Σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενος για πλαστογραφία με την μορφή της κατάρτισης πλαστού εγγράφου κατ’ εξακολούθηση παραπέμφθηκε με κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, που θα εξεταστεί μετά από αναβολή την 18η Νοεμβρίου 2025 υπάλληλος του Κτηματολογίου Ρόδου.
Κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία σε ένα σκέλος της ως άνω πράξης είναι μια κάτοικος Κοσκινού.
Εις βάρος του υπαλλήλου εκκρεμεί και έλεγχος από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Εφετείου Δωδεκανήσου, ενώ τελεί σε αργία από τα καθήκοντά του.
Η έρευνα κινήθηκε κατόπιν αναφοράς του διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την 14η Μαρτίου 2023 υποβλήθηκε στο Κτηματολόγιο Ρόδου έγγραφο από γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μεγάλη τουριστική επένδυση στο νησί για την ενοποίηση κτηματολογικών μερίδων σε κτηματομερίδες που έχει αγοράσει στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Στις 3 αιτήσεις που υπέβαλε επισυνάφθηκαν απλά έγχρωμα αντίγραφα των μερίδων, ως είθισται πλην όμως αρμοδίως διαπιστώθηκε ότι ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής τους έφεραν σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της υπηρεσίας και του διευθυντή παρότι δεν τα είχαν δεί και δεν τα είχαν ελέγξει.
Την ευθύνη ανέλαβε έτερος υπάλληλος που πλέον ελέγχεται, ενώ οι πράξεις δεν έχουν εισέτι διαταχθεί από τον Δικαστή του κτηματολογίου Ρόδου σύμφωνα με την προβλεπόμενη στα άρθρα 53 και 54 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου διαδικασία και δεν έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κτηματολογικά βιβλία.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι τα πάγια δικαιώματα για τα φερόμενα ως εκδοθέντα από το Κτηματολόγιο 12 πιστοποιητικά ιδιοκτησίας καταβλήθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο της κατάθεσής τους, ενώ η απόδειξη καταβολής φέρεται να αφορά σε άλλα 16 ακίνητα τα οποία δεν είχαν πέσει στην αντίληψη του διευθυντή ο οποίος και δεν τα χρέωσε.
Τονίζεται πάντως πως από τον έλεγχο προέκυψε ότι τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας δεν παρουσιάζουν καμία εκκρεμότητα προς καταχώρηση.
Ο ελεγχόμενος υπάλληλος έχει καταστήσει σαφές πως υποβλήθηκαν οι αιτήσεις νομότυπα και επειδή του τονίστηκε ότι τυχόν καθυστέρηση θα έθετε σε κίνδυνο την επένδυση στον τόπο διαμονής του επέλεξε να προχωρήσει μόνος του άμεσα την διαδικασία χάριν της επενδύσεως και της αναπτύξεως του νησιού.
Από τον έλεγχό του είχε προκύψει εξάλλου ότι δεν υπήρχαν ακαταχώρητες πράξεις, θέμα δηλαδή κλονισμού της δημόσιας πίστης και προέβη στην έκδοση των πιστοποιητικών για να εξυπηρετήσει το κατεπείγον της κατάστασης.
Ζήτησε εξάλλου συγγνώμη διότι εξέθεσε τον διευθυντή και τους συναδέλφους του στην υπηρεσία προσθέτοντας ότι ούτε το Δημόσιο ζημιώθηκε, ούτε αλλοιώθηκαν εγγραφές.
Επεσήμανε εξάλλου ότι, ούτε εκείνος ούτε τρίτος από την ενέργειά του προσπόρισαν οικονομικό όφελος και ότι η ενέργειά του έλαβε χώρα με ελαφρότητα και την πεποίθηση ότι εξυπηρετεί μία κατάσταση για να βοηθήσει τον τόπο του, χωρίς άμεσο ή έμμεσο συμφέρον, λανθασμένα όπως αποδείχθηκε στην πορεία, πράξη για την οποία μετανιώνει τώρα που αντιλήφθηκε αυτήν στην πραγματική της διάσταση.
Πέραν όμως των ανωτέρω ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να εξέδωσε πιστοποιητικό ιδιοκτησίας σε ακίνητο μιας ημεδαπής στα Κοσκινού που ήταν πλαστό καθώς έφερε απομίμηση της υπογραφής του διευθυντή του Κτηματολογίου.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ. Βασίλης Καβουριού και Νατάσα Χριστοδούλου.