Τοπικές Ειδήσεις

«Επί τάπητος» τα προβλήματα των εργαζομένων σε Ρόδο και Κρήτη

Με σημείο αιχμής τα προβλήματα των εργαζομένων τόσο στην Ρόδο όσο και στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε χτες κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων τους, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Νοσοκομείου Ρόδου, στις 9 Νοεμβρίου 2022.
Μιλώντας ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, υπογράμμισε τα εξής: «Φιλοξενούμε τους συναδέλφους από την Κρήτη –ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς και αντιστοίχως του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης, οι οποίοι εκπροσωπούν και τα άλλα Εργατικά Κέντρα (Λασιθίου και Ρεθύμνου). Στο πλαίσιο τις συνεργασίας που έχουμε εδώ και χρόνια, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα, ώστε να βρούμε λύσεις από κοινού. Το γενικό πλαίσιο των διεκδικήσεών μας, δεν είναι άλλο από την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την επαναφορά του σε πεντάμηνη βάση και άνω (ανάλογα με τον αριθμό ενσήμων), την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και την υποχρεωτικότητα της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ειδικά στην Ρόδο) αλλά και την ανάδειξη του τεράστιου προβλήματος με τις ελλείψεις στις υποδομές Υγείας».
Ο πρόεδρος του ΕΚ Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς τόνισε τα εξής: «Γι άλλη μια φορά, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν λύσεις, εκεί που απουσιάζει πολλές φορές η Πολιτεία. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα ειδικά στον χώρο του Τουρισμού, είναι κοινά κι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε όλοι φέτος (αλλά θα το έχουμε και στην επόμενη σεζόν) είναι η έλλειψη εργαζομένων. Δυστυχώς, οι προσπάθειες που γίνονται δεν αφορούν Έλληνες, αλλά αλλοδαπούς και μάλιστα οικονομικούς μετανάστες. Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για Έλληνες εργαζόμενους. Έλληνες που βρίσκονται σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας όπως η Δυτική Μακεδονία, η Βόρεια και Κεντρική Μακεδονία, όπου κυριολεκτικά ‘μαστίζονται’ από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εμείς ζητάμε στις συγκεκριμένες περιοχές, να ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στον χώρο του Τουρισμού και αργότερα, να έρθουν να στελεχώσουν την εποχική εργασία στα νησιά αφού και στην επόμενη σεζόν, προβλέπεται τεράστια έλλειψη. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, με στήριξη στην μετακίνηση και διαμονή ώστε οι Έλληνες που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, να έρθουν και να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Παράλληλα, στηρίζουμε τις βασικές διεκδικήσεις όπως η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και η υποχρεωτικότητα της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όλα αυτά, θα τα θέσουμε και στον ίδιο τον υπουργό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννη Μανωλικάκη, που ανέφερε τα εξής: «Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχοληθεί στην εποχική εργασία. Φέτος, αυτό που βιώσαμε σε πολλές τουριστικές περιοχές, ήταν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Εξαντλητικά ωράρια, υπερωρίες, πολλές φορές χωρίς ρεπό. Γι αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να δώσουμε την ευκαιρία σε μακροχρόνια ανέργους και κυρίως Έλληνες, να έρθουν να εργαστούν. Χρειάζεται όμως κρατική στήριξη, να επιδοτηθούν και να τους στηρίξουν ώστε να απασχοληθούν στις εποχικές και τουριστικές επιχειρήσεις που ζητούν πάρα πολύ προσωπικό. Τόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις, όσο τα ξενοδοχεία και η εστίαση, έχουν ανάγκη από προσωπικό».
Αυτό που επισημάνθηκε, είναι ότι παρά το γεγονός πως καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, ο Νόμος στηρίζει την επιδοματική πολιτική προς τους πρόσφυγες και μετανάστες (από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές) ενώ δεν δίνει ανάλογα κίνητρα στους Έλληνες που είναι άνεργοι (!)
Πάντως, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης όπως ειπώθηκε, είναι σε συνεννόηση με τον τοπικό περιφερειάρχη αλλά και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας λίστες για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν.
«Στοχεύουμε να φτάσουμε στον αρμόδιο υπουργό και να του ζητήσουμε να νομοθετήσει ώστε να στηρίξει την μετακίνηση και διαμονή των εργαζομένων. Να λάβουμε υπόψη μας, ότι στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες με συνέπεια να μην υπάρχουν εξωτερικά επαγγέλματα –ούτε στον πρωτογενή τομέα, ούτε στην οικοδομή- ενώ λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ευκαιρία να έρθουν στα δικά μας μέρη. Αυτό θα βοηθήσει και τον κλάδο του τουρισμού. Επίσης, τα μεροκάματα στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ καλά, λόγω ζήτησης. Κυμαίνονται από 40 έως 65 ευρώ ενώ περιοχές όπως η Καστοριά καταγράφουν ανεργία έως και 50% (!) Εννοείται ότι θα χρειαστούν και χέρια οικονομικών μεταναστών, αλλά αφού εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους Έλληνες που μπορούμε να βρούμε χιλιάδες και όχι μόνον εκατοντάδες (μιλάμε για μαζική μεταφορά)….», είπε ο κ. Βοργιάς.
Πολύ σοβαρή παράμετρος και μάλιστα με κοινωνικές διαστάσεις, είναι η μικρή ηλικία των εργαζομένων που λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, οι εργοδότες αναγκάστηκαν να προσλάβουν…. ανηλίκους έως και 16 ετών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη, φέτος στην Ρόδο καταγράφηκαν και πολύ άσχημες περιπτώσεις με αλλοδαπούς που είτε ήταν εντελώς παράνομοι (με άλλες ταυτότητες και στοιχεία) είτε με ανηλίκους που στελέχωσαν το 20% επιχειρήσεων –σε κάποιες περιπτώσεις.
«Εμφανίσθηκαν ‘δουλεμπορικά’ γραφεία που λυμαίνονταν την ανάγκη σε προσωπικό. Αυτό πρέπει να το κοιτάξει και η Επιθεώρηση Εργασίας, που δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά εργασίας. Δεν μπορεί να διαφημίζουμε την Ρόδο και να έρχονται οι επισκέπτες μας και να βλέπουν προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο και δεν προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες…» όπως ανέφερε.
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Τέλος, ο γραμματέας του ΕΚΡ κ. Γιώργος Φραντζολάκης, ενημέρωσε σχετικά με την πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 9 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11 το πρωί, απευθύνοντας προσκλητήριο στους Ροδίτες να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα γίνει στον προαύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου θέλοντας να αναδειχθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και τα προβλήματα στις δομές Υγείας, που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.
«Το Νοσοκομείο μας, απαξιώνεται συστηματικά. Παρά τις προσπάθειες, μετά την πρωτοβουλία του ΕΚΡ δεν έχει προχωρήσει τίποτε μέχρι τώρα. Εμείς, εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια και να μας πουν γιατί δεν προχωρούν οι προσλήψεις και γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα…» τόνισε ο κ. Εγγλέζος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου