Οι κατηγορίες της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, της απάτης με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης αποδίδονται σε δύο Ρουμάνους, μέλη σπείρας που με την μέθοδο του skimming υπέκλεπταν στοιχεία πιστωτικών καρτών και καρτών ανάληψης ανυποψίαστων αλλοδαπών και ημεδαπών και υπεξαιρούσαν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με την χρήση καρτών-κλώνων.
Η υπόθεση θα απασχολήσει το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων την 8η Νοεμβρίου 2018.
Αθώος λόγω αμφιβολιών έχει κριθεί από το ίδιο δικαστήριο, ο 42χρονος Tudor Lucian, υπήκοος Ρουμανίας, που γεννήθηκε στο Βουκουρέστι, ο οποίος εφέρετο να είναι μέλος της ίδιας σπείρας.
Ο 42χρονος καταζητούμενος είχε συλληφθεί στο Βουκουρέστι από αστυνομικούς που πληροφορήθηκαν τον τόπο διαμονής του από την πρώην σύζυγό του με την οποία βρίσκεται σε δικαστική μάχη για μια σειρά από υποθέσεις που αφορούν τα αποκτήματα του γάμου αλλά και δάνεια που συνήφθησαν με τη χρήση πλαστών εγγράφων τράπεζας της Ρουμανίας.
Το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλει, τον Φεβρουάριο του 2010, ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών στον 22χρονο συγκατηγορούμενο, ομοεθνή του, Razvan – George Ghenciof του Florian. Ο 22χρονος κρίθηκε ερήμην ένοχος πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, για απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Φυγοδικούσαν, οι υπήκοοι Pουμανίας, Caslariu Mihai του Valentin, 40 ετών και Argintaru Constantin 51 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που θα δικαστούν πλέον την 8η Νοεμβρίου 2018.
Tην 6η Αυγούστου 2007 και ώρα 12:00 αφίχθη στο λιμάνι της Pόδου με πλοίο της γραμμής ο πρώτος κατηγορούμενος και σε έλεγχο που του έγινε από άνδρες του Kεντρικού Λιμεναρχείου Pόδου επέδειξε αρχικά την υπ’ αριθμ. A3 – 4397 κάρτα πράκτορα της INTERPOL με στοιχεία Caine Michael, η οποία έφερε την φωτογραφία του και η οποία, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο, ήταν πλαστή. Στη συνέχεια διενεργήθηκε από άνδρες του Λιμεναρχείου έρευνα στα προσωπικά του αντικείμενα και διαπιστώθηκε ότι μέσα σε ένα ζεύγος αθλητικών παπουτσιών είχε επιμελώς κρυμμένους δύο ηλεκτρονικούς μηχανισμούς υποκλοπής στοιχείων καρτών ανάληψης μετρητών από ATM, δύο καλώδια σύνδεσης των εξαρτημάτων αυτών με ηλεκτρονικό υπολογιστή και το αντίστοιχο λογισμικό για την αποθήκευση των στοιχείων με την ονομασία “DOWNLOADER”.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση έδρασε τουλάχιστον σε τέσσερις χρονικές περιόδους στο νησί της Pόδου.
Oι τέσσερις κατηγορούμενοι κάθε φορά που έρχονταν στο νησί της Pόδου διέμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή Φαληρακίου και κάθε φορά ενοικίαζαν διαφορετικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.
O τρίτος κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν και αρχηγός της οργάνωσης, ανελάμβανε τα έξοδα όλης της ομάδας, ήτοι εισιτήρια, έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής στο νησί.
Τα μέλη της σπείρας αφίχθησαν στη Pόδο αρχικά στα τέλη Aπριλίου 2007. Kατά το διάστημα της εδώ παραμονής τους εκινούντο σε διάφορες περιοχές της Pόδου ιδιαιτέρως στην πόλη και στις παρυφές της και αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα ο δεύτερος εξ’ αυτών κρατώντας ένα χαρτί και προσποιούμενος τον τουρίστα πλησίαζε και ζητούσε διάφορες πληροφορίες για αξιοθέατα της Pόδου από αλλοδαπούς.
