Της Νεκταρίας Μπίλλη
Ο ιστορικός των ιστορικών, ο Θουκυδίδης, επισημαίνει: « αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ιστορ. Α 21), αναφερόμενος στην παραδοχή της έτοιμης, της κατασκευασμένης και εύπεπτης αλήθειας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο της σκόπιμης και ηθελημένης παρασιώπησης της αλήθειας. Η άκριτη και αβίαστη υιοθέτηση λοιπόν σε ότι αληθοφανές και λογικοφανές σερβίρεται χωρίς τη στοιχειώδη ανάλυση και εμβάθυνση, ενέχει κινδύνους και πολλές φορές οδηγεί σε ατραπούς.
Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εν Ελλάδι δημιουργούν ένα κωμικοτραγικό κλίμα, ένα κλίμα που δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα για το αν πρέπει να γελάσεις ή να βάλεις τα κλάματα. Κάτι σαν κλαυσίγελως. Τα όσα συμβαινόμενα διαδραματίζονται τελευταία δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Δεν ματάγινε ποτέ στην πολιτική ιστορία να κατατίθενται δύο προσχέδια προϋπολογισμού, ούτε προϋπολογισμός με αστερίσκους και υποσημειώσεις. Δεν ματάγινε σε Υπουργικό Συμβούλιο κορυφαίοι υπουργοί να αλληλοκατηγορούνται για ένοχη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων, υπουργός να υπαινίσσεται χρηματισμούς και όλα αυτά ενώπιον του Πρωθυπουργού. Δεν έχει ματαγίνει σας λέω να εκφράζονται ταυτόχρονα και προς τα έξω δύο διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα όπως αυτό των Σκοπίων και ταυτόχρονα να προτείνονται προτάσεις σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις διαχρονικές, διακηρυγμένες και ισχύουσες. Και ο νοών νοείτο. Τώρα αν τα όσα καταγγελλόμενα έχουν υπόσταση ή έγκεινται σε θεωρίες συνομωσίας, από τη στιγμή που έχουν τεθεί ως επίσημες καταγγελίες η Δικαιοσύνη είναι αυτή και οφείλει να το διαλευκάνει και ορθώς έπραξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση που προσέφυγε στον Άρειο Πάγο.
Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι αναταράξεις έχουν ήδη αρχίσει. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι αυτές θα ξεκινούσαν εκ των ενόντων και εξ οικείων. Το να προβλέψεις το χρόνο τον εκλογών στην παρούσα φάση θεωρώ ότι είναι αδόκιμο. Αδόκιμο επίσης είναι το να υιοθετεί κανείς ότι του σερβίρεται ζεστό και λαχταριστό στο πιάτο και το θεωρεί και εύπεπτο. Επιβάλλεται τις περισσότερες φορές η περαιτέρω ανάλυση για μην πέφτει από τα σύννεφα. Κοινή γραμμή της κυβέρνησης και διαβεβαίωση είναι η μη περικοπή των συντάξεων και διαβεβαιώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μειωθεί η προσωπική διαφορά από τον Ιανουάριο του 2019 κάτι που έχει ψηφιστεί προσέξτε…. δύο φορές και δη από αυτήν την κυβέρνηση, και διατείνονται ότι δεν θα πάνε σε εκλογές με μειωμένες τις συντάξεις.
Άλλαι με αι βουλαί κυβέρνησης άλλα δε Ρέγνκλινγκ κελεύει. Έρχεται λοιπόν ο επικεφαλής του ΕΣΜ και κύριος δανειστής της χώρας που εν ολίγοις μέσα στα εάν και εφόσον βγαίνουν τα νούμερα του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας αναβολής πιθανόν και μερικής μείωσης για κάποιες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συνταξιούχοι τον Ιανουάριο θα δουν επιπρόσθετη μείωση των συντάξεων τους και οι υπόλοιποι θα περιμένουν στωικά να έλθει και η δική τους η σειρά. Και αν ο μη γένοιτο δεν πιάνονται οι στόχοι ενδέχεται να ακολουθήσει και άλλη μείωση, φτάνοντας το 2020 που θα ακολουθήσει και η μείωση του αφορολόγητου και γαία πυρί μειχθήτω. Εκρηκτικός συνδυασμός περικοπών που οδηγεί το μηνιαίο εισόδημα στα τάρταρα. Δεν κινδυνολογούμε και απευχόμαστε να συμβούν αλλά σχολιάζουμε επί πραγματικών και από την Βουλή ψηφισμένων δεδομένων.
Το κλίμα σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της χώρας μας είναι νεφελώδες και το βαρομετρικό χαμηλό. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στις μεταναστευτικές ροές και οι άθλιες εικόνες των προσφυγικών δομών που βαίνουν επί τα χείρω εκθέτουν διεθνώς την εικόνα της χώρας μας. Ή άθλια εικόνα των Πανεπιστημίων που από χώροι διακίνησης ιδεών μετασχηματίζονται σε χώρους διακίνησης ναρκωτικών και χώρους όπου καταλαμβάνονται κάθε τόσο από συλλογικότητες όπου δρουν ανεξέλεγκτα δίνουν την εικόνα μιας χώρας που όλα βρίσκονται στον αυτόματο. Όταν ο κ. Μπαμπινιώτης ζητάει δημοσίως να μπει προσωρινά λουκέτο Πανεπιστήμια αντιλαμβάνεται κανείς την κατάσταση που επικρατεί και πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.