θα βγουν από τα χείλη αυτών των μονίμων μελών. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν καμία επιρροή εδώ. Αυτά τα πέντε μέλη σχεδόν βρίσκονται στη θέση να κυβερνούν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, μέλη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, εμείς και η Γερμανία κ.λπ. αν και προσπαθούν να γίνουν μόνιμα μέλη, δεν μπορούν να έχουν καμία επιρροή επειδή επί του παρόντος δεν είναι μόνιμα μέλη.

Ως Τουρκία, προσπαθούμε τώρα να γίνουμε μόνιμο μέλος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα αποτέλεσμα. Τα μόνιμα μέλη επίσης δεν σκοπεύουν να μας κάνουν μόνιμο μέλος. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν τίποτα να κάνουν σε αυτό το σημείο».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου