Ειδήσεις

Δ. Γάκης: “Κοινωνικό ‘all inclusive’ στον τουρισμό”

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2015, αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις ενός ακόμα μνημονιακού προϋπολογισμού στην κοινωνία και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας στη νησιωτική χώρα.

Ο Δημήτρης Γάκης στην τοποθέτησή του, ζήτησε ενημέρωση της Βουλής για τις δεσμεύσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης της κυβέρνησης με την τρόϊκα στο Παρίσι. «Ποιές είναι οι τελευταίες υποδείξεις της τρόϊκας προς την αδύναμη και άβουλη κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει την επόμενη διαταγή για την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών και αντικοινωνικών μέτρων;» ρώτησε ο βουλευτής.

«Σήμερα, έχουμε μαζί μας τους δύο υπουργούς που μετείχαν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στο Παρίσι και θα είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ελληνική Βουλή και μέσα από αυτή και ο ελληνικός λαός για το τι συζητήθηκαν, τι δεσμεύτηκαν και ποια είναι τα κρίσιμα θέματα τα οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα», είπε.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται μέσα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

«Η εφαρμογή του στο σημερινό πλαίσιο, με τα ήδη οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας θα αποβεί καταστροφική στους νέους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους και τους εργαζομένους. Το μόνο που καταφέρνατε με τις μικροοικονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, είναι να αποδεικνύεται το αδιέξοδο της πολιτικής σας. Χωρίς Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την αποτυχία του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων, καταδεικνύεται καταφανώς το λάθος μοντέλο ανάπτυξης που επιλέξατε. Είναι σουρεαλιστική η εκτίμηση ότι τεράστια πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ ή 5,54 δισ. € για το 2015 θα συνοδεύονται από ρυθμούς ανάπτυξης 2,9%», τόνισε.

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στα ειδικά προβλήματα της νησιωτικής χώρας. Ζήτησε ουσιαστική δέσμευση για την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης με πόρους, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να συμβάλουν στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στα μικρά ακριτικά νησιά.

Σημείωσε την επιπλέον μείωση των δαπανών κατά 11%για την υγεία. «Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής στη νησιωτική χώρα που με πίστη εφαρμόζετε, είναι καθημερινή πραγματικότητα για τους νησιώτες», είπε. Στα νησιά, με τις αυξημένες ανάγκες κατά την θερινή περίοδο, αυτό που χρειάζεται δεν είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία με υποδομές του δημόσιου, αλλά επιπλέον χρηματοδότηση με τις επιπλέον υπηρεσίες που έχει αναλάβει το δημόσιο σύστημα υγείας», πρότεινε.

Για τη μείωση των επιδοτήσεων στην ακτοπλοΐα και την έλλειψη κρατικού σχεδιασμού στις συγκοινωνίες στο αρχιπέλαγος, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως την πρόσφατη περιπέτεια των κατοίκων της Καρπάθου και της Κάσου, που ζουν με την αγωνία, αν τα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν.

Η αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης για ανάπτυξη παρουσιάζεται και μέσα από την αναποτελεσματικότητα των ιδιωτικοποιήσεων. Τα φιλόδοξα πλάνα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. «Δεν πείθετε με την πολιτική σας», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. «Η εκποίηση δημόσιας υποδομής με πρωτεύοντα οικονομικό ρόλο στον τουρισμό, στο εμπόριο και στην τοπική οικονομία αποτελεί αρνητική εξέλιξη στις νησιωτικές κοινωνίες. Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών αερολιμένων συνιστά ιδεολογική νεοφιλελεύθερη εμμονή και όχι αναπτυξιακή ανάγκη», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή τους στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στο σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας στη Δωδεκάνησο. Στον τουρισμό. Μίλησε για την καθαρά επικοινωνιακή τακτική του περίφημου success story των αριθμών και τεκμηρίωσε την πραγματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της συγκυβέρνησης στον κλάδο. «Θα ήταν οπωσδήποτε θετικές οι εξελίξεις, αν αναφερόμασταν στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη όσων επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους που για φέτος παραμένει κολλημένη στα 605 ευρώ κατά άτομο, ενώ δέκα χρόνια πριν ήταν στα 750. Αν τα έσοδα από τις κρουαζιέρες ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες των λιμανιών μας και όχι στην χωρίς ουσία τυπική της κυβέρνησης σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού που υποβαθμίζει τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της Δωδεκανήσου κυρίως.

Το σημαντικότερο, αν η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν προς όφελος των εργαζομένων στον τουρισμό και προς όφελος της κοινωνίας. Εδώ οι αριθμοί δεν ευημερούν. Στην Ρόδο και στην Κω αυξάνονται οι αφίξεις, μειώνονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον τουρισμό και αυξάνεται η ανασφάλιστη εργασία. Δεν υπάρχει διαδικασία προστασίας και εφαρμογής του περίφημου 17% της απασχόλησης των περίφημων σπουδαστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν ελέγξατε τα μεγάλα σκάνδαλα με την ενοικίαση των ιδιωτικών βιλών που υπάρχουν στα νησιά μας. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα μνημονιακά πρότυπα και το υποβαθμισμένο εποχικό επίδομα ανεργίας χορηγείται σε τμήμα εργαζομένων στον τουρισμό.

Στρατηγικό σχέδιο δεν σημαίνει ότι χαραμίζουμε τον φυσικό μας πλούτο σε μονοκαλλιέργειες – στηρίζοντας τον αντιαναπτυξιακό θεσμό των all inclusive. Σημαίνει για την νησιωτική χώρα- και αυτό είναι θέμα ειδικά του τουρισμού- δημιουργία εργαλείων και την διάθεση πόρων που θα δώσουν δυναμική στο νησιωτικό brand name. Για να σπάσει η γεωγραφική απομόνωση πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικές που να οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και πραγματική κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Για παράδειγμα, προτείνουμε μια μικρή ενίσχυση για τουριστικές επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το περίφημο κοινωνικό all inclusive, δηλαδή συμβάσεις κάλυψης της διατροφής που σήμερα γίνεται από τα ξενοδοχεία, από επιχειρήσεις της αγοράς της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να «ζουν» πραγματικά την πατρίδα μας, να κυκλοφορούν στους δρόμους, να βλέπουν και να αισθάνονται τον πολιτισμό μας.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να εκφράζει αναπτυξιακές πολιτικές. Δεν είναι παιχνίδια αριθμών, αλλά περιγράφει πολιτικές που καθορίζουν κοινωνικές συμπεριφορές. Ήλθε η ώρα να αναζητήσουμε λύσεις εξόδου και προοπτικές πέρα από τα μνημόνια και πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό. Ήρθε ο καιρός να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου