Να σταματήσουν τα «παζάρια» για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Γιάννης Πάππου.
Με αφορμή το γεγονός ότι το θέμα παραμένει ανοικτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κάλεσε τους βουλευτές του νομού να αγωνιστούν για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος.
«Όλοι οι Δωδεκανήσιοι έχουμε την πεποίθηση πως εκπροσωπούμαστε από πραγματικούς πατριώτες βουλευτές. Για όσο διάστημα εκτελούν τα καθήκοντά τους ευσυνείδητα και για το καλό του τόπου, θεωρούμε πως δεν θα χαθεί η μάχη για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα βάλει ταφόπλακα στην τοπική οικονομία. Θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα και στην καθημερινότητα των κατοίκων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Σε ερώτηση αν επίκειται κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε:
«Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι για παζάρι. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Δεν ξέρουμε ποιοί θέλουν να πουλήσουν τι και πόσο ακριβά».
Σχετικά με την αντίδραση του ΕΒΕΔ, σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε:
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μπορεί να κάνει κάτι. Παίζει σημαντικό ρόλο το να προλαμβάνει κανείς κάτι παρά να θεραπεύει. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όπως πρέπει και όχι ελαφρά τη καρδία, να αφήνουμε κεκτημένα ετών να χαθούν μέσα σε μια νύχτα. Πολλοί έχουν αναφέρει πως το ειδικό καθεστώς έχει θεσμοθετηθεί για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση τα νησιά μας. Δεν είναι έτσι. Ο νησιωτικός χαρακτήρας του νομού και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχει και το μεταφορικό κόστος. Δεν μπορούν να αναφέρουν πως το μέτρο αυτό θέτει τη Δωδεκάνησο σε προνομιακή θέση. Είναι μια ασπιρίνη για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος».
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και η διοίκηση του Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
«Παρακολουθούμε το θέμα καθώς διαπιστώσαμε πως ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου, που αναπτύχθηκε στο Παρίσι. Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως το αίτημα των δανειστών μας δεν θα γίνει δεκτό από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και πρόσθεσε πως τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα είναι μηδαμινά.
Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα συμβάλει:
-Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών).
– Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
– Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά, προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.
– Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
– Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
Οι αλλαγές στον
επιμελητηριακό θεσμό
Ο κ. Γιάννης Πάππου αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα δρομολογηθούν με την ψήφιση του νέου νόμου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφισθεί ο νέος επιμελητηριακός νόμος εντός του τρέχοντος έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια, όπως προβλέπει το άρθρο 48 του νόμου 4111/2013. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι επιχειρήσεις θα εγγράφονται στα Επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό, ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, η οποία θα είναι υποχρεωτική. Η καταβολή ετήσιας συνδρομής θα είναι προαιρετική και οι επιχειρήσεις-μέλη, που θα την καταβάλλουν θα τυγχάνουν ανταποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν τα Επιμελητήρια. Εξετάζεται, ωστόσο, η καταβολή ενός μόνιμου τέλους από όλες τις επιχειρήσεις, που θα αφορά αποκλειστικά τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.
«Δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το πως θα λειτουργήσει ο θεσμός. Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο νόμου που προωθείται προς ψήφιση. Φοβόμαστε πως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα βιωσιμότητας σε κάποια Επιμελητήρια της Ελλάδος», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Σε ερώτηση αν θα προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία του ΕΒΕΔ, ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε:
«Εκτιμώ πως δεν θα έχουμε προβλήματα. Στην Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού η επιχειρηματικότητα είναι έντονη. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα το Επιμελητήριο Λευκάδας κινδυνεύει να μείνει με λιγότερα από 5.000 μέλη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί μη βιώσιμο».
https://www.dimokratiki.gr/28-11-2014/entoni-anisichia-gia-tin-tichi-tou-fpa-g-pappou-na-stamatisoun-ta-pazaria-gia-tin-katargisi-ton-miomenon-sinteleston/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.