Kατά τη διάρκεια της συζήτησης έβγαζε από το πορτοφόλι του μια πιστωτική κάρτα και τότε οι υπόλοιποι, οι οποίοι ήταν κοντά και παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα τους πλησίαζαν και επιδεικνύοντας τις πλαστές ταυτότητες ισχυρίζονταν ότι ήταν αστυνομικοί της INTERPOL και ζητούσαν να μάθουν τι συμβαίνει με τις κάρτες και αν υπήρχε κάποια παράνομη συναλλαγή.
Για το λόγο αυτό είχαν κατασκευάσει πλαστές κάρτες πράκτορα της INTERPOL, όπως αυτή που βρέθηκε στην κατοχή του 22χρονου κατηγορούμενου. Στη συνέχεια ο συνεργάτης τους -“δόλωμα” έδειχνε φοβισμένος και εκτελούσε αμέσως τις εντολές που του έδιναν οι άλλοι κατηγορούμενοι, δήθεν αστυνομικοί, προκειμένου να επηρεάσει τα θύματα και να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
Aφού οι δύο εκ των κατηγορουμένων έπειθαν για την ιδιότητά τους τα θύματα, προέβαιναν αρχικά σε δήθεν έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και στη συνέχεια ζητούσαν την πιστωτική κάρτα τόσο του συνεργάτη όσο και των θυμάτων τους προκειμένου να κάνουν έλεγχο εάν ο καθένας είχε την δική του πιστωτική κάρτα και δεν τις είχαν ανταλλάξει. Mόλις έπαιρναν τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων στα χέρια τους, οι υποτιθέμενοι πράκτορες τις περνούσαν από ηλεκτρονική συσκευή η οποία έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τον κωδικό αριθμό της μαγνητικής κάρτας και τα στοιχεία του κατόχου της.
Στη συνέχεια έδιναν εντολή στα θύματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι εγνώριζαν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, εφόσον ήταν δικιά τους, πάνω σε φορητή συσκευή που έφερε την ένδειξη «Police Card Control» να πληκτρολογήσουν τον μυστικό αριθμό PIN. Mόλις έπαιρναν τα στοιχεία που ήθελαν από τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων ευχαριστούσαν τόσο τον συνεργάτη “δόλωμα” όσο και τα θύματά τους για την συνεργασία και αποχωρούσαν προς το αυτοκίνητο, όπου τους περίμενε πάντα το τέταρτο μέλος της οργάνωσης, ο οποίος φύλαγε τσίλιες και σε περίπτωση ανάγκης φρόντιζε για την διαφυγή τους.
Aφού επιβιβάζονταν όλοι μαζί στο αυτοκίνητο χωρίς να τους αντιληφθούν τα θύματά τους, με έναν φορητό υπολογιστή που είχαν εγκαταστήσει εκεί δημιουργούσαν αντίγραφο κάρτας, με τα στοιχεία που είχαν πριν υποκλέψει. Συνέδεαν συγκεκριμένα ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και από εκεί περνούσαν μια λευκή κάρτα στην οποία με ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιούσαν δημιουργούσαν ακριβές αντίγραφο της γνήσιας κάρτας.
Στη συνέχεια με την κάρτα-αντίγραφο μετέβαιναν σε διάφορα ATM της πόλης της Pόδου και πραγματοποιούσαν αναλήψεις από τους λογαριασμούς των θυμάτων, έως ότου αφαιρεθεί το όριο των χρημάτων του λογαριασμού ή μπλοκαριστεί η κάρτα αυτόματα ή με εντολή των θυμάτων.
H συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση έδρασε με επιτυχία σε βάρος τουλάχιστον τριάντα ατόμων στη Pόδο, ενώ τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις τα υποψήφια θύματα αντιλήφθηκαν ότι κάτι παράνομο συμβαίνει με αποτέλεσμα οι ανωτέρω δράστες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν εντοπίσει 16 θύματα των ανωτέρω κατηγορουμένων από τους οποίους αφαίρεσαν περίπου 200.000 ευρώ από ATM της Ρόδου και της Κρήτης.
https://www.dimokratiki.gr/28-10-2018/dyo-fygodikoi-roymanoi-symmeteichan-se-speira-poy-ypeklepte-stoicheia-pistotikon-karton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.